-10°C и мъгла на вр. Ботев, ще търсят Миро утре сутрин

През последните дни в издирването на Мирослав са участвали 35 спасители
31 окт 2016 19:02,
25
-10°C и мъгла на вр. Ботев, ще търсят Миро утре сутрин
Снимка: Facebook

Пети ден продължава издирването на Мирослав Късовски, който изчезна в района на връх Ботев в Стара планина.

"Метеорологичните условия около връх Ботев не са благоприятни за спасителни акции", коментира пред "Дарик" директорът на Планинска спасителна служба (ПСС) Радко Марков. По думите му температурата е минус 10 градуса, духа силен студен вятър и има гъста мъгла. 

Още по темата

Служителите на армията и полицията днес извършиха безрезултатно претърсване на района около връх Ботев. В момента те слизат с колите си към Калофер, уточни кметът на подбалканския град Румен Стоянов. По думите му акцията ще продължи във вторник.

Радко Марков заяви, че през последните дни в издирването на Мирослав са участвали 35 спасители. Въпреки усилията обаче вече пети ден няма и следа от изчезналия мъж. В сряда 34-годишният мъж тръгнал от хижа "Тъжа" към връх Ботев с велосипед, а след това следите му се губят.

Загубата на връзка с Мирослав е станала в района на връх Ботев. Сигналът е подаден около 23.45 ч. на 26 октомври. Колоездачът е тръгнал с два напълно заредени мобилни телефона, но в района на връх Ботев обхватът се губи, а на много места изчезва напълно. В сряда, след потеглянето от хижата, той е успял да проведе само един разговор с близките си, след което връзката с него се загубва.

По първоначална информация той е бил облечен с екип на велосипедист - плътни, но сравнително тънки за сезона черен клин и тъмносиво яке. Носил е малка раница. Предполага се, че е имал намерение в рамките на деня да качи върха и да се прибере в хижата.

В акцията участват полиция, военни и двама спасители. Няколко следови кучета също помагат за намирането на младия мъж. Още от четвъртък в търсенето се включиха и доброволци - роднини и приятели на Мирослав.

Опитни планинари коментирах, че в подобна ситуация шансовете за оцеляване вече са нищожни. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Асен преди 7 години
Според мен Мирослав трябва да се търси на юг от билото в посока Калофер на високо в планината, където няма покритие.
20
0
 
0
 
! Отговори
Асен преди 7 години
Написаното в 23 се отнася до Номер 17 и други подобни.
19
0
 
0
 
! Отговори
Асен преди 7 години
Това може да напише само човек, никога не стъпвал като турист в Стара Планина. Жалко, че подобни хора имат възможност да пишат по форумите.
18
0
 
0
 
! Отговори
Ели преди 7 години
Как може да им толкова отвратителни коментари?Дано това никога не се случва на вас или някой от вашите близки или приятели!В планината може да се загубиш дори по маршрут който мислиш,че познаваш,особено когато времето е лошо.Да не говорим за това,че ако е паднал и си е ударил главата може въобще да не е съзнавал къде се намира.Нямате ли някакво сърце в гърдите си?Тотални анинимни мишоци...ако,не открият момчето(дано това не се случи) дано съжалявате горчиво за думите си,защото сте гнусни и грозн
17
0
 
0
 
! Отговори
Валя преди 7 години
г-н Анонимен, не намирам името Боян Чемейски никъде? Откъде имате тази информаия?
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Акцията за издирването започнала след заповед от СЛЪНЦЕТО БОРИСОВ ! Спешна помощ ще тръгва пак след НЕГОВОТО ОБАЖДАНЕ ! БОЖЕ СПАСИ НИ ОТ .......... НЕГО !
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мирослав 80 метра запад от Юмрукчал затрупан под земя, камъни и клечки, търсете името Боян Чемейски
14
1
 
0
 
! Отговори
орлова камбана преди 7 години
Отишъл е в планината и е започнал да крещи...до спукване.Ако не е получил здравословен проблем се е дикопал,дращейки до някоя заслоняваща скала
13
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За 5 денонощия Стара планина планина се пресича 10 пъти минимум. Или е контузен или не жив. А може да се прави на интересен, като онези пик.льовци дето ги търсиха 3 дни.
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много безразсъдно. Къде е тръгнал в това време и не добре облечен. *** покрай в парка и се прибери. Дано да е жив и здрав.
11
0
 
3
 
! Отговори
Атанас преди 7 години
При -10 градуса по Целзий при контузия и обездвижване на тялото,има може би няколко часа в които би имал шанс да оцелее,в противен случай е обречен,а за дни да оцелее е абсурд да говорим,няма какво да се заблуждавате!
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо само на вр. Ботев го търсят той се обикаля за един ден. Човека може да е вече на Витоша и там да се е случило нещо ушевата министърка мозък има ли, колко има по география тая калинка.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Зимата, при минус 20 през деня, как търсят???
8
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При -10 поне няма да се "развали".
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На 5-я ден решили и да го потърсят нашата полиция ни пази.
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Предизборни кьорфишеци.Всичко би имало смисъл , ако беше направено на втория ден.
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дано да е жив и да се окаже, че е приютен от някоя планинска фея-чудодейка, която го е лекувала и го е просветила в тайните на Содом!
4
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще се появи отнякъде и ще разказва на всички как е оцелял геройски докато е плюскал наденици с вино в някое мазе.
3
11
 
7
 
! Отговори
Извънземен преди 7 години
Няма смисъл да го търсят повече, след 5 денонощия в планината.Вълците отдавна са го изяли...
2
7
 
7
 
! Отговори
Ванката преди 7 години
Този човек е алкохолик. Той не спира да пие. Неадекватен е и винаги хората около него са притеснени. Дано го открият и си направи сметката как ще живее от тус на татък.