За шефа на митниците корупцията на "Лесово" не е изненада

Митничарите прибирали до 4000 евро месечно от рушвети
Обновена: 4 ное 2016 10:16 | 4 ное 2016 10:14,
14
За шефа на митниците корупцията на "Лесово" не е изненада
Снимка: Олег Попов; Dnes.bg

Не съм съвсем изненадана от случилото се на "Лесово". Преди 2 години имаше същата акция там, преди месец на "Капитан Андреево". Считах, че тези служители няма да продължават с подобни корупционни действия. Подкрепяме акциите и считаме, че те могат да имат превантивен ефект, но вероятно е необходимо време за промяна, заяви пред БНТ директорът на Агенция "Митници" Розалия Димитрова.

Тя коментира, че службите и ръководството на Агенция "Митници" са с нулева толерантност към подобни действия и заяви, че точно заради повтарящите се злоупотреби правителството е закрило митницата в Свиленград.

Още по темата

Средната заплата на митничар е между 700 и 1400 лв., в зависимост от конкретната длъжност, каза още Димитрова.

Вчера стана ясно, че между 2 000 и 4 000 евро от рушвети прибирал месечно митничар от ГКПП Лесово, за да пропусне безпроблемно коли, автобуси и тирове през границата. Корупционната схема бе осветлена при акция на ГДБОП, ДАНС и спецпрокуратурата в сряда.

Над 200 униформени затвориха граничния пункт с Турция в 7 часа сутринта, което предизвика гнева на шофьорите, които чакаха в продължение на 4 часа движението на границата да бъде възстановено.

Спецченгетата оковаха с белезници 31 митничари, сред които и двама началници на смени. Униформените претърсили и 98 адреса в Ямбол и Бургас. Повечето от инспекторите живеели там.

В домовете им били открити банкноти от евро, долари и британски лири. Митничарите сгъвали банкнотите на фунийки, после ги завивали с хартия. След това прибирали рушвета в найлонов плик, който криели в специално приготвени тайници в пункта, разкрили разследващите.

Фунийките не престоявали задълго в скривалището. Всяка смяна си ги разпределяла на седмица - по около 1000 евро.

При някои делът бил по-голям, тъй като подкупът се раздавал според поста. Най-много вземали началниците на смени, както и онези инспектори, които имали дълъг трудов стаж.

Заради зачестилите спецакции за корупция по граничните пунктове митничарите от Лесово измислили сценарий при полицейска атака. Те се уговаряли как най-бързо да покрият корупцията.

Митническите инспектори рекетирали предимно леки коли и микробуси. Най-солени обаче били "глобите" за тирове. Понякога шофьорите броели по 300 евро, за да преминат без митническа проверка през границата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
5
 
! Отговори
Нас преди 7 години
Ами хайде на ротационен принцип, да се сменяме моята заплата е 400 лв.
10
0
 
6
 
! Отговори
цецо преди 7 години
Мястото позволява изкарване на пари, а това кой ще работи на това място (за да изкарва пари за себе си и нагоре) се определя от директора на човешки ресурси и директора на агенция " митници"! Защо службите правят тези акции и какъв е крайният резултат не пита никой и не става ясно...
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако има вакантни места за митничари, ще кандидатствам! Аз не съм корумпиран!Бързо ще стане, не се притеснявай.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НЕ СЕ ИЗНЕНАДВА - ТОЙ СИ ПОЗНАВА ХОРАТА.
7
1
 
10
 
! Отговори
Дебел депутат преди 7 години
Абе тия митничари не разбраха че трябва да отчитат процент от рушфета на Баба Мецана.
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Иванчо+МарийкаАми хайде тогава *** на работа в Холандия, като си толкоз отворен. То за всяка една работа в чужбина се взема по-голяма заплата от тука, ама това е именно защото такава е далаверата на управляващите - те си крадат, пък народа да оцелява. Това не е оправдание да крадеш! Лошото в случая е, че просто се разчиства терен за новите наши хора, не вярвам че нещо ще се промени. Ако искаха да променят, много лесно се установява, че някой покрадва, щом стандарта му е над дохода.
5
0
 
14
 
! Отговори
Ревизоро преди 7 години
Всички знаят,че всички знаят и така си я карат!Идват избори,вентилатора завърта лай...ното ,мухл..вците си патят и после-пак така си я караме!Не че няма начит-"таен" шофьор всяка седмица,2 смени в затвора за по 10 год.пълна конфискация имущество и така 1-2 години и ще спрат да кандидатстват 50 човека за едно свободна място в митницата-ама няма да има кинти за царя-слънце,нали!
4
3
 
19
 
! Отговори
Моряк и половина преди 7 години
ИВАНЧО+МАРИЙКАкато искаш, да празнуваш коледа и нова година и да се събуждаш до жена си и да се радваш на хубавите си деца, няма да имаш претенций за пари! Като искаш пари ей ги корабните машинни отделения - ти си! Ама забравяш за живот!
3
10
 
19
 
! Отговори
Иванчо+Марийка преди 7 години
Тъй ли ??? Я виж ти. А не не смятам че хората които пазят, една от най-проблемните граници на ЕС трябва да взимата 800 лева. Защот 1400 взимат само тия с по 20 години стаж. Младите полицаи сме на 700 чиста. Айде плати ток, вода, гледай деца. Срамота. Идват наблюдетли от Румъния и Холандия. Ами те взимат по 45 евро на ден командировачни и казват че заплатите в Холандия са по 5000 евро в Румъния по 2000 евро.
2
1
 
25
 
! Отговори
Моряк и половина преди 7 години
Ако има вакантни места за митничари, ще кандидатствам! Аз не съм корумпиран!
1
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А шефчето чисто кат сълза! Крадци са всичките!