Въздухът в София все по-мръсен, 5 пъти над нормата в някои райони

Положението в Пловдив и Перник не е по-добро от това в столицата
40
Въздухът в София все по-мръсен, 5 пъти над нормата в някои райони
Снимка: Булфото, архив

Повече от пет пъти над нормата са били фините прахови частици в някои райони на София и Пловдив през изминалото денонощие. Това сочат данните ежедневния бюлетин на Изпълнителната агенция по околна среда.

В столичния квартал "Хиподрума" превишението е 5,45 пъти, а в Павлово – 5,09.

В "Надежда" превишението на фините прахови частици е 4,9 пъти, в "Дружба" - 4,78 пъти, а в "Младост" - 4,19 пъти.

В "Хиподрума", "Павлово" и "Младост" има и превишение на азотния диоксид във въздуха между един и 1,15 пъти.

В пловдивския квартал "Тракия" фините прахови частици са били 5,23 пъти над нормата, а в центъра на Перник - 4,16 пъти. В района е отбелязано и превишение на азотния диоксид с 1,2 пъти.

Превишение на фините прахови частици над два пъти има и в Благоевград /3,16/, Горна Оряховица /2,99/, Видин /2,87/, Плевен /2,75/ и в димитровградския квартал "Раковски" /2,71/.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
34
 
! Отговори
Колко mg е в норма? преди 7 години
Някой знае ли каква е е нормата на частиците за мръсен въздух в България? Четох подобна статия в шпигел, там пишеше, че немската норма за мръсен въздух е всичко с 40 микгоргама на кубичен метър. Интересно ми е как се определя "мръсен възфу" според БАН?
27
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Анализират тука острумно някакви хорица - защо бил мръсен въздуха в София разбираш ли. Дървата ли, колите ли...? Тъпчете се още в тази ***. *** работа. Чак смешна.
26
0
 
36
 
! Отговори
Am am shta iziam преди 7 години
Jinata vesel, decata i toi...
25
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НЕ ЛЪЖЕТЕ СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ СЕ ИЗПОЛЗВА ХИМИЧЕСКО ОРЪЖИЕ , ОСВЕН БИОЛОГИЧЕСКО И НЕ НА ПОСЛЕДНО МЯСТО ПСИХОТРОННО !!! ЗА ТОВА ЗАГАЗВАМЕ ТОЛКОВА МНОГО СЪС ЗДРАВЕТО И ТЕЛЕСНО И МЕНТАЛНО/психическо/, ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ДУХОВНОТО ЗДРАВЕ ОСТАВИХА НИ ДУХОВНО НЕОБРАЗОВАНИ , А ОТ ТАМ ОСОБЕНО УЯЗВИМИ , ПОРАДИ КОЕТО , КЪМ ЛЪЖИ , МАНИПУЛАЦИИ И НАСИЛИЕ ! ОСВЕН ВСЕВИШНИЯ ДРУГ ИЗХОД ЗА НАС НЯМА МОЛИТВИ И САМО МОЛИТВИ , ЗА ДА НЕ НИ ДОВЪРШАТ "ДОБРОЖЕЛАТЕЛИТЕ" НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД "БОГОБОРЦИТЕ" С ДРУГИ ДУМИ!
24
1
 
37
 
! Отговори
До 31 преди 7 години
А знаеш ли защо колите нямат катализатори? Много си ербап, но ако ти имаш кола, ще купуваш ли "през ден" катализатор? Разбира се колите даже и без катализатор замърсяват много по-малко от въглищата, дървата и гумите, с които се отопляват едни, които се мислят за граждани.
23
2
 
39
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Замърсяването на въздуха с фини прахови чстици през зимата се дължина близо 98% на отоплението с твърдо гориво, вкл. и горенето на гуми, което е масов "спорт" в гетата. Разбира се винаги ще си намерят умници, които като Иванчо и краставицата, винаги ще си говорят за колите, наричайки ги таралясници, бараки, печки и какво ли не още и най-интересното е, че си вярват.
22
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Надежда живеят много българи, мигранти всъщност няма, на практика Надежда е в София
21
5
 
40
 
! Отговори
Тайсън преди 7 години
Задължителни катализатори за колите. Там е ключа от бараката. Зверски глоби и конфискация на баракудите. Който няма пари да си оправи колата,няма да кара. Има градски транспорт.
20
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Надежда е 100 пъти над нормата, такъв дим се вдига от едни къщи, какво гори там бе.........нали хората са се топлели преди с въглища пък не е било така......
19
6
 
44
 
! Отговори
Alex преди 7 години
Много селяни дойдоха... София за софиянци
18
10
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И сега ще кажат ,че хората с печки са виновни.... абе те блоковете нямат комини..... всички робуват за топлофикация и тя замърсява София... ама не печките или колите са....
17
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко беше хубаво да отидеш до Пловдив да се качиш на тролейбус. Но дойдоха ***, за които развитието на електротранспорта било безсмислено. Последния такъв е инженер не знайно по какво. Надявам се Видовден, които разбиха тролейбусния транспорт в Пловдив да се озоват в панделата! Същото се отнася и за Казанлък!
16
7
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въздуха в София си беше добре, но дойдоха селянджирите и почнаха да свалят радиатори и да и слагат кюмбета! Селинджъра може да стане гражданин но не мое скъса със селото!
15
4
 
37
 
! Отговори
ти къф си бе тъпунге преди 7 години
р 17 дет си мислиш че *** село софия е светаи е голямата работа ... аман от ограничени *** с промити кратуни. Само да те информирам че един апартамент в Лондон струва колкот 30 годишната ти панелка х8 барабар с ливадите ти и гробницата дето я караш
14
2
 
50
 
! Отговори
до 7 се ля ни.на преди 7 години
Интересно, че думата "селянин" по адрес на някой друг живеещ в "столицата" съм я чувал само от "столичани" живеещи на 1 туба бензин от центъра и никога от софиянци 3то 4то поколение. Правете си изводите !
13
1
 
40
 
! Отговори
Flex преди 7 години
А къде вярно може да се следи в реално време за различните квартали/населени места какво е състоянието?
12
4
 
50
 
! Отговори
Чакайте още преди 7 години
Народа спи, а градинските се застроиха! Арнолд не случайно каза че замърсяването взема повече жертви от катастрофите и други. Това е тихият убиец!Но вие си дремете още и нека всичко застроят. В Лондон въздуха е перфе, защото има огромни паркове навсякъде и не се отопляват на твърдо гориво!
11
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе ромите как горят автомобилните гуми в печката? Аз първо не можах да я нарежа, защото щръкнаха едни телове. Някой ще даде ли съвет, как да я нарежа на филийки?
10
0
 
53
 
! Отговори
проблемите преди 7 години
Скъп ток, изсичане на горите, застрояване и скъп градски транспорт.
9
9
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те и Шопите са много мръсни!