18-метрова хубавица грейна на саниран блок

Графитът на Смеда краси постройка в Смядово
14 сеп 2016 10:44,
33
18-метрова хубавица грейна на саниран блок
Снимка: Монитор

18-метрова хубавица в народна носия грейна върху калкан на един от първите санирани блокове по Националната програма за енергийна ефективност.

Графитът е направен за четири дни от артистите от пловдивското студио "Пиротехникс крю", а хубавицата е Смеда, жената, която според легендите заедно със синовете си основала някогашното село Смедова, днес град Смядово, пише "Монитор".

"Това е един от първите санирани блокове в Смядово, в момента вече са санирани 50% от многофамилните панелни сгради, подготвяме за догодина документи и за останалите", коментира кметицата на Смядово Иванка Петрова. Появата на "Пиротехникс крю" в града била донякъде случайна и предшествана от едно друго събитие, което оцветило града и живота в него.

През пролетта колега от екипа на Петрова, който се увличал от графити разказал за магьосниците от "Пиротехникс крю" в Пловдив. Смядовчани влезли в контакт с тях и така се появил огромният графит "Дървото на знанието", изрисуван на фасадата на местното училище.

За децата било истинско приключение да наблюдават порастването на любознателния младеж с книга вляво на стената и на магическо дърво с цвят лилав над входа. Художниците Васко Лалов и Димитър Механджийски напарвили за хлапетата и специален графити уъркшоп.

Върху един от блоковете в Смядово дълги години стоеше "профилната снимка" на глиган, напомнящ за някогашната славна Смядовска луканка, един от символите на града. Когато започнало санирането решили на калкана на блока пак да възстановят глигана. После обаче идеята се преместила върху най-високия блок на ул. "Цар Калоян" 2 в центъра на града.

Иванка Петрова успяла почти да изнуди изпълнителя на санирането Стефан Начев от ЖСП "Стил" да подари на общината и жителите на блока гигантски графит. Начев приел и решили да увековечат Смеда. Носията на жената от графита е оригинална смядовска носия от местния музей, а за лице използвали лика на млада смядовчанка от снимка от минали години.

"Не съм се отказала и от глигана, само да намерим средства", обясни Иванка Петрова, която има идея с подобни графити да бъдат всички обновени блокове. Петрова се кани да доведе лично премиера Бойко Борисов да види какво е направила в Смядово. В самия блок обаче малко се поизложили. В събота направили бригада за почистване на района около Смеда от всичките 60-70 семейства откликнало само едно. Кметството ще облагороди и градинките около блока, а кметицата се надява обитателите му да ги пазят и поддържат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Яна преди 6 години
До АнонименА едно време, като се чакаше по 10 - 15 г. за жигулка, не мрънкахте, а?
26
0
 
2
 
! Отговори
Яна преди 6 години
До ЗабележкаПриятел, аз живея в Германия и тук точно това лепят, като санират. Ти какво предлагаш да лепят?
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Страхотно е! Браво!
24
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако бяха нарисували да надига шише с кока кола или да дъвче БИГМАК можеше да си докарат и печалба от реклама.
23
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** и то отвратително грозна.
22
6
 
15
 
! Отговори
Забележка преди 7 години
Лепенето на стеропор по фасадите не се нарича саниране.Иначе адмирации за идеята
21
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първите регистрирани по програматаот Враца, жк. Младост бл.1още чакат от 12.02.2015 г2 години и НИЩО!Санирането е за кметове на ГЕРБ и ДПСДругите си остават с обещанието
20
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТЕТКИТЕ ОТ АТАКА РАЗПРАВЯХА ЧЕ КОЙТО СИ РЕНОВИРА БЛОКА ЩЕ МУ ВЗЕМАТ ИМОТА, ПОСЛЕ ЧЕ ЩЯЛ ДА ПЛАЩА НА ВСИЧКИ ДЪЛГОВЕТЕ, СЛЕД ТОВА ЧЕ САНИРАНИТЕ БЛОКОВЕ ЩЕ ПОТРЕБЯВАТ ПО МАЛКО ТОК И ЗА ТОВА ТОЙ ЩЯЛ ДА ПОСКЪПНЕ 25 %- ОФФФФ- ТЕТКИТЕ, ТЕТКИТЕ, НАЦИОНАЛИСТИТЕ РУСОФИЛИ- И ТОВА АКО НЕ Е ТАКАВА ОНАКАВА ВОЙНА- МАЙ БЕШЕ ХИБРИДНА, АМА ИМА ЛИ КОЙ ДА ИМ ВЕРВА.
19
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
грешкавместо БСП да се чете ДПС
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
саниранеОбластен управител ГЕРБобщини с кмет ГЕРБ, ДПСфирми на ГЕРБ и БСПтова е
17
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ако бяха им докарали някоя силиконка чалгарка щяха да излязат не 70 а 7 000 семейства да чистят и да се любуват на силиконената мома. а и по някое кебепче и биричка ако бяха искарали цялото смядово щеше да излезе да чисти и да гнете кебапчета и биричка да льока. ех овце овце кой ви доведе в тази китна земя та не си стояхте в тундрата на татаристан!?
16
2
 
16
 
! Отговори
художника преди 7 години
Не стига, че са им санирали и изрисували БЕЗПЛАТНО блока, па само ЕДНО семейство излязло да почисти след това.Има една стара Българска поговорка. " Без маса и без украса работата не става"Явно им е липсвала масата. Ако имаше кебапчета след почистването, всички щяха да слязат. `Баси авантаджиите сме !!!
15
3
 
15
 
! Отговори
Прекрасно преди 7 години
Браво! Браво за идеята, браво и за изпълнението!
14
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди 5-6 години ходих в Каварна - там калканите на блоковете са изрисувани с образите на рок певци - български и световни. Много ми хареса. Трябва и в другите градове да се правят такива рисунки - на пейзажи от България, портрети на националните ни герои - Левски, Ботев, Хан Омуртаг и други. Ще бъде страхотно. В Бургас на северната стена на сградата на ВиК са нарисували Левски - браво на който се е сетил !!!
13
1
 
39
 
! Отговори
Блъско преди 7 години
на мен ми харесва,браво на художниците
12
19
 
14
 
! Отговори
Аха преди 7 години
Аз пък не искам да ми санират апартамента мутрите от ГЕРБ! Защо ли? . защото гаранцията им е само 5 г. Само това показва с какво качество се извършва санирането.
11
9
 
14
 
! Отговори
Църковна мишка преди 7 години
Като гледам, в малките общини явно под строй се санират! Тъй рече Боко Банкянски.
10
10
 
21
 
! Отговори
Лилито преди 7 години
На всички санирани блокове-ликът на Бойко Борисов!!!
9
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Страхотно!
8
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре са го направили. Трябва да се пази българската култура и традициите и изкуството. Пък дори и графитите да не са традиционно изкуство.