Лекари от ВМА: Няма масова зараза в центъра в Харманли!

Болести се разпространявали сред бежанците, защото не съдействали
44
Лекари от ВМА: Няма масова зараза в центъра в Харманли!
Снимка: ВМА

Не е открита масова зараза сред бежанците в центъра в Харманли при прегледите от медици от ВМА, съобщават от пресцентъра на здравното заведение. Прегледите са извършени на 18 и 19 ноември.

Още по темата

Медицинският екип е включваал полк. доц. Георги Попов от Клиниката по инфекциозни болести, д-р Весел Кантарджиев, началник на Клиниката по дерматология и венерология, и д-р Айлин Шеф - дерматолог.

Прегледани са били общо 128 заболели бежанци - 91 мъже, 16 жени и 21 деца. По-голямата част от пациентите са от афганистански произход - 106, 12 са сирийци, 8 иракчани и 1 иранец.

Най-често диагностицираните заболявания са били пиодермия - 36 случая, скабиес - 26, варицела  - 18 пациенти, основно деца от 1 до 8 години. Остра вирусна инфекция е установена при 15 бежанци, а дерматит при 16.

Според заключението на специалистите, единственият случай със суспекция за лайшманиоза – кожна форма, не представлява епидемиологичен риск.

"Нежеланието на бежанците да съдействат на административните органи в центъра води до разпространение на заболяването от скабиес и усложнени форми на протичане", уточняват от ВМА. Съвместно с директора на регистрационно-приемателния център са били набелязани адекватни противоепидемични и терапевтични мерки.

Прегледите са се провели в медицинския пункт на бежанския център със съдействието на директора на центъра Димитър Захариев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: ВМА
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
9
 
! Отговори
81962 преди 7 години
Изброените професори, доценти и лекари от ВМА - НЕ ВИ ВЯРВАМЕ. Всички станахте бизнесмени и за пари (много пари) сте готови да се подпишете под всичко! Сигурно е, че има зарази сред афганистанците, известни с ниската си хигиена. И между другото - нали в Афганистан има ДЕМОКРАЦИЯ, има АМЕРИКАНСКИ войски и български теляци. Какви бежанци от там?! ДЕПОРТАЦИЯ ВЕДНАГА!
24
27
 
2
 
! Отговори
БЪЛГАРСКИ ПАТРИОТ преди 7 години
Майка България приветства всички нещастни хорица, преследвани от война и гонения.Елате, заселвайте се, женете се за нашите моми, правяте много деца и големи семейства.МАЙКА БЪЛГАРИЯ ВИ ОЧАКВА С ОТВОРЕНИ ОБЯТИЯ.
23
2
 
18
 
! Отговори
_постановление 208 преди 7 години
Хващам бас че 60% от егрите пъплещи из София са със СПИН
22
0
 
20
 
! Отговори
_постановление 208 преди 7 години
За шест години трафик през България на шестата накой преглежда мигранти ЕВАЛА Бате Бойко
21
0
 
16
 
! Отговори
Alow преди 7 години
Стандартни болести, СПИ_Н,сифилис и херния.
20
29
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не трябва да ги тъпчат по лагери.Трябва да ги заселват, да се сливат с нас, да се женят за момите ни, да имат много деца.България е празна и мъртва държава, РАЗБЕРЕТЕ ГО!!!Здрави и млади хора ни идват на крака, а ние се правим на "елфи" и "снежанки" и ги гоним.
19
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Taka i sa 4ernobil nama radiazia balgari a to nsi mnogo v bg e imalo no na kopeldazite detata ot zk na bkp v pravitelstvena davaha hap4eta boiko da kaje bil e sa jivkov i dezata mu i dr vnuzi na komunjahite koito 26 g pakv dr boi partii sans vlast
18
2
 
