Пръстовият отпечатък: Недоразумение или необходимост?

Семерджиев и Москов с коментари за разходите в здравната система
Обновена: 6 фев 2017 11:50 | 6 фев 2017 11:50,
59
Пръстовият отпечатък: Недоразумение или необходимост?
Снимка: "Монитор"

"Аз ще се срещна с шестте заинтересовани страни за отмяна за пръстовия идентификатор. Ще потърсим механизъм това недоразумение да бъде спряно", обяви здравният министър Илко Семерджиев.

Той припомни, че 3-членен състав на Върховния административен съд (ВАС) е отменил пръстовия отпечатък за влизане в болница. Пропусна обаче да спомене, ВАС миналата седмица реши, че няма да спре системата за отпечатъци, защото тя не ограничава достъпа на хората до болниците.

"При предното управление имаме не спестяване на разходи, а увеличаване на дългове. За 2014 г. задълженията на болниците, на които министър Москов тогава е бил принципал, имат 342 млн. лева задължения", каза Семерджиев пред bTV.

Той съобщи, че в края на декември надзорът на касата е взел решение да намали лимитите на здравните заведения. "В резултат тръгваме с 72 млн. дефицит", каза Семерджиев.

Той се разграничава от екипа на Москов и има два нови зам.-министри - Галин Каменов и Атанас Кундурджиев.

"Ще продължа усилията за подкрепа на спешната помощ", допълни Семерджиев.

От своя страна бившият здравен министър Петър Москов коментира, че самият факт, че първото, което прави това правителство е да се захване да обяснява какво от реформите е правено от предишното правителство и кое трябва да бъде променено, дава ясно отговор правени ли са реформи или не.

"Аз от тези думи не съм нито учуден, нито ги чувам за първи път. Това са атаките, които БСП и ДПС две години сипеха върху правителството. И това е логично, защото и двете партии подкрепиха избраният президент Радев. Тук лошото е, когато се премине от думи в дела, когато ДПС и БСП са в опозиция и имат стъпка към властта. Първите неща, които чувам са панически стъпки по разграждане на контролните механизми на държавата и на касата", добави Москов пред БНТ.

"Преди 2 години, когато стъпвах на този пост и имах собствените си притеснения и се питах дали е възможно да настъпи промяна и възможно ли е от търговията да се върнем към медицината, към смисъла, към ефективността на разходите и сега, след две години, знам - възможно е! От онзи ден има решение на съда, което твърди, че пръстовият отпечатък не нарушава правата на пациентите. Електронният идентификатор категорично доказва въздействието си върху гледна точка на изсветляване на финансовите потоци", коментира още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
7
 
16
 
! Отговори
хм преди 7 години
Ред и правила по правилния начин,а не като наказваш изрядните платци и здравноосигурените.Има си начини,а Москов си позволи самоуправство,с което разочарова много хора,които в началото го смятаха за читав-всичко излиза наяве и "реформата" му всъщност е видно какво направи.Да направи,така че да не се виси по лекарските кабинети за направления,да помогне на пациентите,които са здравноосигурени да имат адекватна здравна помощ! Всичко се прави за пари и ощетява обикновените хора,които си плащат и д
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
в кръвта имаш ли да крадеш и да лъжеш като бат ти ***,скенер за ирис да сложат нема файда
30
5
 
13
 
! Отговори
до 29 преди 7 години
До Анонименизлишен разход с цел обогатяване на познати и имитиране на реформа, мен това ме бърка... като изключим това по скоро въпроса е с какво помага ? и изобщо защо е нужно да го има ?
29
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 25И на челата ни да сложат чипове това няма да спре крадците. Ако този начин беше правилен защо не се използва никъде по света?!? Мерките трябва да са срещу тези, дето крадат, а не сращу болните хора, които са в състояние на зависимост, което не им позволява да защитят правата си. Кой ще им попречи на мед.лица да впишат каквито си искат разходи за приетия пациент, както го правеха и преди отпечатъците?!
28
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз немога да разбера какво ги бърка пръстовия отпечатък
27
6
 
