85 млн. европейска пара потича към чинията на Бузлуджа

Оправят монумента, ако го признаят за паметник на културата
24 авг 2016 08:14,
140
85 млн. европейска пара потича към чинията на Бузлуджа
Снимка: архив, Bulphoto

85 млн. евро предстои да бъдат разпределени по оперативна програма "Региони в растеж", част от средствата могат да бъдат използвани за възстановяването на мемориала на връх Бузлуджа при условие, че той бъде признат за паметник на културата, категорична е арх. Дора Иванова.

Младата архитектка, възпитаничка на Берлинската политехника, вече две години се бори за изваждането на уникалната чиния от забравата и дори основа собствена фондация за целта, припомня "Монитор".

В деня, когато преди 35 години мемориалът е тържествено открит, тя показа в Казанлък специална изложба с 15 фотоса от 10 майстори на обектива, разкриващи различни моменти от биографията на уникалната сграда.

Според пресмятанията на арх. Иванов за превръщането на рушащия се паметник в монумент на времето, ще са нужни около 2,5 млн. лева, с уговорката, че това е при положение, че конструкцията на паметника не се нуждае от укрепване.

Минимум 500 хиляди лева на година могат да бъдат генерираните приходи само от билети за посещения на паметника, при положение, че се запази сегашното ниво на туристи, посещаващи района на Казанлъшко.

Изграждането на паметника по проект на арх. Георги Стоилов, продължава 8 години, като за са събрани 16 млн. лева дарения от продажбата на пощенски марки и самооблагане от българския народ и 9 млн. лева от тогавашната българска държава.

Въпросът за опазването на паметника бе поставен лично и пред премиера Бойко Борисов по време на неговото посещение в Казанлък през тази пролет.

Проведена бе среща и при министъра на културата Вежди Рашидов, с представители на различни институции и архитекта на паметника Георги Стоилов. Неотдавна паметникът е удостоен със сертификат за атрактивна туристическа дестинация от форума tripadvisor.

Предстои на 15 септември в НДК в София, проектът за преустройството на паметника да бъде представен и пред столичани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При соца в изобилие беше само комунистическата идиотияБяха построили мавзолей на един терорист-убиец Г.Димитров в центъра на София и водеха децата да му се кланят на мумията.Промиваха мозъците на учениците с лозунги, манифестации и други простотии, а будните и мислещите ги пращаха в Белене да чукат камъни.Създадоха мрежа от агенти и доносници, които да следят населението дали мисли "идеологически правилно"Забраниха всички партии освен БКП, за да могат само те да крадатТака беше при соца.
66
3
 
5
 
! Отговори
при соца преди 7 години
Олимпийски игри 1988 г в Сеул - България на 7мо място в света по медали1980 г в Москва - България на 3то място 1976 в Монреал - България на 7мо място2016 - Рио де Женейро - 65то място2012 Лондон - 63то място
65
3
 
3
 
! Отговори
SS преди 7 години
До пенсионерПенсионере ти как смяташ кога е имало повече държава преди или сега?Не знам от кога си пенсионер (може би по отдавна) и дали имаш сблъсък с днешните ученици, но днешното образование е 100 пъти по слабо от преди 26 г. Справка децата не знаят кой е Васил Иванов Кунчев.*** са ходели на работа 100% и са били интегрирани до колкото е възможно защото сам знаеш тогава вариант да не работиш не е имало.Мамка му и ограничените символи....
64
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БлейЛично съм намирал парчета найлон в кренвиршите, жили винаги е имало.На бригадата в консервен комбинат зевзеците пикаеха в казана със сливов мармалад и слагаха умрели мишлета в бурканите кисели краставички. Това беше новото поколение социалистическа младеж, първо поколение граждани.
63
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За добро и зло това е част от нашето минало и няма да се върне, трябва да се мисли за бъдещето. Имаме много по голяма нужда от хора (защото изчезваме),(малцинствата да не се обиждат) от колкото от сгради. Без българи тук няма да е България а само част от територията на Балканите.
62
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Съгласен съм, хората са далновидни. Това ще е база и примамка за марсианците.Изглежда много футуристично, Джордж Лукас може и филм да направи.
61
1
 
9
 
! Отговори
Язе преди 7 години
Най смислено ще бъде ако направят астрономическа обсерватория с космически научен център. Прекрасно е за подобно нещо. Няма светлинно замърсяване, високо е и въздуха е чист. Могат да се поставят допълнителни радио-антени за наблюдение и т.н. Това ще е най смисленото приложение на тоя бетон. Другото са "шменти-капели" за "усвояване" на едни пари от наши хора. Музей, история бла-бла. От статията се разбира само, че БКП все още не е сдала властта и се опитва да се регенерира със всички средства.
60
0
 
3
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Не е важно откъде ще потекат ,а накъде ще изтекат,
59
4
 
3
 
! Отговори
Българин преди 7 години
До ИстинатаТова някъде прочете ли го или си го изпитал? Да бъдем реалисти и да кажем за многото положителни неща, които имахме. Аман от коне с капаци.
58
1
 
6
 
! Отговори
king_for_a_day преди 7 години
"...Неотдавна паметникът е удостоен със сертификат за атрактивна туристическа дестинация от форума tripadvisor..."Привлекателността му е точно в постапокалиптичното чувство за изоставеност и разруха. Именно това привлича фотографи, които го правят известен (условно казано) и извън България. Е, да не забравяме и носталгичните комунистически настроения.Да се реставрира сградата е тъпотия от сорта на това да се пребоядиса с баданарка графит на Банкси.
57
3
 
7
 
! Отговори
А преди 7 години
Абе хора ... това е минало, за което говорите ... Концлагерите в Германия да не са разрушени и да са забравени ? Не! Това си е място, което доказано много чуждестранни туристи харесват. Ми хайде да спечелим малко пари от него, вместо да стои и да се руши... В Гърция печелят пари от всеки камък, тук се чудим как да хейтваме яко ..
56
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименКрим е руски. Въпросът е затворен. Продължавай да ревеш.
55
2
 
7
 
! Отговори
Истината преди 7 години
При социализм хората се редяха на километрични опашки за банани и тоалетна хартия, а днес при свободата и демокрацията имаме навсякъде банани и 20 вида тоалетна хартия.
54
2
 
11
 
! Отговори
Исти преди 7 години
Червеният паметник на Бузлуджа е като паметник на хитлеризма и нацизма: дали ще финансираш едното или другото,за народите е еднакво вредно и мракобесно. Паметник на Благоев и Димитров е като паметник на Осман паша и Абдул Хамид: народни изедници без капчица съвест и морал!
53
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин ще се зарадва за статуята.
52
1
 
3
 
! Отговори
аз преди 7 години
:) 85 милиона за космодрум са малко, но е добре като за начало...хаирлия да е! Прочухме се :) Ще идват чужденци, ще гледат, ще цъкат с език... Балкана пази своите тайни...много ще е идилично и обогатяващо ...някого финансово имам предвид :)
51
1
 
7
 
! Отговори
Блей преди 7 години
До 44Почвай да блейш. Качествена беше храната по време на соца. Естествена, родно производство и по здравословен научно обоснован държавен стандарт.Обслужването вярно беше нелюбезно.
50
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Очаквам и статуя на ББ за 30 милиона.
49
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ще "вградят" ли за вечен спомен образите на Гоце, Сергей, Миков, Нинова, оня с фонтаните и др. дрогаре, заедно с образа на Тато?
48
0
 
1
 
! Отговори
Нема как преди 7 години
До Анонимен 59Нема начин. Как ще забраниш някому да ходи по планината?