Леден фал: Хорото в Тунджа рани двама

Мъж е с хипотермия, ще бъде транспортиран спешно в болница
6 яну 2017 10:25,
78
Леден фал: Хорото в Тунджа рани двама
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Двама души са пострадали по време на традиционното мъжко хоро, което се играе в ледените води на Тунджа.

Мъж е с хипотермия втора степен и се нужда е от спешно транспортиране в болнично заведение. Това съобщи фелдшер, който е на място.

Температурата на водата в реката е 0,3 градуса. В такива условия човек може да издържи пет, максимум десет минути, а повечето участници в хорото изкараха поне 20, съобщи Нова тв.

Фелдшер Петрова посъветва хората бързо да сменят мокрите дрехи със сухи, да влязат на топло и да хапнат или пийнат нещо топло.

"Алкохолът и кафето трябва да се изключат, защото те само ще влошат ситуацията", обясни медицинският специалист.

Тя посъветва всеки, който усети, че е объркан, а говорът му се забавя, трябва спешно да отиде на лекар.

Вторият пострадал в леденото хоро е жена, която е със съмнение за счупен крак. Все още не е ясно как е ранена тя при положение, че в Тунджа играят само мъже.



 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
5
 
44
 
! Отговори
Днес преди 7 години
на Богоявление светия кръст освещава водите! Честит празник на всички православни християни! Традицията за потапяне в осветените води е хубава и полезна! Бъдете здрави и мъжествени, българи!
30
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гейпарадите взимат жертви, но ни ги рекламират и изискват да ги харесваме. Те там са големите мъже! На топлото ходят по рокли и поли. Студа ги депресира...
29
18
 
22
 
! Отговори
асдф преди 7 години
Някой ракиени патриоти си надценили физическите възможности.
28
7
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нещо не разбирам коментиращите тук срещу какво точно мрънкат? Никой не ги кара да правят каквото и да е, но хората които харесват този ритуал, защо да не го правят? Или защото вас ви притеснява студената вода, трябва да се забрани със закон да се влиза в нея? Това е абсурдно. Много си е хубава традицията, не я опорочавайте със собственото си оскотяване. Бъдете си каквито си искате, но оставете който иска и може, да бъде повече.
27
5
 
17
 
! Отговори
а - така преди 7 години
Жено мъжка, що дириш у реката?
26
3
 
12
 
! Отговори
ццц преди 7 години
До КаручкаМного знаеш, само пропусна че над 40% от настоящото население на САЩ се определя с германски корени
25
10
 
12
 
! Отговори
Каручка преди 7 години
До АнтифенКато си толкова отворен, ходи да спазваш традициите на страна изградена от английски и френски гаврошковци и затворници ( ако не си разбрал говоря за САЩ). Там имат традиция да ядат таш.а.ци ... Да видим ти колко топки ще си хапнеш за 4 мин. ( препратка: Testicle Festival Clinton, Mont.). Това ако не ти допада ходи да хвърляш кравешка тор в Prairie du Sac, Wisconsin ...
24
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обичая не е лош, но не е за всеки. Ние българите често реагираме първосигнално "кой, аз ли не мога" и сме в състояние да опорочим всичко не мислейки за последствията.
23
53
 
26
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 7 години
Да пази Господ от такива "традиции". Нека да се покажем, колко сме велики и да си помечтаем за славното минало, защото настоящето и бъдещето са като ледените води на реката. Не разбирам възторга на тези хора, но всеки от нас е свободен да прави това, което поиска. И скандинавци, и руснаци се топят в морето, докато някои от тях припаднат. Въпрос на вкус, казало кучето и си облизало за.дника1Честит Йордановден на всички, братя и сестри!
22
12
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чадо, я марш да си правиш хелоуин. Там няма да е криворазбрана нито цивилизацията, нито традицията, нито ще избиваш комплекси. Камо ли да доказваш каквото и да е. Готови сме да оплюем българската традиция и да вземем чуждата, защото е по-модерна. Ай сиктир.
21
11
 
76
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е въпрос на мъжестврност, а на традиция, хората просто си подържат един обичай жив, това е
20
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тук някой отворковци бъркат смелостта с физичните и телесни възможности и ясна преценка за нещата...
19
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За нищо на свта не бих си потопил орехчетата в тая ледена река ли е язовир лие незнам! Ама ако пийна от индийска ракия на село кьдето се продава при Верчето на крьчмата по 50ст на 100гр, мога и да поостана за час два!
18
27
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 16Не знаех, че мъжеството се измерва с това дали си пиян достатъчно за да се накиснеш в ледено студена вода при минусови температури.
17
2
 
17
 
! Отговори
До 19 преди 7 години
Е незнам как го грееш, някой само го затоплят и така го пият, и на мен така не ми харесва щото виното се окислява, аз добавям домашен пчелен мед и черен пипер, ама пипера да е на зърна не да сложиш смлян, че има да кихаш)))
16
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Tия, където хранят за Български обичай, да спрат да си бръснат краката и да опитат може да издържат 2 минути поне.
15
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 18 Брат, е такова нещо като греяно вино не мога и да ме убият да пийна- пълна отврат. Аз топло вино не понасям, пък к'во остава за греяно. Само студено вино 8-9 градуса. Ракия-да. Греяна ракия след като си клал прасе примерно...
14
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КоУегата ме подсети за греано вино с мед, е са точим една тенджера и а турам да се грее и един качамак с пръжки ща си направа
13
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 17 Не ве, завиждам им че имат домашно вино, а аз трябва да си го купувам!)))
12
28
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тук пишат мрънкачи, които и кутрето няма да си натопят в ледената вода. Женчовци, завиждащи на истинските мъже в Калофер.