Референдумът прескочи първото стъпало, 33% го подкрепят, засега

С този процент той отива в НС, но до края на изборния ден има още време
6 ное 2016 16:44,
97
Референдумът прескочи първото стъпало, 33% го подкрепят, засега
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Близо 33% от гласоподавателите са участвали в референдума към 15 часа, сочат данните на социологическите агенции.

Това на практика означава, че резултатите от него, дори гласувалите на допитването да не минат броя на гласувалите на последните избори, трябва да бъдат разгледани от парламента, защото минават 20% от имащите право на глас, нещо, което е записано в Конституцията.

Още по темата

За да бъде валиден референдумът, т.е. той да има юридическа стойност и решението от него да влезе в сила окончателно, то той трябва да отговаря на две условия: Да гласуват поне същия брой гласоподаватели, колкото на последните парламентарни избори от включените в избирателните списъци и отговорът с 50% + 1 от гласовете да се приеме за легитимен.

В основния закон на страната е записано, че референдумът е пряко гласуване, при което цялото население на дадена държава с право на гласуване, трябва да одобри или отхвърли дадено предложение.

Може да бъде национален или местен, задължителен или факултативен, императивен или консултативен, частичен, вариантен.

След демократичните промени у нас са проведени 3 национални допитвания.

2016 г.
На 6 ноември българските граждани избират президент и вицепрезидент и ще дадат своя отговор "Да" или "Не" на въпросите: "Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?", "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?" и "Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?" Референдумът е иницииран от Инициативен комитет с председател Слави Трифонов.

2015 г.
На 25 октомври 2015 г. се провежда референдум едновременно с поредните избори за местна власт. Референдумът е назначен от президента на България Росен Плевнелиев, на който гражданите трябва да гласуват с "Да" или "Не" е в отговор на следния въпрос: "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?"

2013 г.
На 27 януари в България се провежда ядрен референдум, на който гражданите трябва да гласуват с "Да" или "Не" в отговор на следния въпрос: "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?" Това е първият референдум в най-новата българска история след падането на комунизма през 1989 година. Допитването е инициирано чрез подписка, организирана от БСП, която събира подписите на 770 000 българи при необходими 500 000 подписа за реализиране на национално допитване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
3
 
! Отговори
а1 преди 7 години
Що ще рече Референдум?Правото на всеки един от нас свободно да изрази своето мнение и всички заедно нашето волеизлеяние!!!Тоест, открито и явно - волята на мнозинството!, а не на малцинството нейде из кабинетите на местно ниво или в Брюксел!За каква демокрация говорим, когато ампутират нейния основен принцип - Референдума!
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали разбираш, че това е реторичен въпрос. Бибитко се страхува!
54
0
 
18
 
! Отговори
Андрешко преди 7 години
Редно ли е хора на Герб от Външно министерство да вземат протоколите на българите гласуващи в чужбина? Не трябва ли да бъдат хора на ЦИК?
53
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
най-смисленият въпрос бе намаляване броя на кюфтетата от 240 на 120, но те се организираха и направиха всичко възможно да принудят президентът да го прати в КС.
52
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бай Хекзит?
51
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БКП, БЗНС и ОФ не ползваха субсидии. НС на НРБ заплати получаваха само постоянно работещите в президиума. Народните представители не бяха на заплата. Работеха си като кравари , овчари , тъкачки, миньори. .. Сегашните парламентаристи си гласуваха екстрите и как сами ще се откажат от тях?
50
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БКП, БЗНС и ОФ не ползваха субсидии. НС на НРБ заплати получаваха само постоянно работещите в президиума. Народните представители не бяха на заплата. Работеха си като кравари , овчари , тъкачки, миньори. .. Сегашните парламентаристи си гласуваха екстрите и как сами ще се откажат от тях?
49
4
 
