Напук на забраните: Пловдивчани извиха дълго хоро

Община Пловдив даде крачка назад като разреши провеждането му
25 сеп 2016 22:30,
59
Напук на забраните: Пловдивчани извиха дълго хоро
Снимка: Dnes.bg

Стотици хора извиха огромно хоро на централния площад в Пловдив. Това се случи, след като местната община забрани традиционното неделно хоро в Цар Симеоновата градина на града.

Властите се позоваха на общинска наредба за шума. Заради забраната, миналата седмица се стигна до спречкване между граждани и полиция, която изгони хората от центъра, защото нямали разрешение да се събират и да танцуват. Това предизвика гнева на хиляди потребители на социалните мрежи и принуди българи от различни градове да пристигнат в Пловдив, за да подкрепят пазителите на традицията.

"За мен това е възмутително, осъдително и грубо", заяви пред Dnes.bg една от участничките в хорото.

Напук на забраните: Пловдивчани извиха дълго хоро
Снимка: Dnes.bg

"Мисля че Цар Симеоновата градина и този площад са на хората и се надявам, че кметът разбира, че днес е кмет, утре не е, а тези хора си остават в този град и няма кой да им забрани да се събират", обясни разпалено друга гневна гражданка.

Дни след като Община Пловдив забрани неделното хоро в Цар Симеоновата градина, пловдивчани организираха своеобразен протест срещу забраната. Недоволството им беше подкрепено от танцови клубове от различни български градове, които пристигнаха в Пловдив, за да танцуват на централния площад.

Виктория и Денислав са дошли в Пловдив чак от Силистра, за да се включат в голямото хоро.

"Много се надяваме разумът на местните управляващи да надделее и да оставят хората да си играят българското хоро", споделя Виктория.

"Ако не хората да им налеят разум и това е…", довърши мисълта й Денислав.

Засега Община Пловдив даде крачка назад като разреши провеждането на хорото на площад Централен. Гражданите обаче продължават да настояват всяка неделя то да се играе в Цар Симеоновата градина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кога зашумят шумите, буките,кога зашумят шумите, буките.Кога зашумят шумите,плачат за войводата, капетано.Кога през село пойдете, пойдете,кога през село пойдете, пойдете.Кога през село пойдете,с коне да не тропате, ама тропатеДа не ви чуе майка ми,старата,да не ви чуе майка ми,старата.Да не ви чуе майка ми,ке ви пита за мене, ама за мене.Къде е син ми Костадин, Костадин,къде е син ми Костадин, Костадин.Къде е син ми Костадин, Костадин-войводата, капетано
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изпейте една песен Народе??????
17
14
 
13
 
! Отговори
Льохман преди 7 години
А бе да играят хоро ако искат 24/7, но на места където няма да пречат на хората, които искат почивка. Ако обществения ред не се спазва, направо да се връщаме в първобитнообщинния строй при неандарталците. То не че в България не останаха баш аборигените...Относно традициите, едно време се пазеха с танцовите ансамбли и то професионално, а сега събрали се една тумба, вероятно безделници, защото ако бачкаш здраво едва ли ще имаш сили всяка седмица да тропаш хорце.
16
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щастливи са хората и играят хоро всяка неделя. Едно време през соца насила ни изкарваха да играем на първи май и на никой не му се играеше.
15
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** в неделя на това хоро и кажи на тия стотици танцуващи,че са дрогирани и пияници,нали си смел човек ,не се крий зад компа ,а ***,и такъв валс ще затанцуваш,че и баба ти от Столипиново няма да те познае.
14
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
има защо да си льохман! :-) :-)
13
15
 
12
 
! Отговори
Льохман преди 7 години
Ако господа танцуващите вдигат шум по време което е регламентирано за почивка, например 22:00-08:00 или 14:00-16:00, тогава общината е в правото си да ги разкара. И на вас някой да ви прави джумбуш под прозорците ще оривиете света! Отделно, че като чуя някой, че е организиран чрез социалните мрежи, вече започвам да се съмнявам за поредното НПО, което има файда да клати социалния мир! А иначе патриотизма наистина не е да ходиш и да тропаш хорца!
12
8
 
9
 
! Отговори
тошо педала преди 7 години
Всичко Мара втасала че и хора играят, ха йс
11
2
 
11
 
! Отговори
idealist преди 7 години
Гегберска простотия!
10
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 11.От Столипиново е баба ти.
9
6
 
18
 
! Отговори
Ян Бибиян преди 7 години
След 50 - 100 години за жалост там ще се играе Талибан кичек. И кмета ще е някой Мохамед от некой си вилает! Клета България и Европа. Лондон сити даде тон за песен.
8
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 14.Ти съвсем се оплеска.Операта си е опера.Ей такъв като тебе намазан с лак,интимен душ и гел на всякъде,да ме учи на култура и какво е европейско и какво е българско, и да пуска клюки,че който играе хоро е дрогиран,някак си не ми минава номерът му.В много европейски столици се играе българско хоро,на пук на душманите ,които мразят българското..
7
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 3.Много си зле.Започни да играеш валс до българското хоро,да видиш,как чужденците,няма да те отразят изобщо.Ще се хванат на българското хоро.Очевидец съм,че българското хоро го обичат всички нации,само ти танцуваш някакъв валс.мазурки и пр.
6
1
 
30
 
! Отговори
Калашникът преди 7 години
С хора и ръченици не можем да променим продажните и крадливи политици.Кютек му е майката,а не кючек.
5
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А ТАКА КРЪШНО ГО ИЗВИЙТЕ,БАРЕМ СЕ СЕТЯТ НЯКОИ САМОЗАБРАВИЛИ СЕ ПОЛИТИЦИ ЧЕ ВСЕ ОЩЕ ИМА БЪЛГАРИ И БЪЛГАРЩИНА.
4
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какви хора бе хора? Може само чалгии и маанета,докато мюезинът вие.
3
19
 
6
 
! Отговори
Тотю Иванов преди 7 години
Уж общината отстъпила... ами от самото начало общината иска да ги изведе от градината и да ги премести на площада. Пак изкараха "заговор" на държавата срещу народа. Вече се оляха професионалните протестиращи.
2
5
 
37
 
! Отговори
bzzzz преди 7 години
Самозабравил се , нагъл кмет.
1
27
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пак ли бе ***