Роми пускат децата на забавачка, но имат условие

Услугата трябва да е безплатна, смятат те
16 юни 2016 08:14,
46
Роми пускат децата на забавачка, но имат условие
Снимка: Reuters, архив

Ромски семейства са готови да пуснат децата си на забавачка само ако услугата е безплатна или таксата е символична. Това показва проучване на Световната банка за ранно детско развитие.

"Според резултатите, ако родителите получават финансова помощ, това няма да ги стимулира да изпращат децата си в детски заведения", заяви Роби Ауди от Световната банка. Опитът на община Тунджа потвърждава изводите от проучването. През 2010 година местната власт отменя таксите за детските градини само за децата в предучилищна група.

"В резултат на това групите за деца от 5 и 6 години са се увеличили от една на четири. Обхванахме 100% от децата в предучилищна възраст", каза зам.-кметът на общината Станчо Ставрев. Идеята за ясли и детски градини без такси беше лансирана от предишния социален министър Ивайло Калфин.

Според изчисленията на социалното министерство, ако детските заведения станат безплатни, в тях ще влязат още 300 000 - 350 000 хлапета между 2 и 6 години. За тази цел държавата трябва да задели 200 млн. годишно. В същото време десетки семейства от големите градове не могат да запишат децата си на ясла заради липсата на свободни места.

От Българската академия на науките предлагат родителите, които не успеят да запишат детето си на забавачка, да получават компенсация от държавата в размер на субсидията, която се изплаща на градините за всяко дете, припомня "Монитор". Това означава, че за тази година компенсацията трябва да бъде 120 лева.

Според Закона за семейните помощи за деца от 2014 година родителите получават компенсация в размер на 100 лева. На практика обаче помощта не се отпуска заради неразписана наредба и непредвидени средства в бюджета за тази мярка.

Изследването е направено през май 2015 година в 136 маргинализирани общности в страната. Основната част от анкетираните са безработни роми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
4
 
! Отговори
Поставят условия?!?! преди 7 години
Никой не иска редом с децата му в забавачката да идват и децата на тези, които не работят, не плащат данъци, не възпитават потомството си, но поставят условия!Ще припомня само едно нещо, което сподели по телевизията директорката на един от социалните домове: "Водят си тук децата, за да изкарат зимата, с месеци ги учим да се хранят с лъжица и вилица, защото те са научени само да топят залци. На пролет си ги взимат, за да просят по улиците. Есента пак ги водят,но те са забравили що е това лъжица
30
0
 
4
 
! Отговори
мм преди 7 години
нали вземате помощи с тях ще плащате за малките си .
29
0
 
10
 
! Отговори
Людмил преди 7 години
Къде мога да се запиша, че съм РОМ? Безплатен ток, вода, строиш си където искаш, помощи, безплатен транспорт - изобщо кеф. Ще ставам !!!
28
0
 
13
 
! Отговори
Инженер преди 7 години
Безплатно няма. Това означава, че освен за моето дете, ще трябва да плащам сега и за техните. А в това време не може да намерим работници, защото на никой не му се работи. Това пък да се дават по 120 лв. за неприетите е пълна глупост. Веднага всички индианци ще си спрат децата за да гепнат парите. И цялата интерграция отпада автоматично. Да открият просто нови градини. И не в Ботунец и Кремиковци, където стоят празни и има 100 свободни места, а тук, където трябва.
27
2
 
3
 
! Отговори
До 12 преди 7 години
Като искате да получавате по 2000евро заплати, както е в киндергардените в Австрия и Германия- ами научете езика и бягайте на там. Език се учи точно за 1 година до някакво сносно ниво, а за 2 години с упорито и ежедневно учене се постига нормално работно ниво. Недостиг на учители и възпитатели има в цяла западна европа. Като искате повече пари- това е начина. Аз лично така направих и съм доволен от това как се развиват нещата и несмятам да се връщам в БГ. Вие колеги като сте глупави и мързеливи
26
0
 
6
 
! Отговори
Американ преди 7 години
Помощи на деца, родени на родители които в последните 2 години са били повечето време на социални помощи не трябва да се дават. Деца, чиито родители дават за държавно отглеждане за по-дълго от една година ( с прекъсване или без на престоя ) да се отнемат и дават за осиновяване.
25
0
 
