Храна, бренди и силната воля спасили Тодор в планината

Планинарят се извини на всички, просто не се получили нещата
Обновена: 18 дек 2016 10:07 | 18 дек 2016 10:05,
165
Храна, бренди и силната воля спасили Тодор в планината
Снимка: Facebook

Тодор, когото 5 дни спасители търсиха в Стара планина, планирал внимателно пътуването си в планината. Използвал четиридневна сателитна прогноза, според която времето ще е слънчево. Преходът обаче се удължил непредвидено, тъй като маркировката по билото изчезва. Тодор загубил един ден в лутане и решава да пренощува под билото.

На следващата нощ внезапно бил застигнат от виелица. Така 39-годишният мъж прекарва над 48 часа в палатка при смразяващи температури.

"Горе да е било минус 20. И с вятъра, да кажем, горе става минус 35. Значи, снегът, вятърът – всичко си влизаше вътре", разказва той пред bTV.

Още по темата

Тодор бил в спален чувал. В палатката навявало сняг. През дупка в спалния чувал пушил, хранил се. "Мислех си само: ще оживея, имам за какво да живея. Имам жена, имам деца, имам приятели, имам близки хора... Нали, силен съм, ще оживея$, спомня си Тодор. Именно затова бил убеден, че не умира. Не се предавал.

Помогнали му запасите от бренди и храна. Изпитал страх в момента, в който му свършила газта, с която си топил снега.

"Това беше най-критичният момент, защото като няма вода - няма храна, като няма храна – няма енергия, спираш да бъдеш батерия да топлиш. Като спреш да топлиш, почваш да изстиваш", обяснява мъжът.

Тодор е излизал от палатката, но първоначално решил да не се отдалечава – 20 минути навън са равносилни на смърт. Застигнала го и втора буря.

В палатката четял. Фентъзи – "Замъкът на лорд Валънтайн". "Единственият ми кошмар беше, че нямах изход. В смисъл, че надолу не мога да намеря път, нагоре пътят го знам, но не мога да стигна. Имам право само на един ход. И този ход трябва да е правилен".

След като останал без газ, тръгнал надолу, защо бил убеден, че на сегашното място го очаква сигурна смърт, докато иначе шансовете му са 50:50. Случайно открива следи, които го отвеждат до хижа "Васил Левски".

За Тодор отшелническият туризъм в планината е начин да зареди мисловните батерии и да избяга от всекидневието.

Сега е категоричен, че е бил "на възможно най-откритото място", но го търсели в съвсем различна част от планината. По думите му никой не мислел насериозно, че ще го намерят жив.

Спасители го упрекват защо не се е качил на билото, за да се обади, при положение, че е имал батерия. "Аз правих един опит. Той е неуспешен. То е 75 градуса наклон, нали... Другото, което е – дето съм стоял свит в палатката – аз на практика нямах и сили да го направя", категоричен е мъжът.

"Искам да се извиня на всички, които са ме търсили, но аз нямам никаква вина за цялата ситуация може би, от гледна точка на това, че просто така се получиха нещата!", категоричен е Тодор.

Издирването му ще струва минимум 25 000 лв. От чий джоб ще дойдат? "Не знам какво да кажа (…) Ако трябва да ме вкарат в затвора. Нямам такива пари. Просто… аз даже не знаех, че ме издирват!".

Тодор получава важен урок – никога да не предприема самотни преходи в район без предварително проучена маркировка. За съжаление, попадналите в неговото положение най-често нямат неговия късмет. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
0
 
1
 
! Отговори
Някакъв преди 7 години
Когато се спасява бедстващ човек всяка цена в пари е оправдана, когато се инициира безсмислена спасителна акция за човек който си прави кефа трябва да има разследване, тъй като версията му е абсурдна, да се глоби за бивакуване в НП с цел да си прави кефа, да се повдигне обвинение за нарушаване на общественият ред със необходимата глоба и изправителен труд, подалите сигнал до 112 да им се повдигне и на тях обвинение за фалшива тревога, дори спасяването да е безплатно, фалшив сигнал=съд.
142
0
 
2
 
! Отговори
М.Кръстев преди 7 години
Не разбирам за какво е този шум,за това,че някой е бил пет дни на планина?Колко е минимално разрешеното време в което мога да пребивавам в планината преди да тръгнат да ме "спасяват",знае ли някой?
141
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бил е някъде на топло и сега разказва приказки
140
0
 
2
 
! Отговори
Браво, че е жив преди 7 години
Браво, че е жив! Трябва да му се помогне на този наш брат поне морално, бил е в много трудна беда и слава Богу оцелял е при такъв студ и тежки условия. Всеки един от нас е изпадал в някаква беда или ще изпадне един ден и нека се поучим от този случай без да критикуваме човека. Никой не му е гарантиран живот по мед и масло, никой.
139
1
 
