Катастрофираш с летни гуми, катаджиите припкат и акт... 2 бона

Експерти подготвят промени в закона по австрийски модел
2 ное 2016 09:30,
186
Катастрофираш с летни гуми, катаджиите припкат и акт... 2 бона
Снимка: Reuters

КАТ да ни дере с до 2 бона глоба, ако направим катастрофа през зимата и сме карали с летни гуми. Това обмислят да предложат в парламента експерти по пътна безопасност, които вече подготвят новите текстове в закона.

Според сега действащите правила зимните гуми у нас не са задължителни. Очакваше се след промените в Закона за движение по пътищата да се налагат глоби на шофьорите, които в заснеженото време карат с летни гуми. Заради липсата на дефиниция какво е зимна и какво е лятна гума обаче промените се забавиха.

В настоящето актуално издание на Закона за движение по пътищата, в сила от 20 октомври 2006 г. няма конкретен текст, регламентиращ използването на специални зимни гуми (т. нар. тип M+S) от водачите на моторни превозни средства.

Още по темата

В глава седма, където са регламентирани нарушенията и наказанията е записано, че водачът на МПС се наказва с глоба 50 лв., ако "управлява моторно превозно средство с износени или разкъсани гуми". Минималното изискване за дълбочината на протектора на гумата е 1,6 мм.

Логично е, че автомобил с летни гуми с дълбочина на протектора, близка до тази, която е записана в закона, е, меко казано, труден за управление при зимни условия.

Глобата според катаджиите не притеснява шофьорите и именно поради тази причина почти всеки втори водач е неподготвен за зимата и кара колата си със стари галоши, които в повечето случаи дори са летни.

Според експерти обаче това само може да доведе до още жертви на пътя. Затова те подготвят предложение, с което дори да бъде налагана солена глоба на водачите, които не са оборудвали автомобилите си с необходимите гуми за зимните месеци, пише "Монитор".

"В Австрия карането със зимни гуми, чийто грайфер е поне 4 милиметра, е задължително през студените месеци. Глобата е 35 евро. А при катастрофа може да достигне до 10 хил. евро", обяснява Игнат Арсенов, изпълнителен директор на Европейския потребителски център - България.

Той даде пример и с много други европейски държави, където карането със зимни гуми е задължително и също се налагат сериозни санкции. Сред тях са Латвия, Естония и Финландия. В Швеция също има подобни изисквания. Според него е редно и в България да се въведе тази практика.

"Преминаването към зимния сезон води до увеличаването на броя на произшествията, характеризиращи се освен с несъобразена или превишена скорост и с подценяване на необходимостта от подготовка на автомобилите за зимни условия", обясни пък шефът на Пътна полиция Бойко Рановски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички посочени държави са доста по на север и там зимите са сериозни. У нас в зависимост от региона може да няма сняг дори нито веднъж в годината. Около морето също има само по 1-2 седмици максимум, като така или иначе ти трябват вериги.
164
0
 
4
 
! Отговори
Снежанка преди 7 години
*** разбира се, че в зимните гуми е проблема.Парите от данъци и винетки ще подпомогнат едни "прекрасни хора" да сбъднат мечтите си за луксозен живот, който далеч надхвърля техните качества и възможности, а всички останали ще си трошим колите по заледените и непочистени от снега пътища, рискувайки живота и здравето си.А ако катастрофирам с чисто нови зимни гуми, щото пътя не е снегопочистен и опесъчен, тогава кого да глобя, че не си е свършил работата, а ми е прибрал парите на голи обещания?!?
163
0
 
6
 
! Отговори
ВУЛКАНИЗАТОР преди 7 години
До Пешо 163Пешоооо Пешооо !!! Да не сравняваме казваш Гръцката зима с нашата? А с коя зима да сравняваме??? Като "специалистите" от статията с Финландската и Шведската ли??? Вече тотално се обърках!!! Ние в Чукотка ли живеем бе хорааааа!!!!
162
1
 
3
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
То вече няма зима, тия глоба ще въвеждат като в Австрия !!! Слезте на Земята бе тука е България!!!
161
0
 
4
 
! Отговори
Данко преди 7 години
До Александър Абсолютно си прав. Плюс това в България има доста топли зони, където почти никога няма сняг, например край морето.
160
0
 
