Откриха птичи грип в Пазарджик и Пловдивско

БАБХ: Да се подават сигнали при намерени мъртви птици!
3 яну 2017 12:00, Анисия Иванова
5
Откриха птичи грип в Пазарджик и Пловдивско
Архив: Булфото

Обявени са огнища на птичи грип в Пазарджик и Пловдивско.

Две ушати сови бяха намерени мъртви в Пазарджик, заразени с болестта, каза директорът на Областната дирекция за безопасност на храните д-р Петко Митев.

"Това са птици, които имат навика през зимата да слизат в райони с по-малка надморска височина. С оглед обстановката в страната и регистрираните случаи на заболели животни совите бяха изпратени за изследване, което потвърди, че причина за смъртта им е птичи грип", обясни той пред "Фокус".

Още по темата

Със заповед на БАБХ се определят двете зони, в които ще бъдат извършвани наблюдение, ограничение за придвижване и пазар за животни.

"Това ще бъде подкрепено с решение на Областната и общинската епизоотична комисия. Засега е определена 3-километрова зона, която включва град Пазарджик. Определена е и 10-километрова зона, в която ще се осъществява надзор за състоянието. Тази зона обхваща съседните на Пазарджик села", коментира д-р Митев.

Обявени са и телефони, на които могат да се подават сигнали, ако има намерени други мъртви прелетни птици.

Нови огнища на птичи грип има и в Пловдивско, съобщи д-р Камен Янков, директор на Областната дирекция на БАБХ. Ситуацията е тежка, заразата е плъзнала в цялата област.

"Нови огнища на птичи грип са се появили в Хисарско, в община Калояново и в община Първомай", каза той. Продължават да се унищожават птици, ограниченията също са в сила.

От БАБХ съветват хората да не преместват птици и да не пускат никой в контакт с тях.

"Засега заразата е предимно по водоплаващи птици, има заболели и няколко кокошки носачки", обясни д-р Янков и добави, че гълъбите са носители на заразата, но не боледуват. По думите му засега няма съмнения и ограничения за птиците, които се продават в търговската мрежа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
2
 
! Отговори
наблюдател преди 7 години
Пичия грип е много по-страшен! Умната с пичките.
1
1
 
3
 
! Отговори
PD преди 7 години
Лъжат! Най забавна е часта, как грипа се прехвърля на хора. И след цялата преноса иде реклама на спасителя на човечеството тамифлу. Пазарувай робе!