Вместо пари, майки на деца с увреждания получили дрехи

Общината им била работодател, длъжна била да им го подсигури
55
Вместо пари, майки на деца с увреждания получили дрехи
Снимка: Кадър Нова тв

Вместо пари, с които да отглеждат децата си, майки на деца с увреждания от Ловеч твърдят, че наскоро от Общината им раздали работно облекло, с което да се грижат за тях.

"Работното облекло се състои всъщност от панталон, туника и чехли", разказа Виолета Мирчева пред Нова телевизия.

През следващия месец дъщеря й Никол ще стане на 11 години. Тя не говори и не може да ходи.

Още когато била бебе, бащата на Никол си тръгнал от дома им. Оттогава за нея се грижи само майка й. Като личен асистент на детето си, доскоро жената получавала около 500 лева. От няколко месеца обаче, личните асистенти се осигуряват по нов проект. Оттогава, Доротея и Никол живеят с 235 лева на месец.

"И от храна пестим и тока са ми изключвали", призна Доротея. И докато пести, за да може да отглежда дъщеря си, от Общината в Ловеч й осигурили работно облекло. Били длъжни по закон, обясняват ни оттам, защото Общината е работодател на асистентите.

"Средствата, които бяха заложени по "Независим живот" са малко и не достигат за покриване на всички потребности, които имат хората", призна Цветанка Маринова, ръководител на проекта към Община Ловеч. Тя твърди, че Общината може да бъде санкционирана от Инспекцията по труда, ако не е осигурила работно облекло на хората, които се грижат за деца с увреждания.

"Една майка на дете с увреждане извършва различни дейности, например готвене, почистване и други услуги, които по някакъв начин могат да изцапат или увредят личното облекло. Ето защо с нормативен акт е задължен работодателя да осигури такова работно облекло, когато това се налага", обясни Калина Петкова, директор на дирекция в социалното министерство.

Така в Ловеч провели обществена поръчка. От Общината разясниха, че тъй като фирмата е директен производител, разходите по облеклата били незначителни. Пресметнаха цената на един комплект - около 40 лева.

Пари, които Доротея изкарва за месец като изработва сувенири.

От началото на годината майки на деца с увреждания неведнъж протестираха срещу временните програми за личен асистенти и средствата, които определят като крайно недостатъчни.

Настояваха за постоянно заплащане в размер поне като този на минималната работна заплата и регистър на хората с увреждания. Нов национален протест родителите на деца с увреждания подпогвят за 14 септември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
5
 
4
 
! Отговори
до 22 преди 7 години
водката ти е калпава.
15
2
 
8
 
! Отговори
До16 преди 7 години
От скитник На Тато ти приятелите от БКП и ДС те доведоха народа до това положение. Те са новите милионери, те ти казват че има демокрация, Много им помагат страха и овчедушието на Българина и това е новото робство- комунистическа демокрация. Всичко за тях нищо за тебе.
14
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Честита европейска демокрация
13
1
 
26
 
! Отговори
Баща преди 7 години
Егати ***.отската държава. За такива абсурдни неща законите се спазват до дупка, а за далеч по-важни на никой не му пука. По лошо нещо от бюрократщина, която няма връзка с реалния свят няма. Нали тези хора са си вкъщи и носят домашни дрехи, който носи дънки и бални рокли докато чисти тоалетната или готви си е виновен сам. Евала на жената че си гледа детето и не се предава, а за бащата нямам думи.
12
2
 
13
 
! Отговори
до 16 от Сиси преди 7 години
Костенец,тогава ,не беше,като сега!Децата с увреждания,ги приемаха за рехабилитация през три години.А тия,които бяха в домове-никога.И до ден днешен има безчувствени служители в институции и болници,които казват на родителите`по добре оставете детето в дом`.Вътре в санаториума беше абсолютна мизерия!Световно ниво,имаше за тия които плащаха с много зелено.Нещо,което се е видяло,не се е забравило.Ама вие комунистите си мислите,че народа има мозък,колкото на патица.
11
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пенсионерите какво да кажат, след 10 години и дрехи даже няма да им дават. А работещите ще са все така бедни, даже повече. Какъвто българина, такава и България.
10
1
 
34
 
! Отговори
Сиси преди 7 години
За Митьо Очите има Гранд хотел, за майките на деца с увреждане облекло за 40 лева -за една година.Сега нали разбирате,къде отиват парите за болните деца и деца с увреждания?
9
2
 
28
 
! Отговори
Сиси преди 7 години
По татово време,децата с увреждане бяха скрити в домове и никой не трябваше да ги вижда,едва ли не, те не бяха част от нашия свят.Искам да дойде ден,и то да е много скоро,да видя Левски да се е събудил!Когато на Борисов му висяха пред къщата журналисти и разни платени стачкуващи,слагаха му подслушвателни,той каза,че е изпратил дъщеря си в Америка,защото заради тия тя получила психическо разстройство.Милото дете!Ами тия майки,не са ли родители?Тях къде ще ги изпратиш?Само партийците имат деца.
8
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имам подобни съседи мъжът алкохолик таксиджия побойник.Жена му е изтерзана някога е била хубава сега е изхабен ***.Имат две деца живеят в 25 квадрата боксониера.Като изкарат малко пари татенцето ги изпива изяжда и изпушва.После мизерува и търси да бие някой.Понякога си бушонира половинката.Турско-*** драма.Е кой я е карал да се обвързва с такъв човек?Децата им най вероятно ще са същите като родителите си.Мозък не се продава наливен както се пееше в една песен.
7
1
 
32
 
! Отговори
аз преди 7 години
До Анонимен Какви кафета и цигари, бе ***(чке)! Жената гледа болно дете сама, изоставена от бащата, няма възможност да работи и да си плаща сметките, а общината организира обществени поръчки, за да може някой чиновник да лапне комисионна и се опитват да замажат очите на хората с възможно най-нелепото и цинично обяснение - предпазвали майките да не си изцапат дрехите! Това е цинизъм и добелоочие!
6
2
 
32
 
! Отговори
дк преди 7 години
Значи Община Ловеч е по-загрижена майката да не си лекьоса дрехите, от това детето да не гладува, де не мръзне през зимата, да има нужните средства за лечение, за обучение и т.н. Така ли излиза?! Сега Доротея ще си има нова туника, нищо че най-вероятно пак ще й изключат тока и няма да може да сготви на дъщеря си. Евала!
5
0
 
35
 
! Отговори
Тодор преди 7 години
Получли са дрехи защото от общината са изиграли една игра с обществената поръчка, за стоките които били уж беозбразно евтини - 40 лв за чехли и ***, които със сигурност не струват повече от 10 лева. Останалите 30 лв от всяка една от поръчките са потънали по джобовете на администрацията задето са избрали въпросната фирма. То е ясно като бял ден, но пак се правим на луди и ощипани, докато разни бюрократи се гаврят с парите ни!
4
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отговори дължи социалното министерство. Повръща ми се от тази държава. Как пък за пътища, зали, все се намират пари, а за тези хора няма. Не 500,минимум 1500 трябва да се дават на тези деца. Пестят от ток и храна?????? Ало, спасителя на нацията, нещо да кажеш? Кой е виновен? Извънземните ли, Орешарски, Живков, Виденов...? Не ви ли е срам?
3
33
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми да се омъжила за някой свестен човек а не за най долният квартален бияч или ***.Някой насила да я е карал да му ражда дете?
2
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А същевременно ромеите получават кеш за дърва и какво ли още не.
1
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така в Ловеч провели обществена поръчка....е от там да почнем.