Пътища без завои - новата битка срещу катастрофите

Новите отсечки ще се строят с минимум криви, старите - ще се реконструират
8 фев 2017 07:00,
168
Пътища без завои - новата битка срещу катастрофите
Снимка: архив "Булфото"

До 2020 година междуградските пътища трябва да останат без завои и да бъдат заменени от прави участъци.

Това е записано в "Националната стратегия за подобряване безопасността на движението по пътищата" до 2020 година.

Причина за нововедението са данните на КАТ, според които всяка трета катастрофа у нас става на завой.

Още по темата

Заради това се предвижда новите пътища да се строят с минимум криви, а старите да бъдат реконструирани до 2020 година, , пише "Монитор".

За да стане това, се предвижда да бъдат сменени параметрите в обществените поръчки.

Ще бъдат преначертани вече съществуващите планове, а тези, които са в строителство, ще се реконструират. С новите правила вече са запознати както Агенция "Пътна инфраструктура”, така и строителните фирми.

Едни от най-смъртоносните пътища са в България, сочат данни на Европейската комисия, която е изчислила, че на глава от населението у нас загиват най-много хора, докато шофират.

Както Dnes.bg писа, вчера МВР започва да брои най-опасните пътища в страната, за да набележи мерки за предотвратяване на катастрофите.

Смъртоносните отсечки са девет. Сред тях са пътят Бяла-Руса, магистрала "Хемус", пътят Варна-Бургас, пътят Велико Търново – Дебелец и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
пълни глупости, пътя Варна-Добрич е прав и е един от най-опасните, просто защото е супер натоварен и е пълен батак, дупка до дупка.....
66
0
 
23
 
! Отговори
Крети преди 7 години
искам да видя пътя Пловдив - Смолян без завои, хахаха
65
0
 
19
 
! Отговори
ники преди 7 години
От 20 години съм шофьор, и как един път не предприех изпреварване на завой?!
64
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Направо не можах да повярвам като прочетох заглавието! В цяла Европа добавят завои на съществуващи прави участъци (например на входовете на селата), за да ограничат скоростта по естествен начин, а ние...невероятни сме!
63
2
 
9
 
! Отговори
Шофьор преди 7 години
Ако го направите това, направо и книжките да са без изпит, не че вече не е така.Вдигате възможността за по-високи скорости. Самоизбиваме се алооооо!
62
0
 
16
 
! Отговори
КАТ да се закрие преди 7 години
Има много по-просто решение как да намалим нарушенията, а от там и ПТП-тата. Просто трябва да закрием КАТ като структура особено вредна за безопасността на движението. Със закон да забраним на бивши и сегашни служители на КАТ да работят във сферата на безопасност на движението и да създадем нова структура за контрол на движението с нови хора, която да си върши работата за разлика от КАТ през последните 27 години. Това ще намали броя на нарушенията примерно 10 хиляди пъти, а от там и ПТП-тата.
61
0
 
11
 
! Отговори
Marchelo преди 7 години
Поредната приумица.проблемът не е в завоите,а в намалената видимост,обраслите банкети,неподходящо поставени мантинели.Виражите не са изчислени правилно за обичайната скорост за съответния участък.Клони и храсти намалят видимостта.Габарита навсякъде е намален.А вие изправяйте завоите.
60
0
 
1
 
! Отговори
от 72 преди 7 години
Ох извинете да не засегнах неший меки чувства?
59
1
 
9
 
! Отговори
КОЙ? преди 7 години
Цитат: " Това е записано в "Националната стратегия за подобряване безопасността на движението по пътищата" до 2020 година "Кой е приел тази стратегия? Парламент, правителство, агенция, експерти или катаджии? Написаното прилича да е писано от хора, които са много далеч от проблемите на безопасността на движението, най-вероятно служители на КАТ. Къде са експертите? Те какво казват? Ще изравняваме ли България и ще махаме планините и долините, за да са прави пътищата както иска КАТ или не са ги пит
58
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да, завоиите са виновни, че балканеца се мисли за състезател с 20 годишната си катафалка...
57
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хехее, май мохамет не отиде до планината, а планината до него.
56
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прави пътища. Това е голяма глупост и противоречи на доста правила, които трябва да се спазват при проектирането им.Сто процента има замесен милиционер. То е толкова гламаво, че нищо друго не е могло да стане освен да дреме на държавна ясла,те му дали да се грижи за безопасността на движението.
55
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не пътищата са смъртоносни, шофьорите са безсмъртни!
54
2
 
13
 
! Отговори
Ори преди 7 години
Боже, Боже, колко простотия има в тази малка и красива страна!!! Или народът ни е заразен от идиотизъм или само управниците ни (във второто се съмнявам). Аз в Германия съм бил много пъти и смело мога да заявя, че там междуселските пътища са с повече завои от нашите, но са много по-добре потдържани и там рядко някой щете изпревари в завой, и трудно ще видиш безсмъртни БМВ-исти, а ако има някой такъв е или от нашите ширини или някоя арабела.
53
1
 
21
 
! Отговори
Някой преди 7 години
Още нещо: Правият път, без завои, ще доведе до увеличение на скоростта, а несъобразената скорост е причина номер 1 за катастрофи.
52
0
 
19
 
! Отговори
Борко преди 7 години
Ахахаха, тази новина ме разби от смях! "Причина за нововедението са данните на КАТ, според които всяка трета катастрофа у нас става на завой."Всяка трета??? Ами другите две къде са станали? Освен на правия участък, няма къде другаде според мен. Вземете направете повече завои е решението според вашата си статистика.
51
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да вземат първо да ги ремонтират, защото не по-малко птп-та стават заради заобикаляне на дупки. Няма страна в ЕС с пътища като нашите. Иначе винетки, санкции, данъци са си европейски.
50
1
 
10
 
! Отговори
Мирослав преди 7 години
Катастрофите ще намалеят драстично ако има контрол и строги наказания! Трябва да изградим нова култура на шофиране в България. Ако ще само направо да караме, пак ще има джигити които ще карат с 200, пияни, дрогирани, без книжки... И пак ще има катастрофи.
49
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблема не е в завоите,а в самонадеяните и безмозъчни *** които си мислят за голяма работа.
48
0
 
11
 
! Отговори
Сп??нс преди 7 години
Преди 20-30 години си разказвахме вицове и много ми беше смешен един : след катастрофа - "Кой е виновен?"- "Пътят , г-н полицай , той е крив , а аз си карах направо"