От първо лице: Дъжд от камъни, винкели и бетон…

Хората в Хитрино: Това, което ни даваше хляб, донесе смърт
12 дек 2016 07:11,
8
От първо лице: Дъжд от камъни, винкели и бетон…
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Дъжд от камъни, винкели и бетон. Това е адът в Хитрино, описан в кратките разкази на оцелелите в него.

63-годишният Хълми Ахмед е видял влака убиец.Той е пазач в близката зърнобаза до линията и по това време бил на смяна.

"Влакът мина много бързо, после се чуха спирачки и последва лек взрив. После и втори, много силен. Тогава видях огнен стълб, висок към 100 метра. Само след минута-две от небето започнаха да валят камъни", разказва охранителят пред "Труд".

Хората в Хитрино не могат да повярват, че това, което им е давало хляб и живот, ще бъде смъртоносно. Линиите делят селото на две и в събота северната част на Хитрино бе буквално срината със земята. Товарна композиция с 22 цистерни дерайлира преди жп гарата, а една, пълна с 60 кубика пропан-бутан, избухна и почерни Хитрино и страната.

Още по темата

Взривът и тътенът от него са толкова силни, че са чути на 20 км чак в Шумен.

Жителите на Хитрино преживели истински ад под черно небе, от което валели камъни в истинския смисъл на думата.

В началото сънените хора мислели, че са разбудени от земетресение. После видели черния дим, който се стелел навън, летящите керемиди, винкели, парчета тухли и бетон във въздуха.

Ударната вълна ги носила поне на 500 метра разстояние. В този радиус няма и къща със здрави стъкла.

Огънят пълзял с бясна сила и поглъщал коли, дървета и сгради. Лумнали десетки огнища. Опожарени са къщи, заведения в центъра на града, магазини, офиси. Поне 50 са засегнатите и сринати сгради. Паркирани автомобили се стопили, останали са само черни скелети.

Страшно е било във фурната, съвсем близо до жп линията. Там една от жените, дошла да приготвя хляб, била само на 30 метра от взрива и бе открита овъглена на изхода.

"Беше ад, никъде не остана камък върху камък. На мястото, където влакът е дерайлирал, асфалтът се е надигнал над 1 метър", обясняваше разпалено Седат Аптил след трагедията.

Клисарят на Хитрино Манол Раденков (82 г.), който бие камбаната в селото, казва, че този път тя не е била нужна. Взривът бил толкова силен, че всички се събудили, къщите сякаш подскочили и после потънали в земята.

А някои наистина са подскочили и са се сринали в мазетата си, както домът на Шенай Ахмед, която загуби съпруг и син след взрива.

Още в ранната съботна утрин в Хитрино измежду спасители и полицаи се заговори, че влакът е летял със 100 км/ч. Кметът на община Хитрино Нуридин Исмаил сподели същото.

По данни на Министерството на транспорта на гарата в Хитрино влакът е трябвало да направи отбивка, за да освободи трасето за пътническа композиция. Тримата машинисти от влака с два локомотива вече са разпитани.

Иззета е и лентата, която съдържа точна информация за скорост и движение.

Един от машинистите вчера отрече влакът да се е движел с висока скорост.

Сега селото е призрачно пусто и тихо. До събота следобед тук-там се чуваха гласовете на плачещи от ужас хора. Всички бяха евакуирани. Повечето при близки в околните села, а 14 души в Кризисен център в Шумен.

Жандармерия пази къщите от мародери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-вероятно така нареченият "първи взрив" е бил предизвикан от дерайлирането на композицията. Все пак говорим за внезапното спиране на поне 1200 тона движещ се с определена скорост товар. Каква е била тя, ще се установи от съответните "черни кутии", тахошайби или каквито има инсталирани за целта устройства. Спомените на очевидците са някакво указание, но са субективни поради което и ненадеждни.Последвал е теч, насищане на средата с изпаряващ се втечнен газ, възпламеняване и 2-та взривна вълна.
4
1
 
5
 
! Отговори
skymaster1 преди 7 години
имаше два взрива,първият беше лек като тътен все едно нещо огромно набира скорост и мощ със силен вой,вторият беше силен и ударната вълна също,живея в съседното село на 6 клм.от трагедията,в първия момент помислих че падна самолет,после се сетих че влак може би се е сблъскал с друг,но ударната вълна от вторият взрив бе ужасна чак керемидите на къщата издрънчаха
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименPARVIA E ZADEISTVAL VTORIA
2
1
 
38
 
! Отговори
Наивен преди 7 години
Влакът мина много бързо, влакът летял със 100км./ч , влакът се е движел с 30 км./ч над допустимото. Докога в тази мъгла? Нали локомотивите са здрави, иззети са записващите устройство. Без да съм специалист, предполагам че за час, два може да има информация какво е точното положение. Нали не става дума за авария на космическа станция, а за обикновено, масово транспортно средство.Понеже не е така, явно се правят комбинации. Какво да се покаже, какво не и кой да изкараме виновен.
1
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какъв е тоя лек взрив преди големият взрив, както твърди свидетелят?!