700 лв. на ден, 8000 лв. хеликоптер... Акцията за Тодор – над 25 бона!

В сметките не влиза рискът за живота на спасителите
18 дек 2016 07:42,
178
700 лв. на ден, 8000 лв. хеликоптер... Акцията за Тодор – над 25 бона!
Снимка: БНТ

Операцията по издирването на мъжа, който се оказа жив и здрав, се оценява на повече от 25 хиляди лева, информира БТВ.

Търсеният в продължение на 4 дни от над сто спасители и доброволци по земя и въздух Тодор Владимиров се появи инкогнито в късния следобед в Карлово.

Още по темата
Той е имал застраховка, но тя ще покрие малка част от разходите. Тодор и придружаващите го спасители успяха да заблудят чакащите ги в продължение на часове на два различни подстъпа към планината журналисти.

"Държанието му в началото е било доста арогантно. Kато познава района, да се качи в един от тези дни на билото, невинаги е било лошо времето, да си включи телефона и да се обади от телефона и да каже: "Жив съм, бивакувам си тук". И нищо повече. Това са три думи”, отбеляза Христо Стаматов, началник на отряд планинински спасители, гр. Карлово.

В София се намира най-големият доброволчески планински спасителен отряд. Хората са имали готовност да се включат в издирването, ако се наложи.

Един от щатните планински спасители на "Алеко” е Асен Ангелов. "Вярвам, че всеки има право да направи каквото иска. Друг е въпросът до каква степен застрашаваш други хора в следствие на това, което може да се случи”, отбеляза той.

По груби сметки на Планинската служба поръчването на спасителна акция струва 90 лева, всеки ден в планината е около 700 лева. Летателен час на хеликоптера излиза около 8000 лева. В сметките не влиза рискът за живота на спасителите. Те настояват Тодор да плати.

По данни на Планинската спасителна служба едва около половината туристи си правят застраховка. Ако нямат, при инцидент сметката трябва да плати пострадалият, но поне 10 – 20% от издирвателните акции остават за сметка на службата. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АзМи аслъ пък ко го търсят човека.. той си е на излет с нощувки да не е минал месец я...
139
1
 
1
 
! Отговори
Pritz преди 7 години
Ami kolko struva na bg narod kefa na bg armia v Afganistan da si razhojda gastite?
138
1
 
2
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
"Жив съм, бивакувам си тук". И нищо повече. Това са три думи, отбеляза Христо Стаматов----------------------------------------------------------------------Аз 5 ги изкарвам.
137
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Близките му, е нормално да са загрижени и да подадат сигнал, а той човека няма как да се обади. Та стига сме съскали.
136
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Такава ни е държавата ,защото тя трябва да издирва загубили се в планината хора ,тази служба трябва да е държавна на държавни заплати и разходите да са за държавата .Не може тази държава само да ни дои като овце или ние сме си такива не може да се радва ако са намерили някой умрял а ако се върне жив сам да го обявят за престъпник
135
6
 
18
 
! Отговори
каква помощ преди 7 години
НЯМА ОКАЗАНА ПОМОЩ, никого не са намерили, под съмнение е дали са го търсили изобщо, едни угоени от търсене и рискуване на живота чичовци са си почивали на една хижа, докато евентуално човека бере душа, и накрая след нищо свършено за 5 дни и много похарчени пари, ревнаха кой щял да плаща. Чиста *** !!! Според мен е правилно той да ги съди, че 5 дни не са го намерили, че няма адекватни маркировки, за това че като цяло няма смисъл от такива *** !!!
134
1
 
23
 
! Отговори
изнервен преди 7 години
Значи е голямо мъжество да плюеш по човека, който въобще не е знаел какво се случва, не е поръчвал никого и нищо, и се е отклонил от пътя заради липсваща маркировка, а защо мъжествени мъжкарю не отиде да кажеш на бойко - известен също като бай ***, че не искаш да плащаш 16 милярда за изгубените от тях 6 милярда в КТБ, защо мъжествений , по мъж от мъжете не излеза срещу бисеров, а изведнъж ви порастнаха израстъците м/у краката като стана дума за 20000 лв за Тошко? Нешастници и комплекасари
133
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А за какво ни занимавате с тоя *** вече 1 седмица. Ами да го осъдят на 6 месеца общественополезен труд примерно и готово. Някаква абсолютно тъпанарска история
132
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КАТО Е ТАКЪВ ГЕРОЙ ТОЯ ТОДОР----ЩО НЕ СИ ПЛАТИ ЗА МАСРАФА , ДА ГО ТЪРСИ ЦЕЛА БЪЛГАРИЯ...??!!!...И АЗ МОЖЕМ ДА СЪМ ГЕРОЙ ------КАТО МИ ПЛАЩА НАРОДА ,БЕ...ХА,ХА,ХААААААА...У БЪЛГАРИЯ , Е МОДЕРНО ДА СИ ГЕРОЙ -----АМА , ЗА ....."ДЪРЖАВНА СМЕТКА"!!!!!!!
131
2
 
