700 000 лв. открити в митничарите, направили 70 обиска

Използвани са СРС-та, следили митничарите 4 месеца
Обновена: 13 яну 2017 14:56 | 13 яну 2017 14:40,
30
700 000 лв. открити в митничарите, направили 70 обиска
Снимка: Flickr.com

Още през септември месец миналата година Специализираната прокуратура е образувала досъдебно производство за организирана престъпна група, състояща се от служители на митница "Варна – Запад" за корупционни престъпления - искане и получаване на подкупи.

Към този час са задържани 25 лица сред които има митнически инспектори, стажант-митничари и спедитори. Това съобщи Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор на брифинг в Съдебната палата.

Още по темата

По думите ѝ процесуално-следствените действия продължават, но до този момент са извършени над 70 претърсвания и изземвания на територията на Варна.

Действията са извършвани и в служебни помещения, и в домовете на лицата.

Тя отбеляза, че служителите на ГДБОП са открили 711 000 лева, за които прокуратурата счита, че представляват средствата получавани от групата при извършваната престъпната дейност.

"Съдия от Специализирания наказателен съд в момента е във Варна и в негово присъствие се провеждат разпити на свидетели. До края на денонощието спецпрокурорите ще повдигнат обвинения на конкретни лица“, каза тя.

По думите ѝ са използвани СРС-та, митничарите са били следени 4 месеца.

Повече подробности и конкретни обвинения ще бъдат предоставени утре сутрин.

Както по-рано Dnes.bg съобщи, акцията в морския град е на ГДБОП и специализираната прокуратура. Тя е започнала след сигнали за искане и вземане на подкупи. Според разследващите става дума за нарушения при обмитяването на контейнери на пункта.

До момента е ясно, че за 24 часа са задържани 24 митничари, като тепърва ще се преценява на колко от тях ще бъдат повдигнати обвинения за корупция. Митническите инспектори са били следени от шест месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
5
 
! Отговори
отстрани преди 7 години
Добре е да се уточни колко от тези 700 000 лв са открити в домовете на митничарите, и колко в домовете и офисите на спедиторите - хората, които заплащат митата, акциза и ДДС-то на стоката за внос въз основа на пълномощни, издадени им от собствениците на стоката... Защото по този начин поднесена информацията ми напомня вица за свинското със зеле - кой ял зеле и кой - свинско.... Или важното е да създадем новина.... а пък колко е коректна това няма значение.....
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не се наядохте бе шкембаци .
25
6
 
2
 
! Отговори
ppq преди 7 години
как ще намерят 711000 в къщите на 20 митничара. Дори средно да ги разделиш се пада по 30000-40000 на калпак. А и не всички са равни- как държат толкова пари. Ние обикновените хора по 500 лв не държим, а на тези как им стига смелостта да го правят?
24
0
 
6
 
! Отговори
Ох, притесних се, преди 7 години
че са ги намерили ... паричките ми де ! Таман ги бях спастрил за черни дни и ... ! Ей затова на, трябваше да послушам баджанака - само в бурканье с пластмасови капачки ! Ама то ... и пластмасовите капачки вече са кът, ... ех тия металотърсачи ! Инициирам във фейсбук подписка - да се спре продажбата на търсачи, особено на НАП аджии ...
23
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако решиш да ставаш митничар кражбата е по дефолт, също както и ако решиш да ставаш политик. И двете системи са толкова прогнили, че трябва да се рине изоснови.
22
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще има най-жестокото наказание-уволнение...
21
0
 
0
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 7 години
До Кой го е написал?БАЍ ГАНЪО----АЛ- КОНСТАНТИНОВ
20
1
 
