Парното в студа: Как да управляваме радиатора?

Очаква се сметките за януари да са рекордно високии
24 яну 2017 10:30,
29
Парното в студа: Как да управляваме радиатора?
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Сумарно енергията, която сме потребили тази зима е повече в сравнение с предходните години. Макар че количеството енергия за януари ще бъде отчетено в 0 часа на 31-ви, вече се очаква то да надхвърли стойностите за същия период от миналата година.

"От първи януари до вчера има един единствен ден със средно денонощна температура малко над 0 градуса. Всички останали дни са със средна денонощна температура под 0 градуса и то доста надолу, което означава, че хората са искали да бъдат на топло и тази енергия ще трябва да бъде заплатена", поясни в ефира на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR Елизабет Павлова от "Топлофикация" - София.

"След промените в наредбата за топлоснабдяване, които бяха направени през 2014 година, практически месечните сметки се изчисляват по начин, по който да няма пикови сметки в студените зимни дни - декември, януари и февруари. Има едно известно балансиране на сметките за сметка на другите месеци и разбира се при изравнителната сметка излиза истината за потреблението на всяко едно домакинство", продължи тя.

Изразходваната топлоенергия във всяко домакинство се определя от начина на потребление, от предприетите мерки за саниране и енергоспестяване. Има най-различни показатели, които влияят на потреблението. Сред тях е и управлението на термостатичния вентил на радиаторите.

"Хората понякога без да искат допускат няколко основни грешки. Слагат пред вентила тежки мебели, завеси, декоративни решетки. Всичко това ограничава способността на ветнила да менажира температурата в помещението и съответно хората изпитват усещане за студ", обясни Павлова.

Така например, когато излизаме навън, не трябва да затваряме вентила нацяло, а до го оставяме на 3. Също така е важно при проветряване, той да се затваря на цяло за около 5 минути, а след затваряне на прозореца да се пуска отново.

Всичко това допринася за по-разумното изразходване на енергията и поддръжа комфорта в помещението.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
4
 
! Отговори
ООООооо преди 7 години
Защо влизате в обяснителен режим,бе хора?От Топлофикация отърване и на оня свят няма.И изход няма,защото у нас няма снайперисти.В една редица и....контролен.И да ме изтрият,фактите няма да изтрият.Цяла България пропищя.Ама оправия няма,защото много народ от висшият ешелон се е лепнал към хранилката на Топлофикация.Пък *** Балкански нека плаща!Нали Борисов обещаваше да премахне монополистите?Е,премахна ни топлото и в някои градове ТЕЦ-овете.Нямаме нужда от топло и от енергийни мощности.Боцооооо
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дръж се, народе! ГолЕмата кражба тепърва предстои! Ми нали шефовете, трябва да водят любовниците на Малдивите. Пък ние нека си студуваме тука и да си плащаме двойно и тройно.
25
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама още ли продължавате да вярвате на топломери хаха
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как се управлява една топлофикция?Като всяка друга фикция!
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При мен вентила на две и половина, от максимум 5, и в помещенията е 21 градуса.
22
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма дилема.И включено или не зъзнеш и плащаш като поп.Изключиелно ниско ниво на услугата да не кажем престъпно.
21
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пълна измама са тия вентили не се лъжете да си купувате.Аз си купих и работиха около 2 месеца после почнаха да работят само в режим включено-изключено. Като кранче за 5 лева.От фирмата ми обясниха,че гаранция няма защото водата в парното била лоша !!! Е как да я сменя тая вода в парното тия луди ли са?70 лева вентил работещ 60 дни.Платих си кротко вентилите- 7бр х 60 лева,платих си сметката за апартаментчето -400 лева И вече се топля на ток. Сметките паднаха двойно.Да си ползват парното сами.
20
0
 
