Мъгла попречила на Миро да стигне до подслон, измръзнал до смърт

С тънките дрехи, с които бил облечен, той не е имал никакъв шанс
Обновена: 2 ное 2016 16:00 | 2 ное 2016 16:00,
84
Мъгла попречила на Миро да стигне до подслон, измръзнал до смърт
Снимка: Facebook

Изчезналият в планината 34-годишен програмист Мирослав Късовски е бил намерен измръзнал до смърт близо до заслон "Маринка" на един час път от източната страна на връх Ботев, съобщи пред "24 часа" шефът на карловския спасителен отряд Христо Стаматов.

Според него програмистът е искал да стигне до постройката, за да се подслони, но явно заради гъстата мъгла не е успял да я намери.

Стаматов, който е дългогодишен планинар, смята, че младият мъж е починал от измръзване. По думите му мястото, където е намерен мъртъв Миро е открито, времето там се променя буквално за 5 минути. Силният вятър сваля температурите до минус 15-20 градуса и човек може много бързо да измръзне.

Още по темата

"С тези тънки дрехи, с които е бил, Мирослав не е имал шанс, те са залепнали за него като тенекия", каза Стаматов.

По негови изчисления от лобното място на Мирослав до връх Ботев има час път.

Мястото, на което бе открито тялото, се намира на 2060 метра надморска височина и на два часа и половина път от хижа "Тъжа", откъдето Миро е тръгнал с велосипеда си миналата сряда, около 11 часа по обед.

Същият район е претърсван поне няколко пъти от планинските спасители, но явно гъстата мъгла с видимост от 1-2 метра и снегът от 10-ина см са им попречили да го видят.

Издирването тази сряда обаче е било облекчено от тихото, ясно и слънчево време.

Над 400 души се включиха през последните дни в издирвателните действия на изчезналия Мирослав.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
33
 
! Отговори
Anon преди 7 години
Планината е коварна, но благородна- винаги ще ти даде едно (често единствено) предупреждение - я рязка мъгла, я силен вятър с падане на температурите, я внезапно заоблачаване ... преди да ти отреже главата. Ако си нащрек и с опит- ще "прочетеш" посланието и и ще се върнеш или няма изобщо да тръгваш.. ако не... жалко за момчето...
29
3
 
39
 
! Отговори
Коментатор преди 7 години
Простете, че забравих да се поклоня пред всички спасители. Велики сте! И дано имате по-малко работа.
28
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При излизането на билото след хижа Тъжа, до заслон Маринка е близо час ходене в нормално време, но изведнъж климата от там рязко се променя. Що за упорство и лудост са го накарали да продължи, а да не се върне, като е усетил колко е екипиран за тези условия. Да почива в мир, колега, канар... жалко, много жалко...
27
67
 
8
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 7 години
ох пишман турист на годината. ясно и що за програмист е бил, тежко сега на този дето ще "наследи" кода да го оправяПрограмисти в гет.утУ не останаха, кадърните и умните се изнесохме, заедно с лекарите и др. само псевдо програмисти демек лу.зъри останаха на който им пращаме кафевите проекти с които тук белите не се занимаваме... и затова на места като БГ им викат НЕВЪРЛЕНД - страната на ПитърПан където хората не порастватпоздрав от сидней,ав$тралия
26
3
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Опитните планинари тръгват рано, не по обяд!
25
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен направил голяма грешка че е тръгнал сам. В планина се ходи но трябва да са поне двама. Дано никой не повтори грешката му. Бог да го прости момчето. ------------------------:) Който го е страх от мечки да не ходи в планината.
24
29
 
10
 
! Отговори
Леле преди 7 години
Чидо,това може да се случи единственно в Бг!!! Колкото си искате дислайквате но за жалост е истина !! Във Връх Ботев я няколко трупа ще открият ту в Банско ще се осакатят сега в връх.Ботев и т.н. нямат край човешките ценности са най евтините абе хора как пък милиони туристи всяка година се катерят или пък достигат до вр.Еверест без смъртност или в Хималаите ,вулканите хич да не говорим изобщо.
23
3
 