7
 
! Отговори
Кудкудяк преди 7 години
Тоалетната хартия на депутатите ви е в пъти повече от 25 бона а вие сте се хванали за кинтите на неуспешните спасители. Мисля че те трябва да му платят че е свършил тяхната работа щот иначе още щяха да търчат нагоре-надоле по баирите и да вика Тошкооооо, Тошкооооо...... Тошкоооооо!
138
1
 
2
 
! Отговори
Здравко преди 7 години
Толкова е смешен с тия драскотини, че като го видях на снимката щях да пукна от смях.Дирекно си е за лудницата шведа ***!
137
2
 
11
 
! Отговори
ЧОВЕК преди 7 години
Тези които търсеха човека в планината ВМЕСТО ДА СЕ РАДВАТ май ги е яд че се е върнал жив -това е българската логика Ако беше загинал кой щеше да им плати за търсенето
136
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТОЗ ШАРЕНИЯ Е ПСИХО!ЗАКЪСНЯЛ ПУБЕР!КАКВО НИ ЗАНИМАВАТЕ С ТАКИВА ОТКА ЧАЛКИ!?
135
2
 
17
 
! Отговори
Прокурор преди 7 години
В крайна сметка, работата на спасителите е да търсят и да спасяват....Все едно, на някой човечец да му изгори къщата, и пожарникарите да се размрънкат, аджеба защо са ги изкарали на пожар...Не е ли такава логиката? Просто ти си гражданин, плащаш данъци, но когато възникне някаква чрезвичайна ситуация, държавата в лицето на специциализираните й институции да длъжни да вземат отношение.
134
2
 
23
 
! Отговори
съвет преди 7 години
до ТодорНаеми си адвокат, по възможност добър, и почвай да съдиш наред спасители и медии !!!Нищо нередно не си извършил, напротив. Тези сега ги достраша да не им търсят сметка как 50 човека с хеликоптер не го намериха, а той намери тях, и преминаха в атака (най-добрата защита). Мятай ги наред - можеш богат да станеш - и спасители и медии. Спасителите за псевдо акцията трябва да носят отговорност - престъпление по служба, а медиите очерниха името на човека !!! Съд но не за Тодор !!!
133
2
 
13
 
! Отговори
ко40 преди 7 години
ако оберете банка или убиете човек, на палатка в планината. и да ви търсят...
132
3
 
17
 
! Отговори
хахахха преди 7 години
за болно дете щели да отидат ! Такива оли.гофрени си заслужават и политиците и мизерията и всичкото. В момента в който не ми останат живи роднини заминавам и едва ли ще се върна в това блато !!! Защо не рева срещу комисионната на Доган или срещу парита за КТБ , мълчахте като за,дници защото не можете да осмислите подобни суми. Като чухте 20000 лева и веднага ви светнаха очичките - та това си е голф 5 на старо с тунинг !!!Жалко за човека който се запали за вас- никой не го помни и не заслужавате
131
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да не ти се налага да бъдеш спасяван в тая измислена държава
130
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз пък си мислех, че това им е работата и за това ае финансира таз институция... Явнл съм грешал.
129
3
 
26
 
! Отговори
ko4an преди 7 години
аз не разбрах. ако не издирват хора спасителите са си на работа и вземат заплати, но ринат сутрин снега пред входната врата сутрин и после цял ден цигари и кафе. Или им се плаща за намерен труп, или просто се оплакват, че на работа тршбва да работят. Пак се обърках
128
4
 
11
 
! Отговори
нн преди 7 години
Откачалка. На кого и какво доказва? На студ, глад и инат курназлък не бива, казва народа. Все пак да се благодари на съдбата, че е жив и здрав.
127
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Значи отива човекът я планината, подготвил се е, казал е на жена си, на хижаря, и за по сигурно написал и във фейсбук. Някакъв *** подал сигнал и сега кой е виновен???"Ами явно не е баш така. Самият Тодор признава, че е бедствал и е бил на прага на смъртта.Как да не е имало основание тогава да го търсят?Нали утре някой в подобна ситуазция ще ум.ре и такива като теб ще ревнат,че държавата не търси изгубените.Освен това не е само един, а шестима негови приятели са дошли от Русе
126
4
 
23
 
! Отговори
Я глей преди 7 години
Он си чел книги,пил си ракия(ирландска),пушил си..само некоя старопланинска фея му е требвала у палатката,а вие обикаляйте да го търсите!
125
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само да ви провокирам мозъците със следният факт.Хората, които са търсили Тодор са ОЦЕЛЕЛИ в същите условия като него. Замисляли ли сте се?Та, питам ви, те също ли са откалки, дъновисти, наркомани и каквото там беше.Те го правят за пари а той за себе си. Помнете, условията са еднакви.DD На тях браво, за Тодор-злоба, защо?А?
124
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Човека е сървайвър! Роден нинджа! Спасителите да не го хулят, ами да се поучат и от него и от ситуацията. И да се научат да ползват инфрачервена техника. Освен време и пари ще запази човешки животи. Излагат се вече! 50 човека обикалят като крави на паша, хеликоптер прибръмква и по 5 дена не намират човека. Да си подобрят методите на работа и тогава да хулят Тодор!