Плевнелиев иска за ЧНГ силна България в силен ЕС

"Щастието и демокрацията не са крайна спирка, а начин на пътуване"
1 яну 2017 07:45,
111
Плевнелиев иска за ЧНГ силна България в силен ЕС
Снимка: архив, Булфото

"Трябва да продължим да пишем историята на силна България в силен Европейски съюз. Да стартираме нови проекти за интеграция, да гледаме напред, а не назад", каза президентът Росен Плевнелиев в новогодишното си обръщение по повод настъпващата 2017 година.

По думите на държавния глава копнежът по минало величие или желанието за силната ръка на лидер, който ще ни донесе просперитет, не са решение.

"Решението е в силните институции, които гарантират справедливост и правила за всички. Без усилие и посветен труд от всеки, без любов и уважение към ближния, без върховенство на правото националният идеал "за чиста и свята Република" няма как да бъде постигнат", настоя държавният глава.

Той припомни, че днес ще отбележим десет години от присъединяването на България към Европейския съюз – "едно безспорно историческо постижение по пътя на осъществяването на националния идеал, дефиниран от Апостола на свободата: "Да бъдем равни с другите европейски народи".

"Днес България е коренно различна спрямо годината, в която започнахме своя европейски път", посочи президентът Плевнелиев, изброявайки икономически и социални постижения като нарасналия брутен национален продукт и увеличените средства за образование, за пенсии и социални политики.

"Благодарение на европейската солидарност България се модернизира и променя за добро. Никога досега българите нe са били толкова свободни и интегрирани с демократична Европа", отбеляза той и добави, че България е надежден съюзник в НАТО, доверен партньор в ЕС, добър съсед и приятел с всички в региона.

"Осъзнаваме, че кризите – независимо дали е миграция, тероризъм, финансова или друга, минават отвъд нашите граници и само заедно можем да противостоим. Само заедно можем да бъдем фактор на глобалната сцена", заяви президентът.

Затова, по думите на държавния глава, всеки, който тръгне да изолира България в тяснонационалните граници и работи за слаб и разделен Европейски съюз или позиционира България като нестабилен, пасивен и проблемен член в периферията на съюза, не работи за постигането на националния идеал.

"Нека вървим по избрания от будителите и възрожденците път към Европа, достойно, с високо вдигната глава", призова той.

"Щастието и демокрацията не са крайна спирка, а начин на пътуване. Човешките права и свободи не се инсталират, те се спазват. Върховенството на правото се отстоява всекидневно и от всеки. Залисваме се по силни лидери и популисти. Силата обаче е нетрайна, докато мъдростта и добрината са непреходни", посочи държавният глава.

По думите му е добре да дадем път на политиците с морал и достойнство, които отстояват принципни позиции и общочовешки ценности.

В заключение Росен Плевнелиев пожела Новата година да донесе на всички българи, където и да са те по света, здраве, мир, надежда и благоденствие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Благодарение на Роската разбрах,че ЕС и НАТО са съществували още по времето на Левски.Какъв пропуск на професорите,дето пишат учебниците по история.
32
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има една полза от Плювналиев като прецедент. Отучи българския народ от комунистическият обичай да гледаме новогодишния поздрав на държавния глава по телевизията. Сега наздравиците вече наистина са весели и положителни. Честита нова година!
31
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако щете вярвайте,ама снощи с очите си видях как и невръстни хлапета го подиграваха и му се смееха.
30
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цялата маса го псуваха снощи
29
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Довиждане и знам че повече няма да те видя.
28
2
 
9
 
! Отговори
1221 преди 7 години
ГЛАДНА КОКОШКА ПРОСО СЪНУВА
27
24
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
А къде е Румен, защо не поздрави българите, както Тръмп американците?!
26
5
 
44
 
! Отговори
За много години преди 7 години
* изобщо разбра ли за тези 5 години , че е президент и то на независима България? Речта му беше американска пропаганда. Бездушна марионетка, срам, срам.
25
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тъжна жалка аме ба, едноклетъчно с часовников механизъм. Кеф, че вече няма да се явява пред очите ни.
24
5
 
54
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Дори в последната си новогодишна реч това нищожество не пропусна да клъвне Русия.Той каза:"Кой е очаквал, че в днешно време в Европа ще се преместват държавни граници с военна сила".Очевидно визираше присъединяването на Крим към Руската федерация.Плюнко, Крим не беше присъединен с военна сила. Напротив - с военна сила в Киев беше свален ЗАКОННО ИЗБРАНИЯ президент и бяха поставени на власт едни марионетки на Запада.В Крим се проведе референдум и народът каза тежката си дума ! За Русия !
23
2
 
50
 
! Отговори
Щерев преди 7 години
Каква силна България? Държава, която ни предлага, на връх Нова година, да слушаме 15 минутна марксистко-ленинска пропаганда на един изкуфял.Може ли да сме държава, след като дори една новогодишна програма, поне по държавната телевизия, не можем да направим, а изкарваме народа да мръзне като *** на един площад?!
22
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Силен ЕС . От Запад САЩ , от Изток Русия . И децата знаят какво става с този , който е по - средата . Криза , Вечна криза , любителю на Кризите .
21
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега като свърши мандата ще почнат да го размотават да сее акъл по разни лекции пред университети и институти да си му платят за службата. Това е легалния метод шабец-гоите да си получат сребърниците.
20
4
 
43
 
! Отговори
Айдука от Балканя преди 7 години
Този що не стане шут на Симеон Сакс Кобурготски? Ще го размива от сутрин до зори.Да сдава властта и да се маха че ме е срам от него.
19
2
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Срам за България и българският народ ! Само негатив струи от него ! Зове ни да забравим история ! Ще те помним като бездарник , зубрещ речите си с американска пропаганда !
18
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Надявах се, че ще изнесе една реч на по-високо ниво от политпропаганда, ама не би. Развали ми новогодишното настроение с натрапчивите си политически внушения в неподходящо време, когато хората се веселят. Били сме европейски член от 10 години. Ок, само че който знае истинската История знае, че Дунавска България принадлежи на Евразийския свят от хилядолетия. Българският естествен ареал се простира в цяла Източна Европа и Западна, Северна и Централна Азия. Със Западна Европа нямаме почти нищо общо
17
3
 
31
 
! Отговори
ШОК! Лимонът е преди 7 години
"Щастието и демокрацията не са крайна спирка, а начин на пътуване"Да за някои е така, като Той е! и Роско ще четатнякъде лекции за заслуги пред своят кукловод.
16
4
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Снощната му убийствено нагла и куха тирада, отново започна с хвърляне на *** по чужди държави, либерастки клишета евроатлантическо сервилничество. Напсувах го сочно 6-7 пъти като за последно, спрях звука на телевизора и дано вече рядко да го показват това смотляво същество!
15
53
 
6
 
! Отговори
Свободен преди 7 години
Благодарим Г-н Президент! Бе въпрос на чест да Ви бъдем поданици! Дерзайте!
14
3
 
37
 
! Отговори
ШАРАН БГ преди 7 години
Този гении защо не остане президентин до живот ?!?!?! Той го раздава като мадритския пладнешки бандит - нито се чува какво говори, нито мисли какво ще последва след неговите премъдрости !!