2
 
! Отговори
52 преди 7 години
.Както вярно предрече онзи български гид в Лондон "ей къдей ": Жална ви майка след изборите! Ни въ виждаам! Ей къдей и Слави Трифонов вече в Парламента!
48
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щях да го напиша и по-рано, но сега ще кажа с чиста съвест: този референдум е замислен от БСП /ДПС, а възложен за "огласяване и изпълнение на Слави и сие. И цялата "съпротива" на "онези *** горе" си беше само един медиен фарс, разигран за пред народа, за да се впрегне неговата енергия за гласуването. Така че очаквах че ще бъде предрешен да е "успешен". Със сигурност ще завишат бройката на гласувалите! Както е сигурно че Герб печелят президентските. Те имат лостове да го направят. Ясно е, властта и Слави са в един отбор.....Както вярно предрече онзи български гид в Лондон "ей къдей
47
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кристалина,ти изяде главата на Герб
46
2
 
22
 
! Отговори
хой преди 7 години
Ще ви припомня едни думи на един великан който разруши фашистка Германия. Нее важно за кои гласувате. По важното е кои и как броят бюлетините. Тези думи на Йосиф Висарионович Сталин казват всичко. А пък вие си правете заключенията!
45
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дано да не фалшифицират изборите!
44
0
 
10
 
! Отговори
9856789 преди 7 години
До ХА-ХА-ХА !Какво разбираш под малки партии ??????Ако визираш едни партии в дясното пространство - с пари , без пари - те са се запътили към небитието Останалите с пари , без пари - ще си влизат в Парламента Колко пари са необходими да отидеш до град А и да наемеш една зала Б ????Колко е субсидията в една Германия ?????Как има хора , за които е определено да живеят с по 118 лв на месец / пенсия за инвалидност / , а на партиите нямало да им стигат 300 000 лв /4 процента по левче /
43
1
 
34
 
! Отговори
Цецо Ухото преди 7 години
Нема се плашите! Крайните резултати са готови само чакаме матрияло да приключи с гласуването.
42
1
 
24
 
! Отговори
пак Некой преди 7 години
Мисля че липсва един въпрос в референдума - да се въведе отпадане на 'давност' за кражби на обществени лица!И ако се окаже да речем (при истинска проверка)че не тъщата е дала парите за 6-те апартамента на Цецо, или Плевнелиев 'странно' е придобил къща в Гърция, а Боко пуши пури по скъпи от заплатата си ( а той както всички знаят друг бизнес няма - само за 'доброто' на 'матриала' се труди) - да се потърси отговора и се поеме 'отговорност' ама не от Цацата назначена от Боко за акула...
41
1
 
4
 
! Отговори
vdch преди 7 години
39, Какво се косиш. То на народа не можеш му обясни как се гласува преференциално и затова има 15+15, 18+18, 5+5, а ти си седнал за опасността от мажоритарната система да му разправяш. Я кажи представяш ли си ако до гласуване беше стигнало предложението на Дългия всяко село да си избира местен шеф на полицията и прокурор какво щеше да се стовари на главите ни.
40
4
 
15
 
! Отговори
до 46 преди 7 години
И сега ще ни убедиш, че в Швейцария хората са тъъпи, че всичко решават с референдум! Явно си на хранилка на партийците, щом защитаваш тези мошеници, и които за нищо друго не стават!
39
3
 
15
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Досега ревяхте, че в България не се провеждали референдуми.Е, сега вече нямате право да ревете !Проведоха ви референдум за нещо, което уж ще промени Системата, а всъщност с нищо няма да я промени.
38
11
 
14
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Много хора се заблудиха по този референдум. Той изобщо не може да промени системата. Въпросите в него са второстепенни и маловажни.Като се вгледам във всеки един от тях и виждам, че е спорен.Например давате ли си сметка, че намалявайки държавната субсидия за партиите всъщност удряте малките партии, които разчитат само и единствено на нея ?Всички знаем, че големите партии се финансират по други канали.Въпросът със задължителното гласуване също е спорен. Не може да е задължително едно право.
37
6
 
12
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Единственото хубаво нещо в този референдум е самият акт на референдума.Другото е ала-бала и прах в очите на простолюдието.Ако искате да ми кажете, че Слави Трифонов ще променя Системата, просто няма да ви повярвам.Слави е продукт на тази Система !