3
 
! Отговори
brend преди 7 години
При поставянето на разпределителите ги поставят на едно и също разстояние. Измерваха и мощностите на радиаторите. При изравнителните сметки обаче точките бяха като цена еднакви за всички. А не правиха настройки на самите разпределители, във връзка с мощността. Но пък ако ти е затлачен радиатора, няма значение, каква му е мощността. Теорията ми е да се използва телата на макс. Ще платиш малко повече точки, но пък ще се грееш. При този малък процент от общата енергия. Иначе отива в цената на БГВ.
19
0
 
6
 
! Отговори
До 8 преди 7 години
Ти в ред ли си? Ежемесечното отчитане си го решаваш ти самия, но за него се плаща допълнително. То от такива допълнителни плащания за измервания и разпределения, цената ни се вдигна с близо 50%, а като се прибавят и междусъседските кражби, плащаме двойно и тройно. Най-добре си да се плаща според кубатурата, както си беше преди.
18
0
 
0
 
! Отговори
@3 преди 7 години
Съгласен съм. Не е важно къде са монтирани. Важно е да са на процент от височината на тялото при това еднотипно за всички тела в системата.
17
1
 
2
 
! Отговори
brend преди 7 години
До @3. Прав си, но само на теория. На практиката всички разпределители се поставят на еднаква височина, независимо от мощността на радиатора. Важното е да са на еднакво разстояние(за всички) от горната част на радиатора. Дори няма значение какво е разстоянието, макар и да има стандарт. Енергията за отопление е %(около 8-9%) от общата, така че е все тая дали точките ще са повече, или по-малко като цяло, след като пропорционално е ограничена от този процент.
16
1
 
10
 
! Отговори
Баси Държавата преди 7 години
Управлението на радиатора е изключително просто нещо,което обаче води следната дилема;-като го пусна се топля и плащам!-като не го пусна не се топля и не плащам!Ама мръзна кат пес!*** дилемата ......................
15
1
 
3
 
! Отговори
@3 преди 7 години
За всяко отоплително тяло има коефициент в зависимост от неговата мощност (материал и излъчваща площ ). Поставя се на определена височина поради факта, че нагоре тялото е оп-топло, а по- доло е по-студено (конвенция - топлият флоид се качва горе , студеният пада доло)
14
2
 
7
 
! Отговори
brend преди 7 години
Дали тази от Топлофикация си вярва? Топлинната енергия, която ще бъде изразходвана през отоплителния период е заложена в параметрите на абонатната станция още октомври месец 2016 г. И няма значение колко е топла или студена една зима. Количеството е продадено предварително. От потребителите зависи единствено дали ще изхарчат енергията за отопление, или като топла вода. Отклонението, което съм виждал през годините(последните 10), заради метеорологични колебания е +/- 1%. Всичко друго е бла-бла.
13
1
 
6
 
! Отговори
Вихър Райчев преди 7 години
Още за топломера:Защо е сложен там където е,а не 20 см. по-надолу?!
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До @3 - а как един и същи топломер се слага на радиатор с 5 и с 15 ребра и как отчита че този с 15 "яде" повече енергия?Разбирам на вертикалното да мери входяща топла вода + обем, изходяща топла вода + обем и да смята колко е погълнато в този кръг, но тези джуджавки на радиаторите винаги са ми се стрували неразбираеми.Не съм на топлофикация, но винаги ми е било любопитно...
11
3
 
4
 
! Отговори
@3 преди 7 години
Топломера има два датчика. Единият следи температурата на отоплителнито тяло (температурата на входящия поток) , другият температурата на въздуха (изходящият поток). След сумиране се получава сигнал пропорционален на отдадената ( консумираната) енергия.
10
1
 
2
 
! Отговори
Мооооля?! преди 7 години
А нещо за евродирективите да кажете?! България ще бъде осъдена заради вас- маскарите с маскари! Кой ще плаща?!
9
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като не ви е изгодно, има качествени климатици.
8
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
я като сте почнали обяснете как работи топломера, за винтила всичка знаем, но за топломера никой няма представа!