Рашидов: Ще възстановим складовете, но – проверка!

Министърът е разпоредил спешно да се проучи пожара в Пловдив
Обновена: 21 авг 2016 11:54 | 21 авг 2016 11:07,
44
 Рашидов: Ще възстановим складовете, но – проверка!
Снимка: архив "Булфото"

Министърът на културата Вежди Рашидов разпореди спешна проверка на случая с изгорелите сгради на бившите тютюневи складове в Пловдив.

Той е поискал с нея да се заеме Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство".

Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на културата.

Още по темата
Трите тютюневи склада, които горяха в Пловдив, са част от групов паметник на културата, наречен "Уличен ансамбъл "Иван Вазов" – "Цанко Дюстабанов" (по имената на улиците, на които се намират).

Отделно от това два от складовете са декларирани и самостоятелно като културна ценност.

Сградите са защитени по смисъла на Закона за културното наследство.

След приключването на проверката Министерството на културата ще предприеме предвидените в закона мерки за установяване на възможностите за възстановяване на архитектурния ансамбъл.

И трите склада имат перфектно архитектурно заснемане, извършено още през 2008 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Собственикът или собствениците на сградите" са пак някакви фалшиви личности, които сигурно с 2-3 платени свидетели са реституирали неправомерно собствеността и сега гледат да изкарат бързи пари с построяване на хотел или казино...Типично за герберастките разбойници, които втори мандат плячкосват България...
32
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кметчето на Пловдив - първо ще пита - като кой да бъде обявен за собственик , че нещо да не сгреши .. Кметче , когото хванаха със записите за ромските гласове ...Тарикатче, ..ВЕЧЕ с хубави имоти в Пловдив ..
31
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Основният виновник за това е напълно ясен - министърът на културата Вежди Рашидов, който вместо да се бори за всяка ценна сграда в нещастните ни мърляви градове със съсипани центрове ясно демонстрира, че единственото, което го интересува е усвояване на пари за строително-ремонтни-реставраторски работи. Рашидов е виновен, и за Ларгото в София, и за Японския хотел, и за Тютюневите складове.
30
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кмета на Пловдив от ГЕРБ е приятел със собственика - предполагаем извършител. Години наред уж го преследва, но реално са близки. Повтарям снимката от тази година, като над 5 години уж кмета се бори с италианския "предприемач". На снимката е до него, на негов семинар и са си добре- усмивки, пари, храна, коктейли. А обществеността чака уж реална борба.
29
0
 
3
 
! Отговори
До 31 преди 7 години
И Джак до несвяст...
28
1
 
3
 
! Отговори
Харун ал Рашид преди 7 години
Наздраве дрогари. Палвам си една хайванска пура марка Кохиба. Нека ми е зле.
27
0
 
7
 
! Отговори
стига преди 7 години
Стига сте пили, г-н главен Мултак! Засрамете се!
26
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На кого е разпоредил проверка тоя? На МВР ли? На следствените служби може би? Още малко ще се изцепи, че затваря граници и летища до изясняване на виновника? И, ако виновникът се окаже някой от т. нар. крупни пловдивски бизнесмени в строителния бранш, какво ще направи министърът на халтурата? Може би ще разпореди арести? Празни приказки...
25
0
 
16
 
! Отговори
баба Муца от Пловдив преди 7 години
Държавата ще ги възстанови, после ще поиска сумата от собствениците. Те няма да могат да платят и част (или всички сгради) стават Държавна собственост. Батя ви Вежди си е направил сметката.
24
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вярва ли някой на глупостите на мултака? Държавата ще налее 20-тина милиона да възстанови сгради частна собственост, които и досега пустееха.
23
0
 
12
 
! Отговори
Мунчо от Под игото преди 7 години
Е как ще ги възстановява, като те са частна собственост. Ние ли ще им плащаме на реститутите? Кой знае колко пъти складовете са препродавани през годините.
22
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ясно става кой ги е запалил. Отговор . Който ще ги възстановява . Господин Рашидов с какви пари ще ги възстановите с нашите пари на данъкоплатци. В случая не е ли редно да попитате дали сме съгласни.
21
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 21Така е, прави си обаче ,никъде не е казано до какво ниво трябва да поддържа имота в изправност собственика, държавата има право да прави реституция, а необходимостта от тази реституция е по вина на собственика, така държавата е определя на какво ниво трябва да е поддръжката в ремонта, а разходите за тази реституция са за сметка на собственика.Държавата може да направи пълен ремонт, а той плаща.илиСобственика прави повърхностен реституция,шперплатове примерно без държавен контрол.
20
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така и не се намври някой да обясни на кой са му притрябвали порутени складове и кой балък би дал пари за поддържането им.Не съм от пловдив, но мога да кажа за софия. Тук е пълно с подобни сгради. Някога са били хубави, но днес са само уродливи съборетени и наркомамски сборища.
19
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде бе, протестърчетата, къде сте - нещо флашмобче, това онова, разходка на пингмина няма ли да има, мамисата ви продажна и платена.
18
0
 
16
 
! Отговори
13 до 18 преди 7 години
Когато закупуваш паметник на културата, ти го закупуваш вече с "тежести". Не виждам защо държавата трябва да участва във възстановяването със средства, след като собственикът не е бил добър стопанин и е допуснал пожар. Апропо, не искаха ли точно тези сгради да бутат преди няколко месеца? Мирише много!
17
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вярвайте на Мултака. Отново няма да има наказани, само празни приказки на килограм.Че как иначе - нали кметчето Тотев е наше момче, крадливо герберастче.
16
0
 
12
 
! Отговори
кенийската мамуна преди 7 години
При посещението си в града на тепетата полицайчетата-майнички да стоят далеч от него!Всички помним как Веждито отвъртя дебел шамар на полицай паркинга на общината.
15
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 13 Ако има умишлен палеж държавата ,може да си изисква възстановяване на средствата от страна на собственика, ако няма пари земята е става гаранта, т.е. вече няма да е собственик.
14
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
DA DA,NQKOI $ VZIMAT NA 4YJDI GRAB,TIA TAM SKLADOVE SA NE KOI ZNAI KOLKO PRIATNA GLEDKA OTGORE NA TOVA I O6TE LAXAT NA TUTUN? NA DNESHNO VREME NE IM MQSTOTO TAM,OT GORE NA TVA I ZA KAF *** IM SA NA NASLEDNICITE IM,KATO NEMAT POLZA OT TQX???