Пръстовият отпечатък: Недоразумение или необходимост?

Семерджиев и Москов с коментари за разходите в здравната система
Обновена: 6 фев 2017 11:50 | 6 фев 2017 11:50, Венцислава Вельова
59
Пръстовият отпечатък: Недоразумение или необходимост?
Снимка: "Монитор"

"Аз ще се срещна с шестте заинтересовани страни за отмяна за пръстовия идентификатор. Ще потърсим механизъм това недоразумение да бъде спряно", обяви здравният министър Илко Семерджиев.

Той припомни, че 3-членен състав на Върховния административен съд (ВАС) е отменил пръстовия отпечатък за влизане в болница. Пропусна обаче да спомене, ВАС миналата седмица реши, че няма да спре системата за отпечатъци, защото тя не ограничава достъпа на хората до болниците.

"При предното управление имаме не спестяване на разходи, а увеличаване на дългове. За 2014 г. задълженията на болниците, на които министър Москов тогава е бил принципал, имат 342 млн. лева задължения", каза Семерджиев пред bTV.

Той съобщи, че в края на декември надзорът на касата е взел решение да намали лимитите на здравните заведения. "В резултат тръгваме с 72 млн. дефицит", каза Семерджиев.

Той се разграничава от екипа на Москов и има два нови зам.-министри - Галин Каменов и Атанас Кундурджиев.

"Ще продължа усилията за подкрепа на спешната помощ", допълни Семерджиев.

От своя страна бившият здравен министър Петър Москов коментира, че самият факт, че първото, което прави това правителство е да се захване да обяснява какво от реформите е правено от предишното правителство и кое трябва да бъде променено, дава ясно отговор правени ли са реформи или не.

"Аз от тези думи не съм нито учуден, нито ги чувам за първи път. Това са атаките, които БСП и ДПС две години сипеха върху правителството. И това е логично, защото и двете партии подкрепиха избраният президент Радев. Тук лошото е, когато се премине от думи в дела, когато ДПС и БСП са в опозиция и имат стъпка към властта. Първите неща, които чувам са панически стъпки по разграждане на контролните механизми на държавата и на касата", добави Москов пред БНТ.

"Преди 2 години, когато стъпвах на този пост и имах собствените си притеснения и се питах дали е възможно да настъпи промяна и възможно ли е от търговията да се върнем към медицината, към смисъла, към ефективността на разходите и сега, след две години, знам - възможно е! От онзи ден има решение на съда, което твърди, че пръстовият отпечатък не нарушава правата на пациентите. Електронният идентификатор категорично доказва въздействието си върху гледна точка на изсветляване на финансовите потоци", коментира още той.


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
10
 
17
 
! Отговори
ПАЦИЕНТ преди 4 години
ПРЪСТОВИТЕ ОТПЕЧАТЪЦИ САХ САМО ЗА ПАРИ НА ПЕТЪР МОСКОВ
11
12
 
27
 
! Отговори
НАРКОМАНА преди 4 години
с изцъклени очи всяка сутрин го гледам по някоя телевизия. Тия от ГЕРБ имат май списък с НАРЯД както едно време в казармата за дежурни по ТВ
10
12
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Москоф е мошеник, това вече и малките деца го знаят, но защо не е в затвора това синьо гове.до?!
9
11
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавната граница е разграден двор и брадатите главорези я минават свободно, а в болниците с "безплатното" здравеопазване се влиза с пръстов отпечатък.Гербаджийски геноцид.....
8
5
 
23
 
! Отговори
Жоро преди 4 години
По-добре да изпращат месечно или на три месеца, по един документ на всеки пациент. В документа да пише кога и как е ползвал пари по каса. В същото време да дадат телефон за контакти и сигнали, дали всичко в списъка е вярно. Ако не е вярно да се налагат глоби за неверни данни на болниците и докторите. Така ще им дойде акъла.
7
3
 
7
 
! Отговори
Ko ko преди 4 години
Doverie za doverie....Vseko bg medicinsko lice na mashinkata za prastov otpechatak, da dokazvat samolichnostta si, i na alkoholtest predi vseki kontakt s bg tarpeliv klient.
6
1
 
4
 
! Отговори
88 преди 4 години
До ===Бурунди!
5
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нагло нарушение на вашите права.
4
4
 
21
 
! Отговори
88 преди 4 години
"Пропусна обаче да спомене, ВАС миналата седмица реши, че няма да спре системата за отпечатъци, защото тя не ограничава достъпа на хората до болниците."И вие пропускате. Това е временно решение, докато се произнесе петчленен състав.
3
6
 
32
 
! Отговори
=== преди 4 години
Който смята, че е необходимост да каже в коя държава членка на ЕС е въведен.....
2
7
 
15
 
! Отговори
последният Джедай преди 4 години
Глава давам - пръст не слагам!
1
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Недоразумение! Точка.