13
 
! Отговори
Eлена преди 7 години
Освен,че е дискриминация,"не нам"!Като имат безплатен автобус от "Факултета",безплатни учебници,безплатни закуски,учители закупуват химикали и тетрадки,защо не ходят редовно на училище?Оправдания: -"Изтървах автобуса"-това се случва твърде често.-"Успах се".-"Мама беше болна".-"Татко каза,като не искам ,да не ходя"..........
24
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а нещат ли и по 100 лева още на дете пуснато на забавачка
23
0
 
23
 
! Отговори
Партиен член преди 7 години
Това е дискриминация.Или безплатно за всички или платено за всички.Дискриминация е и когато ти спрът детските защото си надхвърлил с 2 лв.някакъв си доход.Тези детски са за детето а не за родителя.Но то при нас какво ли е наред та това да ни учуди.
22
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За *** и без друго всичко е безплатно.И това ще стане, предполагам.Те имат само права, не и задължения.Ние-само задължения, но не и права.този геноцид спрямо Българите е вече 27 г.Но щом мишкуваме и не *** зелките на управниците, хак ни е!
21
1
 
2
 
! Отговори
KG преди 7 години
Да отпускат и по 200 лв.! Ако на "практика" не достигат до родителите, какъв е смисъла?!
20
0
 
34
 
! Отговори
Игнат преди 7 години
Като баща на дете на година и десет месеца, което няма шанс да бъде прието в ясла, защото са допуснати опции за огромни измами, които дават шанс на едни да са социално слаби, "болни", самотни майки, съм крайно за това да се започне масова проверка на статута на приетите по социални критерии и да се направи промяна на оценката и да се затегне контрола. Не може 50% от кандидатите да са по тънката лайсна и да им минава номера. Малолетни стават майки? Това е бизнес, бе хора!
19
0
 
30
 
! Отговори
gtf преди 7 години
е..ти нахалството - ако се въведе това е редно някой да даде правителството на съд за дискриминация. За едни може да е безплатно, за други - не ? Само ц**аните ли са малцинство ?
18
1
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Ние само си пишем тук,но никой не се интересува от нашето мнение.За това предлагам,където има ц-----та,масово да си махнем нашите деца.Да останат само те.Това ше подразни БХК-то,инак не ги интересува какво мислим ние.
17
1
 
24
 
! Отговори
художника преди 7 години
Аз пък не бих си пратил детето в градина пълна с ****ни !
16
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А детската градина за децата на двама родители с докторска степен на минимална заплата в БАН ще бъде ли безплатна? Та в БАН чистачките - ричмлянки вземат повече от младите научни работници!!!Те, римляните са по-ценни за държавата!!!Затова държавата спонсорира размножаването им с всякакви помощи и отстъпки. Разбира се, трябва да ги държим в БГ, а научните работници могат да си намерят работа навсякъде! Защо стоят наивниците в България?
15
8
 
3
 
! Отговори
Живко Марков.Лил.Фр. преди 7 години
Това са си нашите отколешни траки.Не обиждайте Рим и неговите Граждани.
14
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
аз предлагам и родителите на тези деца да не работят а да им се плаща в знак на уважение че ще си прашат децата безплатно на детска градина по този начин те ше имат стимул да играят всекиден кючек
13
1
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз имам едно дете, но като се замисля буквално изхранвам многодетно семейство. Данъците, които плащам отиват за покриване на разходите на римляните. Вода, ток, социални помощи, енергийни помощи, масово фалшиви инвалидни пенсии, спонсорираме им градският транспорт, хайде и градината. Както е тръгнало, ще ни сложат квота, кой колко римляни е длъжен да подслони в дома си...
12
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Според Закона за семейните помощи за деца от 2014 година родителите получават компенсация в размер на 100 лева. На практика обаче помощта не се отпуска заради неразписана наредба и непредвидени средства в бюджета за тази мярка." И никой не ги е осъдил досега??????? Съдете ги, бе хора, ще спечелите делото!