Луга и пясък има, има и химикали. Но има ли ги и по улиците?

Фирмите си ги кътали за проверяващи, цакат ни с евтини химикали
6 яну 2017 09:00,
18
Луга и пясък има, има и химикали. Но има ли ги и по улиците?
Снимка: архив Булфото

Докато сняг се сипе на парцали над страната, а синоптици и държавни институции се стягат за сякаш невиждана снежна блокада, шофьорите се чудят: Дали ще е почистено и опесъчено?

Е, ако температурите паднат под минус 10 градуса, както прогнозират синоптиците, шофьорите ще карат по заледени пътища. Това стана ясно от думите на шефа на Агенция "Пътна инфраструктура инж. Дончо Атанасов.

Още по темата

"Ефективността на химикалите, които използваме върху пътната настилка след минус 10 градуса, рязко намалява", предупреди той на брифинг. Атанасов поясни, че "независимо от всичко пътищата ще бъдат обработени и при покачване на температурите тези химикали ще сработят".

"Разбира се, поради ниските температури някъде сняг по настилките на пътищата ще има, защото при ниски температури няма как тези химикали да сработят", коментира още той.

Предшественикът му на поста Лазар Лазаров коментира пред "Труд", че АПИ не се интересува с какви химикали работят фирмите, ангажирани със зимната поддръжка на пътищата. Важен бил крайният резултат.

Той увери, че всяка година от агенцията правели проверки дали дружествата разполагат на склад с калциев двухлорид, който топял леда и при минус 30-40 градуса.

Проверка на "Труд" сред няколко фирми показва, че масова практика при по-ниски температури е да хвърлят освен луга и пясък.

"В пълна бойна готовност сме. Ако температурите паднат под минус 10 градуса, ще хвърляме сол и пясък. Имаме достатъчно", обясниха от "Титан" в Бургас.

"Работим с химическа техническа сол, която се ползва в цял свят. Тя е ефективна и при температури доста под нулата, но проблемът на Варна не е в отрицателните стойности, а че почти винаги има силен вятър, който създава условия за поледици. Това може леко да намали ефективността на препаратите, докато трае бурята", уточниха от една от четирите ангажирани със снегопочистването във Варна фирми. Нито една от тях няма право да ползва пясък, тъй като той запушва уличната канализация и замърсява околната среда.

Вероятно фирмите пазят скъпия калциев двухлорид на склад, за да го показват на проверяващите от АПИ. Инж. Лазаров обясни, че лугата е четири пъти по-евтина от калциевия двухлорид.

Специалисти от частна фирма, която продава холандски обезледяващи химикали, обясняват, че наистина много малко общини се снабдяват с добри химикали.

Инж. Валентин Йорданов обясни, че имат на склад калциев и магнезиев хлорид, но много малко общини купували тези химикали. В последните дни след предупрежденията на АПИ заявките се увеличили.

Йорданов каза, че двата химикала, независимо колко ниски са температурите, за минути стопявали леда. С тях не се налагало да се използват и металните разбивачи на лед по тротоарите, които трошали и плочките. Освен това магнезиевият и калциевият хлорид като обезледители с ниска точка на замръзване и продължително действие ограничавали корозията и намалявали риска от бързо и повторно замръзване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще ме извиняваш, ама калциевия двухлорид е безвреден в определени количества. Имаш ли представа колко хиляди тона трябва да се изсипят ако се обработят всички пътища. Не коментирам стойността.
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аман от разбирачи. Химикалите се слагат само в краен случай и само на основните булеварди. То ако се сипят химикали за щяло и нещяло къде ще му излезе края - нали това всичкото отива после в реките и почвата. Да си бяхте проверили информацията преди да преписвате щуротиите на някой боклукблогър разследвач!
7
1
 
2
 
! Отговори
Димитър преди 7 години
Калциевият двухлорид е безвреден за околната среда. Или не повече от обикновената сол.Не пишете, ако не разбирате
6
0
 
4
 
! Отговори
Отврат преди 7 години
Как ги мразя тези химикали, с които пръскат през зимата. Съсипват и обувки, и дрехи, и гумите на колите, и боята на автомобилите. Направо е ужасно. А от екологична гледна точка - след известно време тези химикали отиват в канализацията, оттам се излизават в някоя река. А после ние я пием тази вода и ядем плодовете на растенията, които са поливани с тези ***.Отврат!
5
4
 
5
 
! Отговори
Те фирмите са преди 7 години
Бокови, затова и всичкото им е бутафорно, не вършат работа, ама от сърце. Герберастията е като рак, не прощава.
4
2
 
5
 
! Отговори
Плавник преди 7 години
Докато хвърлят луга и пясък, няма как да очакваме чист въздух. Веднага щом изсъхне това всичко става на прах и го дишаме.
3
0
 
0
 
! Отговори
хмм преди 7 години
Сутринта в 6:30 минаха 4-5 снегорина един след друг в Младост 4 и изчистиха някои улици, бяха чисти до асфалт. В центъра уви не беше така добре изчистено.
2
6
 
21
 
! Отговори
Тиквена България преди 7 години
Има ги.. на хартия. Важното е Котараци и Калинки да са добре. И разбира се, най-важното - Цар Тиква да е най-добре.Дори румънците почнаха истински реформи и вече доходите им са доста над тези в Тикваленд.
1
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всяка година изненадани , а гражданите двойно от снега и цената на рекетьорите.