Най-после: Чакането за хората от Хитрино свършва

Връщането им в селото обаче ще става постепенно
Обновена: 20 дек 2016 11:12 | 20 дек 2016 11:10, Камелия Цветанова
4
Най-после: Чакането за хората от Хитрино свършва
Цистерните бяха изтегляни внимателно през последните дни. Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

След 10 дни евакуация най-накрая хората от шуменското село Хитрино, което пострада сериозно от взривили се цистерни, ще могат да се върнат по домовете си.

Още по темата

Следобед в 14 часа те ще получат възможност да се приберат по къщите си, съобщи МВР шефката в оставка Румяна Бъчварова по време на изслушване от парламентарните комисии по вътрешна сигурност и по транспорт.

Достъпът на жителите на Хитрино не може да стане отведнъж за всички, това би било отново рисково, уточни тя.

Влизането ще се стане по график, определен от кмета и общинския щаб.

"Влиза собственикът, влиза и екип, който прави замерване в сградата, защото пропиленът е тежък газ и има хипотеза, че може да се е насложил в приземните етажи", обясни Бъчварова и добави, че ще има и охрана от МВР.

Бъчварова обясни, че всички от 12-те дерайлирали цистерни са били в различна позиция, което допълнително е затруднило операцията по извеждането им.

По време операцията по отстраняването на инцидента са работили 3 щаба - национален, областен, общински, припомни тя и даде висока оценка за координацията на институциите.

Въпреки критиките, че жп мрежата в района на Хитрино е много стара и неподдържана, транспротният министър в оставка Ивайло Московски отсече, че на този етап няма информация, че нещо в железопътната инфраструктура е било причина за дерайлирането на влака.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво скриха в Хитрино?Борисов беше денонощно там,отстраниха кметът и накрая машинистът карал с превишена скорост покрай необезопасено кюмбе и така гръмнали цистерните.