Започва сезонът на лавините. Какво да правим?

Подценяването на планинските условия може да е фатално
6 дек 2016 08:55, Петя Славова
2
Започва сезонът на лавините. Какво да правим?
Снимка: Bulgaria ON AIR

Подценяването на условията в планината може да се окаже фатално за неопитните планинари или пък за онези, които с лека ръка решават да се изкачат на висок терен без предварителна подготовка. За това предупредиха в пред Bulgaria ON AIR Георги Георгиев, планински ски водач и инструктор по алпинизъм, и Емил Нешев от Планинаската спасителна служба.

"В планините вече се образува една снежна покривка, която след известно време ще започне да представлява една потенциална лавинна опасност. Това, че сезонът е съвсем в началото си и снегът не е чак толкова много, не означава, че няма опасност от лавинни инциденти. Да, в момента могат да бъдат с по-малък мащаб, но така или иначе лавинната опасност е нещо, което еволюира в сезона", коментира Георгиев.

Според него у нас се говори за опасността от подобни инциденти след като те се случат, вместо да се полагат превантивни усилия за предотвратяването на смъртните случаи в планината.

А по думите на Емил Нешев вече има доста организации в България, които правят лекции и практически занимания на терен с цел повишаване на нивото на подготовката на планинарите.

Иначе в задължителната подготовка за планината влиза подходящата за сезона екипировка, познаване на терена и не на последно място лавинен уред, помагащ да бъде локализиран човек, ако бъде затрупан от лавина, лавинна сонда и лавинна лопата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Започва сезонът на лавините. Какво да правим?"Не ходете там, където има опасност от лавини. Толкова ли е сложно?!?
1
1
 
2
 
! Отговори
ля ля преди 7 години
по курортите сме много назад - safey - далееееч! не се мисли за хората а как само да им се взимат парите!!! българска работа - смотана!!!а за отношение и държание към клиента да не говорим!