Ракийка, салатка, цаца и за десерт биричка = 15 "плажни" лева

Поне 80 лева излиза вечерята за едно четиричленно семейство
18 юли 2016 07:07,
78
Ракийка, салатка, цаца и за десерт биричка = 15 "плажни" лева
Цацата излиза солено, макар и замразена. Снимка: архив, Булфото

Поне 80 лева излиза вечерята по морето за четиричленно семейство това лято, показва проверка на "Монитор". Сумата обаче скача над 100-150 лева., ако не се пести от алкохола и вместо цаца и сафрид се хапват по-скъпи риби. Затова семействата с деца масово се изхранват от промоции, които кръчмите пускат в определени часове.

Ако човек реши да изпие една малка ракия за 2,50 с шопска салата за 4,50 лв., порция пържена цаца за 5 лева и една наливна бира за 3 лева, сметката излиза точно 15 лева. Вместо цаца, може да хапнете пържен сафрид за 8 лева или попчета за 7 лева. Порция миди натюр в заведение по Дамбата в Балчик е 8,50 лв. Пържените картофки са по 3 лева.

В сравнение с миналата година цената на рибата в заведенията по Северното ни Черноморие не е поскъпнала. Рибената чорба също запазва цената си – 3,50 лв., порция карагьоз е 10 лв., леферът и калканът са по 30 лв.

За съжаление, в момента кръчмите не предлагат прясна риба, защото просто няма. Рибарите вадят по няколко килограма сафрид на ден, който не стига изобщо до заведенията. Сафридът, който се пържи, е внос. Цацата обаче, макар и замразена, е чудесна.

За разлика от рибата кебапчето и кюфтето бележат драстично поскъпване. Бройката е по 2 лева, докато миналата година цената беше по 1,50 лв., или с една трета отгоре.

Едно шишче е 4,50 лв. Наливната бира пък е поскъпнала с 50 ст. от миналата година, когато се пиеше за 2,50 лв.

Една пица, от която спокойно и доволно могат да се нахранят двама души, е на цени от 7 и 8 лв., според вида й.

Ресторантьори споделят, че туристите по морето масово търсят таратора, като предпочитат да е сервиран в халба. Цената на една халба таратор е 2,50-3 лева.

За да привлекат клиенти, но и за да се погрижат за тяхната дезинфекция, в някои заведения в Слънчев бряг към таратора предлагат бонус мастика.

Иначе по Южното Черноморие действа правилото - както за нощувките, така и за храната – колкото по на юг, толкова по-евтино. Не само по курортите, но и в Бургас кръчмите масово предлагат промоции, за да изкарат туристите по заведенията.

 Там една вечеря на семейство може да излезе 50 лв. Един сач с пилешко и зеленчуци е само 10 лева, но е огромен, за двама човека.

И в Бургас ресторантите зарибяват с безплатен алкохол. Туристи обаче предупреждават да сте много внимателни с подобни оферти, защото в тези случаи няма да се разминете с под 100 лв. за семейната вечеря.

Заради това, че няма местен улов, цената на рибата в Бургас и на юг е почти същата като на север. Сафридът е 8-9 лева порцията. Такава е цената както в ресторантите, така и по почти всички крайбрежни заведения.

Така че едно семейство с две деца може да заложи на по порция дребен сафрид, но като добави и бирата, пак няма да свали под петдесетачка.

Все пак да не се забравя, че през лятото особено важи правилото, че евтиното нерядко излиза скъпо, ако летният вирус и зарази натръшкат консумиралите от малки заведения без нужните хладилници и хигиена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
6
 
15
 
! Отговори
Мария преди 7 години
Аз пък всяка година отсядам в една къща за гости. Има си беседка и телевизор в двора, маса със столове, дръвчера и лозница, която покрива половината двор. Супер приятно място, а стая с баня за двама човека е 20лв. Яденето си го купуваме от магазина и си го готвим. В крайна сметка - 14 дни почивка на морето за двама човека ни излиза общо под 750лв, заедно с пътя.
26
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бълга*раците които пестят от храна после дават "спестеното" по 10 на доктори.Глупави ама много глупави са бедните бълга*рета.Като нямаш пари си стой в къщи.Като имаш пари НЕ ходи в Бг на море, планина и т.н.
25
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде, закъсалите кръчмари пак си правят реклама.Вечеря за 15 лева на човек, ама утре рано.Може, ама с дюнер.Само една ракия със салата струва толкова.Пица или пържола на заведение е към 20 лева, на плажа порция цаца е 5 лева, картофи 5 лева, бира малка, наливна 5 лева, кафе или сок по 3 лева.Качеството не коментирам, ама за 10 лева мешаната ми салата имаше половин печена чушка, половин домат, половин краставичка и 30 гр. палмово сирене.
24
4
 
11
 
! Отговори
до 28 преди 7 години
С теб имаме различни представи за "нормална" вечеря. За мен нормална вечеря е да си поръчам едно ястие, а понякога в жегите вечерям само салата. За колегата на мъжа ми (над 140 кг)"нормалната" вечеря може да нахрани някое африканско село. Снощи си поръча две салати една след друга, после дробчета, след това плато с месо и гарнитура, а накрая дояде десерта на жена си. Отделно питиетата. За мен това е плюскане, за него е нормална вечеря.
23
6
 
