Хепатит А дебне от всяко заведение за бързо хранене

Инфекцията може да протете безсимптомно
1 авг 2016 21:40, Eкип на Puls.bg
4
Хепатит А дебне от всяко заведение за бързо хранене
Източник: Reuters
С нарастващата тенденция за хранене в обществени заведения, се увеличава и рискът от заразяване с различни бактерии и вируси. За вируса на хепатит А е характерно, че се предава по фекално-орален път, като е познат още под името "болест на мръсните ръце".
 
Поради своите структурни особености, вирусът е изключително устойчив, дори и при попадане за по-дълго време във външната среда той остава жизнеспособен. Характерно за предаването на вируса е, че основен резервоар и източник на инфекцията са хората. От основно значение за разпространението на инфекцията са безсимптомните носители.
 
Заразените лица започват да отделят вируса с изпражненията си 1-2 седмици преди появата на явни симптоми. Основно значение за зачестяване на инфекцията са лошите санитарни условия, пренаселеност и ниска хигиена на населението. Заразените вода и хранителни продукти, в зависимост от количествата си, могат да бъдат причина за възникване на епидемии.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: ръцеуморахепатит А
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Китодар Тодоров дебне зад всяка манджа
3
1
 
2
 
! Отговори
евродебил преди 7 години
Снимката към матрялчето, в Германия ли е правена или в Сев.зап. България!?
2
1
 
19
 
! Отговори
готвач преди 7 години
Така ще бъде като много се бърза да се обслужват повече клиенти и приборите за хранене просто се приплакват леко в един съд с вода, в която може да има и малко Веро понякога. Понеже винаги много бързат, не мият лъжица по лъжица и вилица по вилица, а ги нахвърлят в една тенджера с вода или пластмасова кофичка или в тава. Няколко пъти ги разбъркват с ръце и хооп, готовоооо! Измити и от чисти по-чисти. Дори някои служители се хвалят колко бързо "мият" приборите за хранене, чиниите и чашите.
1
1
 
25
 
! Отговори
bultiande преди 7 години
За това не пийте от чаша в заведение, ами само от бутилката.Колкото и да мият чашите, някой болен ако е пил от нея и вируса си остава. За да се унищожи чашата трябва да престои в дезифекциозен разтвор, а това в нито едно заведение не се случва...