В Хитрино: Качваш се в патрулка, храниш животните, грабваш лекарства...

От РИОСВ твърдят, че няма изтичане на газ и въздухът е в норма
Обновена: 12 дек 2016 08:41 | 12 дек 2016 08:38,
40
В Хитрино: Качваш се в патрулка, храниш животните, грабваш лекарства...
Снимка: Олег Попов; Dnes.bg

Мобилна автоматична станция от Варна на Изпълнителната агенция по околна среда и водите още от събота следи и замерва състоянието на въздуха в село Хитрино.

"Няма вредни токсични вещества във въздуха в селото, няма никаква опасност за здравето на хората", каза пред Bulgaria ON AIR Евелина Шишманова, директор на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и води в Шумен.

"Извършваме непрекъснати замервания. В момента във въздуха има въглероден оксид, азотен оксид, азотни диоксиди, фини прахови частици и серен диоксид, които в момента са 70-80 пъти под нормата".

По отношение на вчерашните два теча на газ, Шишманова посочи, че те са спрени. "За момента няма завишени показатели, въздухът е в норма", заключи Евелина Шишманова.

Жителите от село Хитрино вече започнаха да се допускат поетапно до домовете им, но това става при строг пропускателен режим. Хората идват с автомобилите си до част от КПП-та, които са две или три в различните части на населеното място, оставят колите си и един представител на семейството се качва в патрулния автомобил.

Придружаван от полицаите, стига до дома си, където има няколко минути, през които може да нахрани домашните животни, да вземе стоки от първа необходимост, дрехи и лекарства.

Още по темата

"Качваш се в патрулката, отиваш храниш си животните и се прибираш. Ако ни пуснат утре, пак ще дойдем", разказва жител на селото.

Евакуацията обаче остава, населеното място все още е затворено и тази картина ще продължи през следващите 10 дни.

На 10 декември влак с цистерни с пропилен и пропан-бутан се взриви на гарата в Хитрино. 8 са вече жертвите на инцидента, ранените са 29, а евакуирани от селото са над 1000 души.

Днес е обявен ден на национален траур. Хората в цялата страна скърбят, както и жителите от Хитрино, които нямат достъп до домовете си.

Хората в селото обвиняват тримата машинисти за случилото се. Разказват, че няма как машинистът да не се е движел с превишена скорост и че периодично в това трасе влаковете се движат с висока скорост, просто така било от години и никой не обръщал внимание на този сериозен проблем, съобщава репортер на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
до 23 преди 7 години
А дано.Ама четем за кмета им.През 2012 още си развяваше коня ( пардон мерцедеса)необезпокояван под чадъра на ДпС.Тоя купи ненужен нов беземто скъп автомобил с пари от данъците на такова бедно село.Не се е грижил за селотоРазсипникДържал се е като бей
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Досега не сме чули очевидецНо хората, манипулирани от кмета, обвиниха машиниста.Всички досега в разкази " от първо лице" казваха, че са спяли, когато се чул гръм.Какво се правят на следователи
32
0
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
Изобщо нямам идея защо трябва да давам левчетаи да пращам смс-и.Това не е природно бедствие, а престъплени, извършено от конкретни хора, фирми и институции.Даже не е работа държавата да се бърка.Да го платят застрахователите, машиниста, Булмаркет и БДЖ.
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
жалко че елита от Герб не е бил на мястото където са били тези невинни хорица ...ако беше гръмнал елита на Герба сега щяхме да имаме национален празник..ама има време ,,
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
заглавиято е типично за недоносен и зле обучен журналист
29
0
 
2
 
! Отговори
Какъв траур, бе преди 7 години
по радиото само праскат музика като за купон !!!
28
0
 
