Зет на атентатор срещу "Шарли ебдо" настанен у нас

Мурад Хамид е заловен на турската граница
Обновена: 7 авг 2016 11:38 | 7 авг 2016 11:19, Красимир Ангелов
38
Зет на атентатор срещу "Шарли ебдо" настанен у нас
Снимка: Reuters, архив

Зетят на атентатора срещу френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо" Шариф Куаши - Мурад Хамид, е бил спрян на 28 юли на турската граница и настанен в център за нелегални мигранти в България, съобщава в. "Журнал дю диманш".

Още по темата

Смята се, че 20-годишният Мурад Хамид, брат на съпругата на Куаши, е искал да се присъедини към редиците на джихадистката групировка Ислямска държава в Сирия или в Ирак. Антитерористичната прокуратура в Париж е започнала разследване с цел да бъде издадена европейска заповед за арест срещу него.

За известно време той беше заподозрян, че е третият човек от групата нападатели над "Шарли ебдо" през януари 2015 година, заедно с братята Куаши. Но благодарение на солидното си алиби (бил е в час в гимназията в Шарлевил-Мезиер в момента на атентата) и на мобилизацията на съучениците му, той бързо беше оневинен, отбелязва вестника, цитиран от БТА.

Тогава той заявява, че не иска замесването на името му в тези "варварски престъпления" да навреди на бъдещето му.

Името на Мурад Хамид се споменава отново едва на 25 юли тази година, когато семейството му обявява, че е изчезнал. Близките му се опасяват, че може да е потеглил към Сирия или Ирак.

Прокуратурата в Шарлевил-Мезиер сезира следствените власти в североизточния град Ренс, където се установява, че лицето е обявено за издирване и веднага разпространяват описанието му.

В резултат на това той е задържан на турската граница на 28 юли и върнат в България, където впоследствие е настанен в Център за нелегални имигранти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Незнайно още колко радикализирани или такива, които скоро ще се радикализират са на наша територия, това дали имат право да пребивават или са нелегални, отдавна никого не топли. Престъпленията, терора и страха са ежедневие за голяма част от живеещите в центъра, както и за тези в района на Овча купел. Положението става, все по-страшно, а ние само слушаме безмислени статистики по тв и се свиваме...
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
с хляб и сол да го посрещнат, може и да помогне на народа
24
0
 
0
 
! Отговори
любопитен преди 7 години
чета, че сайтът цензурирал името на президента Желю Желев и реших и аз да се пробвам. Резултатът ще е видим за всички.
23
2
 
3
 
! Отговори
Гошко преди 7 години
Мисля да се обрежа!
22
0
 
15
 
! Отговори
Фотоволаик преди 7 години
Вместо да се покаже на развилнелите се религиозни фанатици, че няма да им минат номерата, толерастки *** се напрягат да ни обясняват, че религиозният фанатизъм бил нещо нормално. Днеска съди, че жена му подала ръка, след няколко месеца ще съди всички жени в квартала, че не били с бурки.
21
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И тоз маймуняк ли ще хранят от данъците ми?!
20
0
 
17
 
! Отговори
Фотоволаик преди 7 години
Германците се оакаха от псевдо толерантност. Скоро някаква даскалица подала ръка на някякво мюсли имам и оня завел дело. Аз съм толерантен - всеки има право колкото си иска пъти на ден да се моли, да си блъска главата в килимче, крещи като разгонен чакал, обрязва, дефлорира и бърка по дупките, НО когато прекрачи прага на дома или молитвения дом да се държи като светски човек. Ако не го кефи - куфарите и чао.
19
0
 
13
 
! Отговори
дтд преди 7 години
По време на турско,башибузукът безнаказано е дерибействал из градове и села.Да си припомним клането в Стара загора,В Бояджик са избили почти цялото население.Единствената полза е,че са заклали дядото на Джон Атанасов,та внукът му е избягал и се е ограмотил.По време на руското "робство",как един руснак не почука на вратата да иска десятък или кръвен данък.Нашите *** сами лижеха както сегашните на американците.
18
0
 
6
 
! Отговори
ПРОБА преди 7 години
Пробвам се , как сайта цензурира автоматично .Първия Президент на България е докторът по философия Желю Желев ???
17
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От турското и руското най тежкото излезе американското робство, ако съдим по бесните темпове с които се топи нацията! При руснаците гонехме 9 милиона, та явно това робство ни е понесло добре. И икономиката ни не беше за подценяване, въпреки яростното отричане на фактите. Сега сме на първо място във всички негативни класации, дори продължителността на живота ни спада, болести - на човек по две три, но пък корупцията в здравеопазването я борим ... с корупцията на пръстовите отпечатъци.
16
3
 
4
 
! Отговори
ДО 26 преди 7 години
Опитай да напишеш името на Първия Президент на България - Желев .Сайтовете са хакнати от Турция .
15
3
 
8
 
! Отговори
Историк Путко преди 7 години
И на теб Сорос да ти плаща по две заплати на ден, и ти ще казваи на бялото черно.
14
4
 
15
 
! Отговори
за пишман историка преди 7 години
Уникален демагог си! Скоро ще ми приравниш първобитно общинския строй с развития капитализъм по твоята логика. Как може да смесваш феодализъм със социализъм и средни векове с 20 век?! Само да ми докажеш недоказуемото - "лошите" руснаци и "благите" турци! От Турция добро не сме видели, само мераци за ново господство и цицане! МИТ /турското разузнаване/ и по времето на соца и сега работят срещу интересите на България. Трябва да си супер наивен, за да повярваш, че вълкът мисли доброто на овцата!
13
0
 
10
 
! Отговори
Петко преди 7 години
стажант съм в БХК.
12
0
 
4
 
! Отговори
евроценности преди 7 години
Да продължават да дават милиарди на туркия,хубаво ще ги опази,но все ние ще сме виновни.
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Истерик Петко сам си пише и сам си отговаря.Смях!
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали няколко снимали от покрива клипче до падането на охранителя и да не звънят в редакцията,че двама с маски идат към редакцията след като погледнаха към покрива,скрили се веднага,ами да звънят веднага щом охранителя пада и лежи на земята,що записа ли разглеждат как изглежда рано сутринтра,то се вижда охранителя е значи там и отиват,другите двери са закрити на ключ като навсякъде преди други да излезат кой къде по таз дълга улица на която са се разкрищели за събуждане и оглеждане по прозорците.
9
4
 
11
 
! Отговори
От Батак съм,чичо... преди 7 години
Петко ли да слушам,който е турчин живеещ в България или да вярвам на Ботев и Вазов,които са съвременници на оня "благодатен" период.За да се крещи свобода или смърт,значи е било много хубаво.Не случайно девизът на бхк и отворено общество е затривай историята.А посланието към неговите чираци е -колкото на бг е по-зле,за вас ще е по-добре.
8
1
 
6
 
! Отговори
край преди 7 години
Динко къде дремеш бе. Свършиха свинските опашки или немаш време от интервюта.
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е, нали имаше среща в Правец с "умерената опозиция", дето трябваше да свали Асад от власт? Нали тук идваха за възстановяване с ханъмите и децата си, дето ги настаняваха в базите за почивка, като тази в Ковачевци, примерно? Сякаш досега не им е било известно, че сме до гуша в акитата на уахабитския ислям и "бунтовниците" срещу Асад.... С четири американски бази тепърва ще берем ядове....