7
 
! Отговори
злиябухал преди 7 години
Абе кавали в Германия само колата и кафето са ти 15лв
22
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като не ви харесват алчните хотелиери, вземете си квартира. Стая със самостоятелна баня върви по 10 лв на човек, т.е. ако сте двама - 20 лв, трима - 30 лв. Условията по-добри от хотелските - дворче, зеленина, спокойствие. Но имам предвид квартирите, а не семейните хотели с по 20-30 стаи. За справка вижте цените в София - необзаведена гарсониера 400-500 лв/месец, отделно режийните.
21
12
 
9
 
! Отговори
LOL преди 7 години
Това са глупости - 150 лв. с напитките, демек едно четиричленно семейство млати по 3 бутилки ракия на вечеря ли? Това някаква платена реклама на гърците ли е или какво? Тая година всичката селяния се е юрнала по Гърция, на нашето море е сравнително спокойно, щото бай *** чул че по Гръцко е много модерно. Наскоро в най-хубавия ресторант в Созопол, вечеря Калкан, немаска бира и т.н. 50 лв. за двама души.
20
3
 
9
 
! Отговори
Angelhell преди 7 години
До до ПичМда, няма да пиеш, десерти няма да ядат децата... По една блажна манджа и си капитан.Наистина говорите глупости.Миналата година най-евтино на промоции, плато с риба (което стига горе долу за двама) с две малки наливни бири, беше 20 лв. Да си говорим като хората, нормална вечеря под 50 - 60 лв. няма как да бъде.
19
2
 
7
 
! Отговори
IntelliROM преди 7 години
До 3Голяма злоба изливаш "приятелю", по спокойно. Всеки според възможностите си! Понякога малките неща носят радост за човека, но явно ти си алчен по природа.
18
3
 
12
 
! Отговори
до Пич преди 7 години
Има нормални ястия за 7-8 лева , 7*4= 28 . Да не говорим за ресторанти предлагащи обедно меню , за магазини предлагащи готвено за вкъщи , за промоции , за китайски ресторанти, бързо хранене и т.н и т.н . Напълно постижимо е .
17
1
 
13
 
! Отговори
заралия преди 7 години
Реклама на Южното черноморие ли е това или нещо друго?Как така ще е по-евтино, като винаги Северното е било по-евтино. Жената е от Китен и всяка година ходим на гости и обикаляме приятели и роднини. Аз съм от едно село до Балчик, Соколово се казва. И там си ходим и обикаляме по Балчик, Албена, Каварна, Варна и т.н. На северното определено е по-евтино. Дадените цени са от по-скъпи заведения. По морето има съвсем нормални заведения с нормални цени. Примерно в Ст.Загора където живея е по-скъпо.
16
10
 
18
 
! Отговори
Я стига !!! За 25-30 преди 7 години
лв. 4/ри членно семейство хапва на обяд предостатъчно !!! Във всеки ресторант на плажа има обедно меню от по макс 3.50 за ястие - пълнени чушки, руло Стефани , супи , миш маш и други ....Сега ако искаш да си гурме турист - ми това струва пари !!!!! Ако искаш да поркаш - и това струва пари !!! Но ако просто искаш да хапнеш - има всичко за макс 5 лв. на човек от дюнери да готвени ястия.....Стига сте плюли по нашето
15
5
 
11
 
! Отговори
Вашку преди 7 години
От къде този сафрид в Черно Море,ми то толкова обратни води,че след година две,ще се завъдикаракуда.Той сафрида кат му замирише на ,,Човешки кефал'' бега оттатък Босфора.Също и туристите са се ориентирали на там.А на летуващите по нашите хотели .....да им е сладко.
14
5
 
14
 
! Отговори
Неа преди 7 години
Само един път направих грешката да седна на кръчма това лято . Поръчах калмари и бира , на вкус бяха ок ....ама после цяла вечер се скъсах на повръщам ...Мани тея кръчми , въобще хигиена няма ..Ужас !
13
2
 
20
 
! Отговори
Неа преди 7 години
Ама вие май незнаете къде да ходите ... Аз например никога не вечерям в Несебър , там са само мошенници и от години не стъпвам . Ходите на някакви измислени кръчми сигурно , които работят само сезонно . Отиде на хубав целогодишен ресторант .
12
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като знам в София какви ментета се продават представям си в тая "дива индия" по морето какво става.
11
5
 
15
 
! Отговори
маке преди 7 години
наздраве от под орехо с комшията сме пуснали офците и сме си земали 10 кила ракийка белким ни стигне до обед
10
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За 80 лева ама друг път!Цените са двойни но и това се преживява но качеството..............ах качеството.Ракията е от "онази" миньовата от китайски синтеттичен спирт."Цацата" е замразена виетнамска сардина, бирата е 99% вода а "салатката" е от фрашкани с нитрати "пластмаски".Да ви е сладко!.................ама едва ли.
9
8
 
10
 
! Отговори
Неа преди 7 години
Къде е тази цаца по 5 лева ? 2 бири + цаца са 6.60 ...на капан на плажната ивица.Можеш да се нахраниш нормално в хубав ресторант срещу 10 лева . Няма повишение на цените има обаче отлив на туристи .
8
4
 
20
 
! Отговори
До Черноморец преди 7 години
Пълни лъжи и реклама !!! От там се прибрах и казвам на всички , че цените са такива , че по-добре е да се иде на друго по-чисто място , отколкото в това мизерно и негостоприемно село ...