28
 
! Отговори
Тракийски преди 7 години
До BURZUMНе знам как 3-те килограма "фон дьо тен" разпределени равномерно по тялото ти или Паганските богове, на които се кланяш щяха да ти помогнат да се стоплиш в суровата природа, но съм сигурен че си объркал темата. Бог да го прости, момчето и *** за всички разбирачи. Най-смелото нещо, което са правили половината от вас е да си набият две тъпанарки една след друга, но като трябва да се правите на мното умни по форумите равни нямате. Съболезнования на близките на Миро.
22
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди 5-6г, по подобен начин умря в планината моята учителка по английски език - Емилия.Само че от другата страна на връх Ботев.Били в една от хижите над Калофер, излязла за сутрешен крос...и повече не се върнала.Намериха я след 3-4 седмици, малко под връх Ботев, облегната на трафопост или бетонно нещо, не помня точно. Много нелепи смърти, но нека ние си вземем поуките
21
40
 
28
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
Програмистите не правят връзка с главния мозък,живеят във виртуална реалност а природата е истинска ,сурова и зла....само за блек метъли...арррррхххххххх....
20
1
 
65
 
! Отговори
един Ком-Емине-ц преди 7 години
Като по неписано правило-във водата се давят умеещите да плуват,а в планината загиват добри и опитни планинари!За жалост-тънка и незабележима е границата между умение,опит и глупава самонадеяност!Жалко,че един млад човек си отива така нелепо-почивай в мир,Миро!!
19
3
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Служил съм в казармата на връх Еледжик и напълно ми е ясна ситуацията в която е попаднал. Без екипировка в това време на годината е бил обречен. Незнам колко е бил подготвен за планината но е направил голяма грешка че е тръгнал сам. В планина се ходи но трябва да са поне двама. Дано никой не повтори грешката му. Бог да го прости момчето.
18
1
 
50
 
! Отговори
123 преди 7 години
Баба ми, от Искърското дефиле е, казва : Зиме без храна, и летото без дреха не тръгвай! Защото се предполага , че зимата си се понавлякъл, но ако замръкнеш из гората храна не можеш да намериш, всичко е замръзнало. С лятото пък подценяваш студените нощи. В случаят не само зимата, но и лятното правило е подценено. Жалко за момчето, не е ли имало хора които са го видяли как тръгва, по-опитни, да го предопредят..
17
46
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поздрав с Нина Николина, Слави Трифонов и Ку-Ку Бенд - Тъмна ми е мъгла паднала! Приятен ден.
16
2
 
46
 
! Отговори
планинар преди 7 години
Язък за нелепият край на момчето! Стара планина е най-непредвидима откъм промяна на времето. Това би трябвало да го е знаел Миро. Явно се е взел за доста подготвен и е пренебрегнал елементарни правила на планинаря. Едно от тях е -не тръгвай сам в този сезон ... И то с колело... Вижте статистиката за такива безрадсъдства и на "Кончето" в Пирин. Светла му памет!
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 11 намерете го в ютубЕто ги героите на Карлово! линка който си дал не работи
14
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До анонимен 15:Радвам се, че си се изнесъл. Не разбирам какво търсиш в сайтове от Невърленд. Стой си в австралийските и моля те не пиши и там, не ни излагай.
13
4
 
31
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 7 години
Бог да го прости, но човекът си е за наградата Дарвин. Тръгнал гол, без подготовка, сам, очевидно и без идея за мястото на поход.
12
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
УМНО МОМЧЕ ,ПРОГРАМИСТ А ТАКА ТРЪГНАЛ КАТО ЗА МОРЕ ,ЖАЛКО ЗА МОМЧЕТО
11
5
 
13
 
! Отговори
К2 преди 7 години
Как не е наблегнато на това тегаво място повече като се знае за него?