16
 
! Отговори
Мед .сестра преди 7 години
Идва дядо на 80год от село с криви,атритни пръсти,загрубели от селска работа-абсурд да му вземеш пръстов отпечатък.След 40 мин. суетене,притеснения за близките и дядото,нелегално пръстов отпечатък дава сина/няма база данни за сравнение/, само и само да приемем човека.
26
2
 
18
 
! Отговори
до 26 преди 7 години
Спадът на престъпността в Грузия не се дължи на пръстовият отпечатък, а затова че уволниха за една нощ всички полицаи и назначиха нови хора.........
25
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Грузия може да се индентифицираш навсякъде с пръстов отпечатък, не е нужно да носуш в себе си лична карта или шофьорска книжка, между другото страната е с най-голям спад на престъпноста през последните 10-ина години
24
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей така един ден ще кажат,че трябва да се чепират хората.И какво тогава става?Как може да стресират болни пациенти и да ги принуждават да им се взима пръстов отпечатък?-това е нарушение на правата на всеки.Усикията трябва да са насочени в правилната посока,а не да се стресират и създават неудбство на здравноосугурени и редовни платци!
23
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В здравеопазването се случват най-големите кражби и всяко начинание за ограничаването им трябва да се поощрява пък било то и с пръстов отпечатък. Замисляте ли се за какво е тоя вой до небесата, защото им се затруднява краденето затова
22
9
 
16
 
! Отговори
бг преди 7 години
Нелепо недоразумение!Без дебат с обществото ни налагат типично комунистически похват на Москов,а иначе против комунистите!"Как ще ги стигнем..."румънците
21
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Министър - недоразумение, реформи - недоразумение.Човек се чуди в болница ли влиза или в затвор, някой може ли да посочи друга държава в която съществува подобно безумие? На мен ми прилича ние да сме пилотен проект, чиято цел въобще не е намаляване на разходите, а електронно събиране на лична информация с престъпна цел.Здравеопазването е единствената система в която днес се наливат повече пари от времето на соца, а резултатите - катастрофални. Лекарите крадат, пациентите дават отпечатъци!
20
13
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най -великата глупост в здравната реформа са пръстовите идентификатори. Няма ли някой умен министър, който да прекопира вече работеща здравна система ? Знаем от опит,че когато измисляме нещата не вървят.
19
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 18Напълно подкрепям! Щял да даде пътя! Кой е той? От физиономията му лъхат само злоба и жлъч!
18
24
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На този червен плазмодий Семерджиев работата му е да държи системата на здравеопазването в състояние да работи още два месеца. Не му е работата да прави реформи. Утре ще дойде ново правителство с нова визия и единствено ще бъдат похарчени народни пари. Но червените кхмери така са огладнели, че още служебното правителство ще опоска България.
17
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На избори не взимат таквиз отпечатъци те пък решили в болници това си е чисто криминиологизиране на заведенията и ги използват за някакво си набавяне на данни с какви цели кой ги знае,но това е лична индентификация на човек въведена от криминалози за доказване на видове злоупотреби на определени хора,а не мосово на всички подред като на масовка вид мероприятие и то на влизане,а защо не и на излизане с достоверна цел или на влизане ще се продават отпечятъци,а на излизане не за всички заведения.
16
14
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Живеем в 21 век и хората правят здравни карти, този пръстов отпечатак е за 19 век.
15
10
 
31
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Не е нито необходимост нито недоразумение а идиотщина, но д М....... е недоразумение.
14
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Недоразумение или не пръстовите отпечатъци са въведени. Нека Семерджиев да провери дали това въведение изпълнява предназначанието си: Да се спре източването на касата!Ако се окаже, че го изпълнява няма какво да го коментираме повече. Ако не го изпълнява тогава да се премахне.Всичко останало са празни приказки. От спиране на източването имат ползва всички граждани без значение от политическите им окраски. Единствено полза няма да има за тези които точат парите.
13
8
 
15
 
! Отговори
factotum преди 7 години
България -министър подсъдим да дава съвети и да води предизборна кампания :)