15
 
! Отговори
ПЛАНИНАР преди 7 години
Значи след като всичките му приятели ни проглушиха ушите че човека си ходи с дни по планината, сега този дето накара всички да го търсят да плаща.
130
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Човека е попаднал в беда, преборил се е със силата на волята и уменията си и е оцелял. А спасителите са го търсили и не са го намерили. Кой е героя - спасителите или Тодор, отговорете си сами.А е попаднал в беда защото маркировката е липсвала. Кой отговаря за изправността на маркировката - Тодор ли?
129
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само в тая държава може да плащаш за нещо което не си поръчвал и не си използвал. Също като плащането на парно без да го използваш. Поне да бяха го намерили. А то работата не свършили пък искат да им се плати.
128
1
 
16
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 7 години
По време на соца имаше ПСС, не е толкова скъпо държавата да поддържа една служба от 100 човека и 2 хеликоптера.И който закъса да му помогне.А не да го превръщат в бизнес.Затова сега говорим за пари, а не за спасяване на живот.Отвратително.А парите за ПСС може да се взимат от цените за преспиване по хижи. Както е направено със ски картите - застраховката е включена в цената.
127
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бе и аз търся меган фокс ама тя не знае,плюс туй не са го намерили а той се прибрал.
126
1
 
32
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 7 години
Тоя хеликоптер ако няма термокамера, значи нема нужда да лети и пилота да си прави кеф. Ако има термокамера значи не е разбираемо защо човека не е намерен.И накрая, спасителите го търсят, а Тодор ги намира в хижата :) сметай за какво става дума. Щом държавата ще ми иска 20 бона за спасяване, немам нужда от такава помощ. Държава вече нямаме, искам да си умра спокойно ако закъсам в планина, а не децата ми да затънат в дългове.
125
0
 
31
 
! Отговори
Balama преди 7 години
Когато издирваха Петко Сертов чак в Гърция, никой не пита тогава кой ще плати!
124
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам, ама сме сбъркана нация. Вместо да се радваме, че този човек при някакви стечения на обстоятелствата(по-скоро неволни), е имал волята и е оцелял, ние почваме - кой ще плати.Ега ти *** разсъждения, извинявам се.
123
21
 
4
 
! Отговори
НЕЩО НЕ РАЗБИРАМ: преди 7 години
СЛЕД КАТО ДЪРЖАВАТА СЕ Е ПОГРИЖИЛА ДА МУ СПАСИ ЖИВОТА НА ТОЯ *** , НЕКА СЕ ПОГРИЖИ И ДА СИ ВЪРНА ПАРИТА ПО РАЗХОДИТЕ ОКОЛО НЕГО!!!!!АКО АЗ ВЗЕМА ПАРИ ОТ БАНКАТА , ЗА ДА СЕ ЛЕКУВАМ----НАЛИ И АЗ СЪМ ДЛЪЖЕН ДА ГИ ВРЪЩАМ...??!!!НЕКА И ТОЯ УМНИК и ГЕРОЙ --СИ ПЛАТИ ЗА "БИВАКУВАНЕТО " и "ВАКАНЦУВАНЕТО" В ПЛАНИНАТА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ИНАЧЕ ИЗЛИЗАМЕ И ПОЧВАМЕ ДА ПРАВИМЕ И НИЕ ....."БИВАКУВАНЕ " пред парламента!!!ВСЕКИ ДА СИ ПЛАЩА ,БЕ....ЗАЩО АЗ ДА МУ ПЛАЩАМ ЗА ИЗЦЕПКИТЕ ....!!!??????
122
14
 
6
 
! Отговори
Dido преди 7 години
25 бона хвърлени на вятъра, вместо да отидат за някое болно дете + риска за хората които го търсиха! Тръгнал из горите без да помисли да има контакт с близките си! Сега да плащат и той и близките му. Безотговорно е и е нагло. Ако му се беше случило нещо пак щеше да е виновна държавата, като му няма нищо - защо го търсели .... то бива безочие и нагласт ама .... Докато всеки не започне да е поема отгворност за това което прави, чакайте да се оправим ....
121
11
 
5
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 7 години
Да си плати всички разходи, за да постъпва най-отговорно, когато следващия път отиде в планината! Няма моето одобрение за нехайството си да му плащам със своите данъци за неговата несъобразителност и безотговорност! Свикнахме в тази държава обществото да плаща за действията на други безсъвестни и крадливи граждани в България! Стига тази практика! Не на закона за концесийте, а свестен закон за безотговорността и наглостта на нарастващите на този сегмент от народа ни!