7
 
! Отговори
Александър преди 7 години
Намерили от кого да копират, Финландия, Естония, Латвия, все северни страни. Ние тяхната зима ли имаме, техните снегове и условия? Свободни съчинения. Не казвам да не се кара със зимни гуми зимата, а да не се правят такива очевидно глупави сравнения.
159
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Доста познати вече карат само със зимни гуми целогодишно. Така или иначе нова гума е читава максимум до 5 години.
158
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чета коментарите и виждам само *** парчета... Който няма пари или е стиснат , просто да не излиза зимно време с колата...освен ако не му се мре, не му се дават 2000лв, или не му се влиза в затвора. .
157
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Супер е идеята! Некой специалисти слагат само отпред зимни гуми. .
156
4
 
11
 
! Отговори
|V|art!n преди 7 години
Ами така е приятели, който кара като шумахер има нужда от зимни гуми, защото иначе ще се пребие. За хора с улегнали нерви, които карат внимателно и с премерена скорост мога да кажа от опит, че зимни гуми не трябват. Изключение биха били случаите с тежък сняг, за които са предвидени вериги, или поледици по магистралите и стръм.ите улици, където и зимните гуми няма да ви опавят. И нека да не де правим на ***, инцидентите зимата не се предизвикват заради летните гуми, а заради некадърни водачи.
155
6
 
8
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
Колеги, в България трябват зимни гуми! Не заради вносителите на гуми или нещо подобно. С летни гуми, при ниски температури, спирачния път е значително по-дълъг.Не е въпрос на "има сняг", "няма сняг". Не сравнявайте гърците с нас! Нищо общо няма тяхната зима с нашата.Колкото и да не ви се иска, всеки е длъжен да е подготвен за зимата.не излиза по-скъпо, защото имате 2 чифта гуми - съответно ползвате ги 2 пъти по-дълго.Ако не ви се дават пари на гумаджии, купете си железни джанти за зимните.Това е
154
3
 
7
 
! Отговори
Мирослав преди 7 години
До 161 : Защо пък да са ненужни тези гуми? Лятната гума при ниски температури се пързаля доста, независимо дали е сухо, мокро или има сняг. От личен опит казвам, че когато си взех първата кола, се мъчех с трици маймуни и аз, ама не става. Всичко си иска своето дето се вика. Масовия размер в Бг е 14-15 цола които не са чак толкова скъпи, а и вече има доста оферти. Не говоря да се правиш на гъзар с 17-18 цола джанти и да караш гуми на 10г с 1.6мм грайфер.
153
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре бе Миро, защо трябва да не пуша ? За да купя гуми с неясна полза? Защо?
152
5
 
3
 
! Отговори
Мирослав преди 7 години
Никъде не съм казал, че имам пари или че съм богат нито че съм комунист! Просто казвам, че колата може да е необходимост, но е скъпо! Една гума струва колкото 15-20 кутии цигари грубо. Повечето хора пушат 30 кутии на месец. Айде сметнете колко пари дават за цигари на година и колко струват 4 нови гуми които ще карат 3-4 години?
151
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Наблюдател, градския и междуградски трттранспортни ползва зимни гуми.
150
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Наблюдател, Ти защо имаш пари, а мнозинството няма? Взел си от мнозинството, по един или друг начин.
149
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боби, естественият и изкуствен каучук са полимери .
148
11
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Като нямате пари за поддръжка на автомобил, няма да купувате. Има градски и междуградски транспорт, както и международен такъв. Ползвайте него. Не виждам причина да се убиват хора по пътищата защото някой не може да си купи зимни гуми.
147
5
 
3
 
! Отговори
Боби преди 7 години
Малко инфоСмеските от които се правят гумите с времето ПОЛИМЕРИЗИРАТ или на народно му Стават на ПЛАСТМАСА.Зимна гума не се ползва повече от 3 ГОДИНИ СЛЕД ПРОИЗВОДСТВОТО И НЕЗАВИСИМО КОЛКО ДОБРЕ Е СЪХРАНЯВАНА И КОЛКО ГОЛЯМ/ДЪЛБОК ГРАЙФЕР ИМАСъжалявам след като Щамповат гумата почва необратим процес който довежда до гумата до негодност след 3-3,5 години след производството.Ползване на Рециклирани Гуми ЗИМНО ВРЕМЕ е БЕЗУМИЕ.Метална оплетка стара, основата на гумата стара, Покритие от ??? !!!!
146
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мирославовците са на около 40 години. Руменовците на около 60, както и пламеновците. Виж Стсниславците са по-младите комунистически отрочето! Та така, за хората с пари и имената им.