Непълнолетни продават царевица по плажовете край Варна

Не могат да им бъдат наложени и санкции, защото са под 18 г.
12
Непълнолетни продават царевица по плажовете край Варна
Снимка: Архив, Булфото

Напоследък има тенденция непълнолетни да предлагат царевица и понички по плажовете във Варненско. Тъй като са под 18 години, не можем да им налагаме санкции, младите продавачи отнасят само мъмрене.

Това съобщи на пресконференция в областната управа д-р Златина Димова, шеф на областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) във Варна. Поводът бе  приключващият летен сезон и отчетът за дейността на институцията, пише Информационна агенция "Черно море".

Най-много сигнали за нерегламентирана продажба на царевица и понички има от плажа в с. Шкорпиловци, уточни д-р Димова. Тя посочи, че там, където има отговорни концесионери, каквито са в курортите "Свети Константин и Елена" и "Златни пясъци", подобни жалби няма.

Има обаче и парадокси. През тази година видях как млада майка с 5-6-годишно дете на ръце тича подир продавач на плажа за понички. А докато има такова търсене, ще има и предлагане, каза още д-р Димова.

Областната дирекция по безопасност на храните във Варна, е извършила 585 проверки в периода 1 юни – 9 септември т.г. Инспекторите са съставили 18 акта и 96 предписания за отстраняване на нередности.

Повечето от нарушенията са свързани с неотговаряща на изискванията материално-техническа база, необявяване на алергените, с етикетировката, съхранението на продуктите от животински произход и други. Спрени са от продажба 72 кг месо и месни произведения, 102 кг миди, 9 кг понички и царевица. Временно са спрени от експлоатация 2 обекта.

Като цяло нарушенията не са повече от същия период на м. г., обобщи д-р Димова.

Отчет за дейността си представиха и шефовете на ОДБХ – Бургас, д-р Георги Митев, и на ОДБХ – Добрич, д-р Розалина Брайкова.  

Автор: Ставри Таргов

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
2
 
! Отговори
Веселин преди 7 години
оххххххххххххххххххххххх Няма лошо децата да си изкарват парички за лятото.........я ми кажете какво правите за стоките за милиарди , а не за 1000 кочана царвица...Няма никакъв контрол по цеховите за производство на храни ,да не говорим ,че има и много незаконни,всички мандри ли произвеждат безопасно сирене или само някой??? Ползват ли мляко или ......за 5000лв олелия ,а за 1милиард мълчим...нека да почнем със шефовете на ОБДХ....
7
0
 
8
 
! Отговори
Дедо Шмърк преди 7 години
"млада майка с 5-6-годишно дете на ръце тича подир продавач" - или детето е някакво миньонче или майката е щангистка .... то ше й скоро ученик бре, 5-6 годишните са бая големички че и да тича с него!
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези малолетни да не са паднали от Марс? Майки и бащи нямат ли? Тази царевица да не е паднала от Марс?Нали първо трябва преди това да се открадне и свари. Не можели или не искали да ги накажат последно, че не разбрах...
5
1
 
4
 
! Отговори
Varna преди 7 години
Още на момента ще те предупредят да се махаш от плажа с тази варена царевица .Така е като не си плащаш на концесионера няма как да продаваш на плажа .
4
1
 
5
 
! Отговори
Varna преди 7 години
И заглавието на темата се променя на .....непълнолетни младежи продават царевица на плажа без знанието на концесионера ли .Просто забрави .Или е на такса или е на процент от оборота .Но малолетният търговец се отчита накрая на концесионера .Никой никъде ня да ти разреши да извършваш търговска дейност на плажа без знанието на концесионера на плажа, и без да се отчиташ на концесионера за търговската дейност .Ако не вярваш вземи 10 кочана варена царевица и върви да продаваш след малолетният .
3
1
 
7
 
! Отговори
Varna преди 7 години
Я накажи концесионера за нерегламентираната търговска дейност от малолетни на плажа .И повече няма да видиш малолетни търговци на плажа .Кракът ти няма да стъпи на плажа ако извършваш търговската дейност без да си отчиташ оборота на концесионера .Това е все едно да си спреш таксито пред заведение и да не си плащаш такса спокойствие на собственика на заведението .
2
3
 
7
 
! Отговори
Varna преди 7 години
На плажната ивица във Варна се продават надуваеми дюшеци топки и възглавници .Тогава какво правим .Ноти касов апарат нито касова бележка .Ама били под 18 г продавачите и не носии наказателна отговорност .Мен какво ме топли това .Въпросът е че не се плащат данъци за и от търговската дейност .Друг е въпроса че този малоолетен е е поставено лице на концисионера .Как така ще извършваш търговска дейност на плажа без да се отчиташ на концисионера .Без да се отчиташ на него няма как да продаваш на пла
1
3
 
7
 
! Отговори
Varna преди 7 години
Ами ако тези младежи под 18 гпродаваха наркотици на плажа пак ли нямаше да има последствия за тяхната търговска дейност .Това че не плаща данъци от търговската дейност не го освобождава от наказателна отговорност ,независимо че е под 18 г възраст .Ами отговарят ли на санитарно хигивнните норми тази царевица продавана на плажа .Ами платени данъци ами разболени хора с разстройство консумирали тази царевица .Ами следва наказание за такива търговци .