Швейцария дава 8 милиона за българските роми

Дипломатите бяха посрещнати в Столипиново с пълни кофи за смет
Обновена: 5 юли 2016 20:17 | 5 юли 2016 20:17,
48
Швейцария дава 8 милиона за българските роми
Снимка: Dnes.bg

Швейцария инвестира в интеграцията на пловдивските роми от квартал "Столипиново". Строеж на здравни кабинети и образователни центрове са сред целите на финансирането.

Общо 8 милиона лева ще бъдат дадени за различни области на страната. За кои обекти ще се дават пари в Столипиново, провери на място лично шефката на парламента на Швейцария Криста Марквалдер.

Дипломатите бяха посрещнати в Столипиново с контейнери, пълни със смет. При посещението на една от детските градини бяха изненадани от кючек, а в главната роля бяха деца от квартала.

Председателят на Националния съвет на Швейцария разговаря с учители от училищата и детските градини в района. Швейцарците дават 1 милион лева за достъп на ромите до здравеопазване и образование. Със средствата ще се подобри качеството на преподаване и поощрят родителите да изпращат децата си на училище.

"Швейцария е отделила за България в рамките на помощта 8 милиона, които ще бъдат изразходвани за интеграцията на ромското население и подобряването на живота им, както и за изравняване на стандарта на българското население към средноевропейското”, обясни пред Dnes.bg Криста Марквалдер - председател на Националния съвет на Швейцария.

Ще се отделят средства за лекции на ромите за семейното планиране и строеж на нов здравен център.

Средства ще продължат да се инвестират до пролетта на 2019 година.

Допълнително над 200 ромски деца ще посещават културни мероприятия в продължение на две години. Това ще става с пари от проект "Растем заедно". Целта е етносът да се интегрира от ранни години, а стойността на проекта е близо половин милион лева.

"Идеята е децата от смесените детски градини заедно да бъдат извеждани на театър, кино и музеи, за да бъдат приобщени", обясни кметът на района Николай Чунчуков. По закон обаче, спечелените проекти от районните администрации трябва да минават през гласуване на Общински съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: Швейцарияроми
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
0
 
! Отговори
Справедливост за в преди 7 години
Като българия не прави нищо за ромите и не им помага в нищо , защото българският манталитет го нямс никъде другаде по света , а една швейцария ще помогне на хората да имат по нормален живот. Швейцария на високо ниво на хуманност и финанси , заслужава да е на първо място в европа по -богата, както и останалите държави заслужават високите нива на интелектуалност и възможности
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хахах тия не знаят, че дават 8 лева за интеграция и 7 999 992 лева за козметични салони, мерцедеси и Малдиви на родните хрантутници, които ще се разпореждат с кинтите. Отчет лесно ще се направи - фиктивни фактури и музиката да свири.
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Швейцария дава 8 милиона за българските роми"Ще дава, ще дава, иначе вземем, че им изпратим такива при тях... Ко правят тогива?
23
0
 
7
 
! Отговори
65 преди 7 години
Е и какво-ромска Швейцария ли ще стане?Честито на печелившите! И една стотинка няма да отиде там!
22
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 5То повече парите ще влязат в джоба на един-двама, ама не съм уверена, че ще са българи.
21
0
 
19
 
! Отговори
Александър преди 7 години
Защо думата "приобщаване" се използва толкова неправилно. Не може да промениш обичаите, нравите, начинът на живот на *** с пари. Те са такова племе - не ходят на театър или в музей, женят се на 14, живеят в катуни и гледат коне. Според мен начинът да се справим с проблемите които създават не е отчаяно да се опитваме да ги "впишем" в нашия свят а по-скоро да направим така, че дори да живеят по своите морални закони да не пречат на останалите хора.
20
4
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е изключителна гавра с останалите обитаващи територията с име България и определящи се като българи.
19
2
 
26
 
! Отговори
Еха преди 7 години
Малей, кво ли не прави човек за пари. Може даже да се качи на черен мерчо и да отиде в квартала на каруците. Кодош.
18
3
 
39
 
! Отговори
ХИО преди 7 години
Какво става с децата, които печелят международни конкурси? Още ли си плащат сами разноските по подготовката и явяването?
17
4
 
17
 
! Отговори
500 000 преди 7 години
"Допълнително над 200 ромски деца ще посещават културни мероприятия в продължение на две години. Това ще става с пари от проект "Растем заедно". Целта е етносът да се интегрира от ранни години, а стойността на проекта е близо половин милион лева."Половин милион са си половин милион.
16
3
 
22
 
! Отговори
Кючекобюбеко преди 7 години
До АнонименВеднага обяснявам как смята бат Айри, общинският съветник с двойка от матурата:1 милион - 6 нули.2 милиона - 12 нули.Сега познахте и защо е турен там неграмотен.
15
1
 
22
 
! Отговори
Браво! преди 7 години
Снимката е направо шедьовър.
14
3
 
26
 
! Отговори
Само почакайте преди 7 години
Халал да са ви парите, хелвецианци. Ний пък ще се потрудим да обясним на ромите, че има една красива страна, в която добрите хора са готови да ги обгрижват от любов към ближния. Тепърва ще видите кон боб яде ли.
13
1
 
19
 
! Отговори
БББ преди 7 години
До БПФЗабрави. Обявяването на ромите за привилегирован етнос, за който трябва да се заделят специално пари, е на равнище ЕС. Швейцарците не са хората, дето ще оставят едни пари да се разхождат покрай джобовете им. Иначе си прав, "държавниците" ни ги няма.
12
1
 
13
 
! Отговори
Причина преди 7 години
До Шаран БГТя се е загрижила, защото Бойко лично ходи да в Швейцария да им обясни колко благодатно поле за усвояване на пари по европейски проекти е България и да ги покани да дойдат и да съучастват. Потърсете в медиите хвалбите за срещите му с швейцарските бизнесмени.
11
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Контраоферта- щот сте ни аверчета и банкери, ние ви даваме 16 милиона, а в продължение на 8 години всяка година ви превеждаме по 8 милиона, ако си вземете всички роми в Швейцария. Ще скрепим ли сделката с ръкостискане?
10
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поне 8 рома няма да вземат?
9
4
 
14
 
! Отговори
Ром с коняк преди 7 години
Швейцарците не дават нищо. Това са европейски програми, към които те се присламчват.
8
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докога ще правят гета?Хората не се интегрират в гетото
7
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега ромските " лидери" ще се напълтят с пари