Мръсният въздух – причина за ранната смъртност

В София замърсяването е над 5 пъти над нормата
53
Мръсният въздух – причина за ранната смъртност
Снимка: Булфото, архив

Според различни изследвания мръсният въздух е една от основните причини за ранна смъртност у нас, твърди Генади Кундарев от Сдружение за земята.

Още по темата

За последните няколко дни има регистрирани повишения на нормата на фини прахови частици в някои градове. В София то е над 5 пъти, в Шумен, Горна Оряховица, Перник и Смолян също има по-високи стойности, призна пък Емилия Стойнева от Агенцията по околна среда пред БНР.

Всяка община изготвя програма за качеството на атмосферния въздух, в която трябва бъдат заложени планове и мерки. Сега по оперативна програма Околна среда, в периода 2016-2020,  ще бъде отворена процедура за намаляване на замърсяванията с фини прахови частици. Общините с нарушено качество биха могли да кандидатстват, за да подобрят качеството на въздуха, допълни тя.

Според Генади Кундарев в по-дългосрочен план домакинствата трябва да бъдат подпомагани да преминат на по-ефективно отопление.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: въздухсмъртностпрах
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
7
 
! Отговори
rosho преди 7 години
енергийните помощи за бедните защо не започнат целево да ги дават само за ток/газ
19
4
 
6
 
! Отговори
Доктор ИВАНОВ преди 7 години
Пълно е със СЕЛЯНИИИ, пълно е с тарикати с евтини коли и печки перник. Дишайте, софиянциии!
18
4
 
13
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Колите са пренебрежимо малък замърсител на въздуха в София, но някои като латерна повтарят едно и също - колите, колите. Основният замърсител в София е отоплението на твърдо гориво, вкл. и горенето на стари гуми, най-вече в определени квартали, което през зимата причинява над 90% от замърсяването в София. Ако ще и всички коли по улиците да се спрат, замърсяването през зимата ще си остане пак същото. По света в големите градове забраняват отоплението на твърдо гориво, в София горят гуми!
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В бедните страни е така. Като гледам политическата класа и това как се интересува от проблемите на страната и българина, така и ще си остане.
16
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз като ви разправях преди, че въздуха в котловините и низините в България през зимата е по-мръсен от този в мина за въглища, вие си мислехте, че се бъзикам, този кафеникав отенък в далечината на хоризонта само необразованите не знаят какво е и до какво води. М/у другото на запад никъде няма такъв кафяв отенък в атмосферата като погледнеш в далечината. Дори и в големите градове като Лондон. Знам, че не може да се сравняваме с техните стандарти, ама те явно мислят за себе си.
15
1
 
7
 
! Отговори
катализатор преди 7 години
масово се крадат катализаторите на колите и после няма как да си го смениш с нов защото е много скъпо
14
1
 
14
 
! Отговори
прованса преди 7 години
Спрете стълпотворението в София, създавайте работни места извън центъра на корупцията и нещата ще се пооправят! Или пък се задушавайте и не мрънкайте!
13
2
 
5
 
! Отговори
до 12 преди 7 години
И абсолютната липса на зелени площи.Хубавото е, че нашите деца няма да дишат толкова мръсен въздух, защото няма да играят навън... Защото няма къде....Много зле!
12
2
 
14
 
! Отговори
Стефан преди 7 години
...(не само централните водопроводи); улиците не се мият, защото няма пари. В резултат прахта се вдига във въздуха и я дишаме всички. Здравеопазването е лошо, защото няма пари. Пият се евтини заместители вместо качествени лекарства, защото имаме най-високия ДДС върху лекарствата в Европа и защото няма кой да контролира алчните вносители, а хората вземат евтиното пак защото няма пари. И така нататък. Винаги съм казвал, че нещото с най-висок приоритет в тая "държава" е политика по доходите...
11
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
кое е изненадващо?Блоковете се строят на 7 метра разстояния, няма тротоари (няма пространство). Всеки член на семейството има кола.Заради странни кръстовища, нелогични светофара и тарикати, които минават на червено (претоврват кръстовищата) колите пътуват дълго... Ами нормално е замърсяването да е над нормата!
10
0
 
16
 
! Отговори
Стефан преди 7 години
Основната причина за ранната смъртност е бедността. Мръсният въздух също е следствие от нея - много хора се отопляват на твърдо гориво, защото е по-евтино. Карат дърти дъргели, защото не могат да си позволят друго. Ядат отровни ГМО-***, защото са по-евтини, та да остане някой лев за някоя дребна екстра (а при някои, основно пенсионери, и защото само така могат да оцелеят); в чешмите тече *** вода, която не става за пиене, защото няма пари да се сменят водопроводните тръби...
9
6
 
8
 
! Отговори
онбашията преди 7 години
е не може хем гъзар и столичанин, хем чист въздух и натурална храна
8
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До :(Нека направят гражданската отговорност 1000 лв. както е в Западна Европа и да спрат таралясниците да се внасят и готово .
7
5
 
28
 
! Отговори
:( преди 7 години
Другарката Фандъкова нали вдигна цените на билетчетата. Нормално е 90% от хората да се върнат по колите - по-евтино им излиза, а и не им се налага да пътуват с миризливи клошари и пияници, които редовно си правят пътешествия в транспорта и никой не ги гони. ГЕРБ = провал!
6
5
 
19
 
! Отговори
ss преди 7 години
София няма политика за алтернативно придвижване, направиха алеи за колела по Т.Александров на платното с колите, които никои не би ползвал (прибраха се едни пари), ако ги бяха качили на тротоара щяха да са доста по използвани, аз кола не карам в Сф, даже предпочитам да ходя пеш, когато имам време, от офиса до нас са 6 км. Българина е мързелив и предпочита да седи в колата, в задръстването, вместо да се раздвижи. Не говоря за тези, за които няма друга алтернатива за придвижване.
5
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въздухът в София е като в Китай. Не знам коя столица в Европа има такава мъгла, миризма на пушек и *** от изгорелите газове на колите. Не им искам градинките, ако не мога да дишам чист въздух. Преди се оправдаваха с Кремиковци, но май кучето е заровено другаде.
4
3
 
27
 
! Отговори
zeus преди 7 години
Билетчето откакто е 1.60 потока от коли е двоен, ако не и повече от преди увеличението. Говорят ми за екология, а не могат да предвидят такова елементарно нещо.
3
3
 
26
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Нулева политика по доходите вече 10 г при герб, следствие средна възраст авопарка 17г, при в европа 6 г. Абсолютно нормално е да е в пъти над нормата
2
0
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
аз не излизам от панелката в люлин заради мрьсния вьздух непрекзснато сечатдьрвета които ние садихме преди 45 години източват общината и откриват строиплощадки докато не ни вземат светлината и сльнцето няма да се успокоятв люлин управлява герб
1
1
 
27
 
! Отговори
:) преди 7 години
"Братята" ни рoмляни изгарят всичко каквото намерят, това е причината за замърсяването. Естествено, 20 годишните пернишки Голфари дават своя дан, но основната заслуга е на бразилските орди.