85 млн. европейска пара потича към чинията на Бузлуджа

Оправят монумента, ако го признаят за паметник на културата
24 авг 2016 08:14,
140
85 млн. европейска пара потича към чинията на Бузлуджа
Снимка: архив, Bulphoto

85 млн. евро предстои да бъдат разпределени по оперативна програма "Региони в растеж", част от средствата могат да бъдат използвани за възстановяването на мемориала на връх Бузлуджа при условие, че той бъде признат за паметник на културата, категорична е арх. Дора Иванова.

Младата архитектка, възпитаничка на Берлинската политехника, вече две години се бори за изваждането на уникалната чиния от забравата и дори основа собствена фондация за целта, припомня "Монитор".

В деня, когато преди 35 години мемориалът е тържествено открит, тя показа в Казанлък специална изложба с 15 фотоса от 10 майстори на обектива, разкриващи различни моменти от биографията на уникалната сграда.

Според пресмятанията на арх. Иванов за превръщането на рушащия се паметник в монумент на времето, ще са нужни около 2,5 млн. лева, с уговорката, че това е при положение, че конструкцията на паметника не се нуждае от укрепване.

Минимум 500 хиляди лева на година могат да бъдат генерираните приходи само от билети за посещения на паметника, при положение, че се запази сегашното ниво на туристи, посещаващи района на Казанлъшко.

Изграждането на паметника по проект на арх. Георги Стоилов, продължава 8 години, като за са събрани 16 млн. лева дарения от продажбата на пощенски марки и самооблагане от българския народ и 9 млн. лева от тогавашната българска държава.

Въпросът за опазването на паметника бе поставен лично и пред премиера Бойко Борисов по време на неговото посещение в Казанлък през тази пролет.

Проведена бе среща и при министъра на културата Вежди Рашидов, с представители на различни институции и архитекта на паметника Георги Стоилов. Неотдавна паметникът е удостоен със сертификат за атрактивна туристическа дестинация от форума tripadvisor.

Предстои на 15 септември в НДК в София, проектът за преустройството на паметника да бъде представен и пред столичани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
3
 
! Отговори
SS преди 7 години
*** много пък ви е чувствителен филтъра за нецензурни изрази, дайте малко свобода на словото, при положение, че не се обижда никого.
86
4
 
4
 
! Отговори
Сава преди 7 години
Паметник на културата ако се махне петолъчката,дори Русия махна петолъчката като символ ,невиждам защо още стои тази петолъчка на страничното тяло на чинията.Иначе като конструкция е наистина уникална,но какво правиха БКП-БСП че не си я управиха 26 год.нали по тяхна идея е построена,упрекват ГЕРБ че като свършат парите от Европа ще ги видат тогава какво ще правят, а парите за тоя китюк пак от Европа ще дойдат то това е и идеята,след като имаме право да си получим от там пари какво ни пречи.
85
3
 
3
 
! Отговори
simvola преди 7 години
Да монтитат и двата реактора които БСП поръча от руснаците.
84
1
 
7
 
! Отговори
SS преди 7 години
До пенсионерУспехи имат 100 тина деца от три столични и още три провинциални училища, всички други са на училище за диплома, а не да ги научат.Мой роднина преподавател всяка седмица го заплашват, че нечии баща щял да му отреже главата дето се кара по време на час да не говорят.Ти мислиш ли , че това последното някога е щяло да се случи.Ти като си по - възрастен усещаш ли днешната младеж да има уважение към теб или те псуват в градския транспорт и не казвай, че преди го е нямало ...
83
6
 
7
 
! Отговори
Люк Скаймокър преди 7 години
Да и сложат двигател и да отлита с червените бабички към далечни галактики да разнасят вируса на комунизъма!
82
13
 
3
 
! Отговори
гост преди 7 години
Този срам за България трябва да се унищожи, а не да се реставрира!
81
0
 