5
 
! Отговори
до 28 преди 7 години
Колко ли трябва да е умственият ти багаж, за да напишеш пост като този ?Сещаш ли се, че НЕ Е едно и също дали влакът се движи на прав път, в крива или минава през стрелки! Влакът е влизал В ОТКЛОНЕНИЕ в гарата. Казано елементарно - сменял е коловоз, преминавайки през стрелки. При такова движение допустимата и разрешена скорост е до 40 км/ч. По-висока скорост при ВЛИЗАНЕТО В ОТКЛОНЕНИЕТО не е разрешена, защото влакът може да дерайлира. ДЕРАЙЛИРАНЕ ->ПРОБИВ->ИСКРА->ВЗРИВ. Така ясно ли е ?
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И на мен не ми се струва редно това с СМС, но хората даряват и то много! Вчера от 19 часа системата беше претоварена, нямаше как да се дари, толкова много СМС са изпращани. И така поне до 24 часа. Обаче как ще се разпределят тези средства, до кой ще стигнат и кой ще ги открадне, са други въпроси, без отговор.
26
4
 
4
 
! Отговори
горин преди 7 години
Колко трябва да си умствено изостанал за да говориш, че са се взривили, защото са минавали бързо през селото?! А през останалото време с 20км/ч ли се е движел влака?
25
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според мен пак е някакъв Възродителен Процес срещу турското население с помоща на Русия естественно
24
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ае стига с това Хитрино. Извинявам се, обаче медиите вече прекалихте. Други новини няма ли?
23
4
 
11
 
! Отговори
1234 преди 7 години
До АнонименДано съмненията Ви, че парите няма да отидат до хората в беда, са неоснователни, ДАНО! Не ми се иска да мисля, че някой ще посегне... защото нормалният човек знае, че има неща, на които не се посяга! Дай Боже, тези хора, загубили всичко, да видят помощ - лечение и успокоение, после къщи, после да си обзаведат отново домакинствата... Четох някъде, че и строителни фирми са готови да помогнат, както и големи вериги за хранителни стоки! Да се надяваме!
22
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Куп снимки, куп инфо, но никъде не прочетох на коя фирма е влакът
21
24
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чужди Медии казват че е Атентат срешу определен Етнос по тези места на България
20
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До TOP SECRETДа и тоя атентат стана в деня, в който се чества подписавенто на Хартата за правата на човека.И декември месец ни стана редовен за национален траур.
19
4
 
29
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
До гербист-столичанХитрино не е в северозападна България, а в североизточна, но на вас герберастите е позволено да не познавате картата на България.Именно заради тази вродена ви простотия докарахте България до това катасрофално положение.И всичко това при положение, че западните ви господари отпускаха трохи, а не, както беше при управлението на БСП - всички еврофондове спрени.С други думи и пари ви даваха, и милиарди заеми изтеглихте на гърба на българския народ и пак се о.срахте до ушите !
18
2
 
0
 
! Отговори
Niki преди 7 години
Jp-to ot mnogo godini e zle pone 20 25g e bilo taka zle horata tam zaplati pone 2 3g ne sa vijdali a vie mi govorite za relsite i vagonite i nafta sa e kradqlo i shte se prodalji da se krade zashtoto hlqba ne e bezplaten v magazina i s tozi opasen tovar skorosta e do 30 km a da ne govorim che tam e trqbvalo da se kara pod 20 km
17
18
 
6
 
! Отговори
TOP SECRET преди 7 години
Този Атентат срещу мирното предимно турско население в село Хитрино не случайно е подбран точно там , да се разследва от Международния Съд в Хага
16
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като ги гледам тия снимки, то на нас тероризъм ни не трябва.Достатъчно е да продължаваме по същата спирала на некадърност, липса на отговорност и политически протекции. А имаме и атомна централа, това ме тревожи.
15
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДО ТАМ СТИГНАХМЕ, ЧЕ ЗА ВСИЧКО КОЕТО СЕ НУЖДАЕМ ТРЯБВА ДА СЕ СЪБИРАТ ПАРИ ОТ ХОРАТА С СМС-И. А ФОНДА ЗА БЕДСВИЯ И АВАРИИ КЪДЕ Е ? И ОСВЕН ТОВА КАТО ПУСНЕТЕ СМС НЕ Е 1 ЛЕВ АМИ 1,20 ЛВ, ЗАЩОТО ИМА ДДС. ЗНАЧИ ТИ ДАРАЯВАШ И ДЪРЖАВАТА КРАДЕ ОТ ТЕБ И НУЖДАЕЩИТЕ СЕ.