19
 
! Отговори
Марви преди 7 години
''До момента е ясно, че за 24 часа са задържани 24 митничари, като тепърва ще се преценява на колко от тях ще бъдат повдигнати обвинения за корупция. Митническите инспектори са били следени от шест месеца.''6 месеца и още не знаят на кой да повдигнат обвинение??? Но въпреки всичко ги прибрали ... после защо ''ние ги хващаме, те ги пускат.'' Отчитат дейност.
19
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде пак старата песен, как така не е Капитан Андреево? И от кой взимат рушветите? От капитаните на корабите ли? :D То ид а искат да прекарат нещо, колкото са митничарите, нищо не могат да хванат. Ако на късмет нещо ... Ако проверяват всеки контейнер на всеки кораб, трябват 500 човека смяна с поне 4 дни забавяне на кораба. Хайде пак митничарите, да се потули случая Дянков, сега какво се случва ще се заглуши от денонощните новини за митничарите. Май и те ще осъдят България, както предишните.
18
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"По горните етажи трябва да се действа, не такива кокошкарски истории."Навсякъде трябва да се действа. Какво значение има дали си малък крадец или голям крадец. И в двата случая си крадец и си нарушил закона.Като цяло едно добро начало за борбата с корупцията е тези 20-тина крадци да бъдат тикнати в затвора за 20-тина години.
17
1
 
12
 
! Отговори
Тони преди 7 години
Развалиха им тънката далаверка на хората... По горните етажи трябва да се действа, не такива кокошкарски истории.
16
0
 
24
 
! Отговори
ист преди 7 години
Този филм сме го гледали 8 пъти.Ще им върнат половината пари с мъмрене, а останалите ще "изчезнат".
15
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Залаганията могат да започнат! Кой след колко часа/дена ще го пуснат. Кой ще влезе пръв в болница с няколко заболявания. Кой ще бъде преместен/издигнат на друга служба. КОГА всичко ще заглъхне. Букмейкъри, давам ви хляб в ръцете.
14
0
 
12
 
! Отговори
Кой го е написал? преди 7 години
Познайте по-долният текст от кого е написан и как се казва произведението."! Сега да има някой да освободи Македония, догдето е нашата партия на власт, че аз да те науча тебе какво се вика келепир. Ех, да ти пипна аз тебе солунската митница и не ми трябва много: само две години, две годинки само да ме оставят управител или оценител на митницата, па ела хортувай ти сетне с мене..."
13
0
 
14
 
! Отговори
Варненския съд преди 7 години
Имате ли представа делето срещу онези джебчии от Игнатиево в кой съд се води? Защото ако е във Варна, ще се окаже, че тези митничари са по-чисти от утринна пролетна роса.Ако искаме безпристрастен съд, нека да се съберат съдии от София, Пловдив и Велико Търново и те да се заемат с крадливите и подкупни митничари. Защото варненският съд е абсолютно импотен**н.
12
2
 
19
 
! Отговори
България е бедна?! преди 7 години
700 000лв, изкарани за 1 ден?!!! 20 човека взимат 700 000лв за един ден?!!!! Че това са по 35 000лв на човек.Представете си за какви схеми и измами става дума. И разправяйте после, че България била бедна страна.
11
0
 
34
 
! Отговори
Дон Папази преди 7 години
Всички получени рушвети - пари се дават на началника на смяната, той ги предава на началника на пункта, той от своя страна на началника на градската митница а той ги носи в София. Всички знаем реда, защо не започнат от София - защото няма да има какво да папкат. Малка част от парите се разпределят между най-дребните служители. Не им ли омръзна да пишат глупости, не разбраха ли, че няма кой да им вярва вече на простотиите.
10
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
През тази митница са "отклонени" поне 700 милиона. Над 700 незаконно отнети скъпи возила укрити в контейнери напуснаха страната със знанието на висши ръкоприсвоители.
9
0
 
26
 
! Отговори
Гошу преди 7 години
"Към този час са задържани 25 лица сред които има митнически инспектори, стажант-митничари и спедитори."--------Брееееей, браво на нашите митничари. Още младата смяна, стажантите, отрано ги подхващат и започват да ги учат да крадата и взимат рушвети :)))
8
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Капитализъм е равно ,синоним на законен бандитизъм. Другите интерпретации са.; демокрация ,либерализъм ,свободен пазар.С други думи кой колкото може да захрани както може - негови са си.Прах в очите ; свобода на словото ,сексуална разюзденост ,наркомания ,защита на етносите.....