11
 
! Отговори
До 66 преди 7 години
Ето пример за концлагер който е музей и може да се посещава:auschwitz.org/en/visiting/Информация за броя загинали в него:https://en.wikipedia.org/wiki/Auschwitz_concentration_campЗащо вместо да се учим от историята, да се опитваме да я забравим?Аз съм любопитен и бих посетил чинията на Бузлуджа ако я реставрират.
80
3
 
2
 
! Отговори
пенсионер преди 7 години
До SSПреди бяхме република в СССР,сега сме най-бедния регион в Европа.И тогава и сега държава няма.Относно образованието на младите.Те не са виновни.Виновни са тези които ги обучават.Не четеш ли какви успехи имат нашите млади математици по света.Ако успееш да заинтрегуваш децата към училището ще има резултат.
79
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ист 87Ама това е от ясно по-ясно. Като всички останали поръчки.
78
1
 
12
 
! Отговори
мухахаха преди 7 години
чинията става европаница... ...борбата сега е у кого ще е евролъжицата...
77
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще чакаме реставрацията на тази уникална сграда!
76
3
 
9
 
! Отговори
ист преди 7 години
Милиони ще текат към чинията на Бузлуджа.От другата страна милионите ще изтичат в джобовете на няколко другари.
75
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 83За нас нищо никога няма да дойде. Ние обичаме да си страдаме.
74
0
 
6
 
! Отговори
lorna преди 7 години
Прочитайки заглавието си казах, че доста пари ще бъдат окрадени от тези 85 мил., които вече са "потекли" от ЕС!!! А то какво се оказа!!?? Че нито са потекли, нито са 85 мил. само за чинията на Бузлуджа!!Затова- ХОРА, НЕ ВЯРВАЙТЕ НА ЗАГЛАВИЯТА!!!
73
0
 
3
 
! Отговори
Туш преди 7 години
Аз само не мога да разбера, при положение,че паметника е собственост на БСП, защо те не отклонят средства от субсидията си за реновирането му или поне да се откажат от собствеността. Така и аз имам една къща за реновиране, голям паметник- чакам 2,5 млн.
72
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При социализма имаше само една партия БКП и те крадяха. При капитализма имаме много партии и всички са честни защото има деморкация и никоя партия не краде а всички дружно без да се отклоняват и на милиметър от правилния път ни водят към светлото капиталистическо бъдеще, и когато светлото капиталистическо бъдеще дойде ще станем като тях на запад да караме нови коли и да взимаме по 2 хил евро заплати.
71
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Като искаш да изкарваш пари, плати на държавата право за ползване на земята, реставрирай го за своя сметка и продавай билети на входа, да видим тогава колко голям интерес имат туристите."Уф, да знаеш колко хора искаха да го купят това място. Най-тлъстата оферта беше за 150 млн. $, заедно с целия връх "Бузлуджа", от ОАЕ. Искаха хората да си направят там казино, с площадка за хеликоптери(и вероятно бардак).Естествено, Бокич твърдо отказа тия 150 млн. $, щото според него струвало повече.
70
0
 
2
 
! Отговори
SS преди 7 години
Това кой е качвал наще на стоп не не променя факта, че сега те е страх да замръкнеш на открито особено хора на възраст и жени.Наркотиците били модерни, *** пак ще те питам когато внуците ти почнат да изнасят от вкъщи това онова.Изобщо дори и да отричаш сега има доста неща които би предпочел да са като преди 26г. , както и не трябва да се отрича, че тогава са се случвали някой нередни неща.Просто бъди реалист и признай, че не всичко тогава е било зле.
69
2
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
До АТова си е място, което доказано много чуждестранни туристи харесват. Ми хайде да спечелим малко пари от него, вместо да стои и да се руши...-------------Сериозно ли е доказано?Кой го е доказал?Като искаш да изкарваш пари, плати на държавата право за ползване на земята, реставрирай го за своя сметка и продавай билети на входа, да видим тогава колко голям интерес имат туристите.
68
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименДнес в кремвиршите хората намират крака и глави от мишки и гвоздеи, писаха и по медиите за случай. При соца винаги е имало много строг контрол на храните, може да нямаше голямо разнообразие, но всичко беше автентично и качествено.