20
 
! Отговори
свински бут среден преди 7 години
ЛЪЖЕЙКИ НИ ПРЕДАВАТЕ И ВАШИТЕ ДЕЦА ЖЕНИ И СТАРЦИ *** ДОЛНИ А ОКОЛО 15те ХИЛИДИ КРИЕЩИ СЕ ПО КВАРТИРИ ЗА 4 ЕВРО НА КАЛПАК НА НОЩ В КВАРТАЛИТЕ НА СОФИЯ АААА ТЯХ НЯКОЙ ПРЕГЛЕДА ЛИ ГИ АААААА МАААА ВИИИИ ДА ЕВААА А Е ЛЕСНО ОТИВАШ НА КАСАТА НА МАРКЕТА В КВАРТАЛА И ГЛЕДАШ ЕДИН ПРОС АЛЧЕН *** И ПРОДАЖЕН ГЕУР НАРАМИЛ ТИ ТОРБИ С ПИЛЕШКИ ЛРЕМВИРШИ И ДЕСЕТ ХЛЯБА И ХО ПОДИРЕМУ ВЛИЗАШ С ШУТ И ЩО ДА ВИДИШ 30 ПРЕСТЪПНИКА ГЛЕДАТ НА КРЪВ И УРИНА ОТ ТИЯ 30ТЕ ЕДИН ОТ СИРИЯ НЯМА И ЕДИН С ДОКУМЕНТИ СЪЩО
17
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българите от чужбина или бесарабските, НЯМА да се върнат, няма и защо да се връщат.Изобщо да не си правим илюзии.Едните вече са се устроили в нормалните държави, другите ще се "върнат" само колкото за ЕУ паспорт.
16
0
 
15
 
! Отговори
Еѝ преди 7 години
го и прокажения пак се появи.Беше започнал да ми липсва.Къде се загуби бе,неграмотно ромче?Че точно при тези навлеци при по-задълбочено изследване нищо чудно и да се открият и заразени с болестта на Хансен!Не забравяй,че идват от страни,където здравната култура и хигиената са равни на нула и случаи на любимата ти проказа дал Господ!
15
1
 
20
 
! Отговори
ABC преди 7 години
До Анонимен 4"Практически мъртва демографски държава като нас" трябва да направи всичко възможно да спре да налива пари в такива лагери, в които има едва 12 човека от Сирия, а да вложи парите във връщането на БЪЛГАРИТЕ от чужбина! Да стимулира истински отглеждането, образоването и здравеопазването на БЪЛГАРСКИТЕ ДЕЦА!
14
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Масова ще стане когато се заразят българи .За сега все още стоят надалеч но децата са най-уязвими любопитни контактни какво ще стане когато се разболеят има ли направления или клинична пътека за нашите деца най вероятно не .Тогава заразата ще е масова
13
1
 
14
 
! Отговори
Боил преди 7 години
А колкото до обясненията,че лагерът не е ограден и не могат да го затворят,решението е много просто: Англия на стадионите няма ограда към терена,а знаете ли защо?Много е просто има линия наблюдавана от камери,достатъчно е да я преминеш с едно стъпало и пандиза е неминуем и ефективен.Тук трябва да бъде така ,прекрачваш следва незабавна депортация ез съдебно дело ,а административно наказание за не спазване на законите на ДЪРЖАВАТА.
12
27
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Градовете ни празни, селата - съвсем, младите бягат, раждаемост - под хигиенния минимум за оцеляване....И докога??? До 2100г., когато ще сме няколко хиляди???Защо да не се смесваме с тях?Защо да не облагородим пркажените си гени и скпаното си племе?ЗАЩО???Какво са по-долни от нас?
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като не оказват съдействие на лекарите и властите, у варницата с багера . И другите ще оказват съдейтвие по три пъти на ден
10
14
 
2
 
! Отговори
THE JOKER преди 7 години
Дойде БСП и пак се навъдиха националните предатели......
9
0
 
19
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Их, как им повярвах.
8
25
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да учат български, да се заселват, да ходят на курсове,да се женят да българки и да имат много деца.Оградите няма да ги спрат така или иначе.
7
1
 
28
 
! Отговори
. преди 7 години
Докторите от ВМА казаха, че нямало масова зараза сред бежанците в Харманли.Преди години, пак докторите от ВМА казаха, че след като гръмна Чернобил, нямало радиация...
6
0
 
30
 
! Отговори
Боил преди 7 години
Като се направи една проста сметка от написаното ,от 128 навлеци 106 са авганистанци,а едва 12 са от Сирия,значи 90% от всичките навлеци не са бежанци от война,а са чиста проба нарушители/чети-престъпници/ подлежащи на незабавна депортация