Обвиняват двама машинисти за аварията в Хитрино

Влакът се е движел с два пъти над разрешената скорост
Обновена: 19 дек 2016 18:49 | 19 дек 2016 18:32, Елка Василева
91
Обвиняват двама машинисти за аварията в Хитрино
Снимка: Булфото

Двама машинисти ще бъдат обвинени за аварията в с. Хитрино. Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова на брифинг в Съдебната палата.

Техническата експертиза е показала, че влаковата композиция от цистерни се е движила с превишена скорост. Според експертизата товарният влак се е движил със 78 км/ч. при ограничение на скоростта от 40 км/ч.

Още по темата

С тази скорост влакът е влязъл в района на гарата и според обвинението това е причината да дерайлира.

При инцидента няколко от цистерните са се спукали и от една от тях се е изляло голямо количество газ.

При втора експертиза е установен кратер в стената на една от пострадалите при инцидента сгради. В тази стая е горяла печка. Това е и причината за взрива и за разрастването на пожара, според първоначалните данни.

Наблюдаващият прокурор е приел, че двамата машинисти са отговорни за инцидента, но не може той да се дължи единствено на техните действия.

Арнаудова посочи, че ще бъдат обвинени и други хора.

На този етап двамата машинисти са задържани за 72 часа и настанени в психиатрична клиника в Русе. Предстои психиатри да преценят дали са вменяеми.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още по темата: прокуратураХитрино
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
0
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
..двамата машинисти са задържани за 72 часа и настанени в психиатрична клиника в Русе..!? Абе тия се разцепиха да крият истинските причини за тоя случай.. Аз примерно като си карам колата с два пъти по-голяма скорост от разрешената защо до сега не съм пропаднал в някое дере? Да не говорим, че влака е фиксиран на релсите и няма мърдане освен ако няма повреда в някое от колелата или самите релси. Егати фарса!
75
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Tova e nai lesno
74
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още симулация, как влака убиец от ЛакМегантик взима завой със 72км/ч преди да дерайлира на следващия вече със 100км/ч. Там също машините не дерайлират, но всички цистерни до една дерайлират и унищожават всичко под тях, а тук само 10 дерайлират, задните, ако влака идва от Бургас, просто си остават на линията ???https://youtube/watch?v=HlxJzI8j2r4
73
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нещо повече, ако цистерните са дерайлирали със 75км/ч, то би следвало да са се влачили или търкаляли, 100 тона със 75км. в час, поне върху първи коловоз, т.е. линията следва да е унищожена ? С изключение на мястото на които цистерните са дерайлирали коловозите са здрави. Ето как дерайлира влак:https://youtube/watch?v=wVMNspPc8Zc Кое е спряло вагоните на линията, ако влака е идвал от Бургас, да дерайлират върху предните, погледнете ЛакМегантик ? Всеки един е около 100 тона със 75км/час !
72
1
 
1
 
! Отговори
1 преди 7 години
Щом е под въпрос дали машинистите са вменяеми или невменяеми,зарежи тая работа.тя просто е дебела.за атентат и дума да не става5
71
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Освен това горящата цистерна е напречна на линията, т.е. стоящия пламък на нейния предпазен клапан е по посока на линията а не на "отнесените от пламъка" къщи. Другите две до нея са в още по-невъзможно състояние - клапаните им са в посоката една срещу друга - т.е. горящия газ ще обгори съседната цистерна но не и да отнесе(буквално) покривите на къщите ? Четвъртата(към общината) дори си е на талигите, не се е и преобърнала ? И тя, както другите две са напречни на линията ?От КЪДЕ е взрива???
70
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ето ви БНТ, гледайте видеоклипа зад говорителя от 39-та до 58-та секунда, вижда се ясно, че влака влиза от Русе и дерайлира на завоя точно пред ЖП гарата според филма, това е БНТ ;-). Реално дерайлира на 2 коловоз(основния) малко преди общината на правата. Влезте в Гугъл Мап и сложете човечето на прелеза и ще видите кои са "лъскавите" коловози. 1 и 4 са резервните. Т.е. влака не е отклоняван на никакъв резервен коловоз а си е бил на основния.https://youtube/watch?v=GH-gUgX1daU#t=35
69
0
 
1
 
! Отговори
Забелязах преди 7 години
(81)Интересно, долу са цезурирали за името E л к a :-))
68
1
 
2
 
! Отговори
Забелязах преди 7 години
"Влакът се е движел с два пъти над разрешената скорост""товарният влак се е движил със 78 км/ч. при ограничение на скоростта от 40 км/ч."***, nyткo заспала!
67
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво значи "техническата експертиза" ?Май значи, че това не са данните от "черните кутии" , а някой "експерт" се е изакал по въпроса, за да не се плащат едни неустойки?Не че машинистите не са карали бързо, ама как това е установено е много важно.
66
0
 
6
 
! Отговори
мариана преди 7 години
До Димитър БорисовВлез в час , като карат с превишена скорост какво правят. За да карат така някой е наредил А ръководител движението знаят, че не трябва да предприемат рисковани разминавания, по-добре да закъснее влака , отколкото да се рискува. Кой нареди тази скорост, за да се наваксва. Та това е верига и ако в Управлението не наредят, как така ще карат, нали се следи на таблото движението на влака. Колко хора по веригата работят по въпроса.. Пак ли машинистите?
65
0
 
8
 
! Отговори
Разбрахте ли,пичове? преди 7 години
Най-виновни ще се окажат онези хора, които си били запалили у дома печката!И влакът взел, че преминал през селото, и благодарение на печката, топлеща къща, намираща се в това село, взела та се случила експлозията!Криви са и машинистите, щото са карали влака!Разбрахте ли сега? Обяснение ще изфабрикуват, ама такова, че да се смееш, ако ситуацията не беше толкова трагична и нямаше човешки жертви.Ще правят, ще струват, но ще гледат да извъртят нещата така, че ако може, да не платят обезщетения!
64
2
 
3
 
! Отговори
Димитър Борисов преди 7 години
Машинистите също като шофьорите не спазват правилник за движение. Като направят беля всеки после им дава акъл какво не трябва да правят. Но пораженията са огромни.За да се избегнат произшествия добре ще бъде всеки месец да се явяват задължително през почивно време на опреснителни курсове. Там да им се прожектират снимки на ужасите вследствие неспазване правилника за движение от машинистите. Тези моменти трябва да им се запечатат в главите за да не забравят че те са отговорни за живота на хората.
63
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Влака бил от Бургас ? Вижте разположението на цистерните. Всичко говори за движение в обратна посока. Лукойл си имат и румънците, за какво ще внасят нещо, което си имат ?
62
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Εйййй аз съм виновен не търсете под вола теле.
61
0
 
6
 
! Отговори
Старият машинист преди 7 години
До иван 71 Приятел,НАЙ-ВЕРОЯТНО снимките с дрона са правени доста по-късно, когато са изпратени други локомотиви от Каспичан да изтеглят здравите цистерни.Не знам кое видео си гледал, но аз точно него не съм го гледал.Влакът е от Нефтохима- Бургас за Румъния..
60
0
 
5
 
! Отговори
WC преди 7 години
BOIKO DOKARAI EDNA OT TEZI CISTERNI DA GRAMNE Y NASHE SELO PAK BELKIM POSLE POOPRAVITE NESHTO>>>IMAME INTERNET NO NIAMAME KANALIZACIA
59
0
 
1
 
! Отговори
иван преди 7 години
До Старият машинист пътували са посока Велино Каспичан , 2/3 от влака с двата челни локомотива не ги ли видя в тлеещата горичка след стрелките???????
58
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДО КОГА ЩЕ НИ ЛЪЖЕТЕ ?
57
0
 
12
 
! Отговори
иван преди 7 години
До Shopp влака е влязъл цял хитрино и след като две трети е излязъл от гаровите коловози последните са се натръшкали в правият участък преди стрелката за излизане от гаровите коловози , един път не са дерайлирали на входните стрелки и на излизане 2/3 от композицията е излязла от гарата !!! Какво е станало с последните вагони ??????и що са в това положение???