Пловдивчани на протест: Не на двойните сметки за ток

Малобройният протест се проведе пред централата на ЕВН
12 фев 2017 15:15,
87
Пловдивчани на протест: Не на двойните сметки за ток
Снимка: Dnes.bg

Пловдивчани протестираха срещу високите януарски сметки за ток. Те се събраха пред енергодружеството за Южна България – ЕВН. Абонати на компанията настояха сметките им да бъдат преразгледани, защото са двойно по-високи от тези за предходния месец.

"ЕВН, вън!” и  "И преди и сега, всичко е мафия!”, скандираха двайсетината човека, които се събраха пред централа на на Енергото в Пловдив. Хората твърдят, че новите сметки с потребена електроенергия са нереално високи.

"Някои прослойки на обществото не си плащат тока, а на други им начисляват рекордни сметки”, гневеше се протестираща.

Василена притежава магазин на площ от 20 квадрата в центъра на града.

"Досега плащах между 120 и 140 лева всеки месец, а януарската ми фактура е на стойност 206 лева, но нищо не се е променило”, споделя пред Dnes.bg пловдивчанката Василена Йозер.

Двойна сметка за ток са получили семейство Симеонови. Разбрали за протеста час преди началото. Разочаровани са от малкия брой хора.

"Миналия месец имахме 130 лева ток, а този 260 лева, не смятаме, че високото потребление е оправдание за нашата двойна сметка”, казва Симеон Симеонов.

Не смята да обжалва размера на сметката си, защото няма алтернативен начин за отопление в дома си.

От ЕВН съобщиха, че през миналия месец са отчели рекордно потребление на ток и че средната сметка за електричество на техните абонати е 23 лева. Едва 14% от клиентите им имали консумация на ток от над 1000 киловат часа енергия и средната им сметка ще бъде около 270 лева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"на стойност 206 лева, но нищо не се е променилоСАМО ВРЕМЕТО - С 10ГР. ПО-НАДОЛУ!
41
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Аз топля три стаи с три климатика нон стоп и имам 210лв ама климатиците ми са по 2.500 лв броя и са супер супер...икономични."Барай джуджа ве майна. С два климатика съм, по 3к всеки - 890 лева сметка за ток. Ти с 3 климатика на 16 градуса ли се отопляваш?!?
40
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има един лаф грешката е вярна ! С два климатика колко да платят !?
39
11
 
8
 
! Отговори
до анонимен 54 преди 7 години
Оправи си сметките приятелю.Пък и послъгваш, даже при 190в., мощността ще е 2.98квт, ама няма как преди да е завирало за 7мин, а сега за 26, и пак няма да има 2квч разход!!А когато напрежението е 240в. какво става?Като сте се накачили цяло село на един стълб, и 150в може да стане.
38
8
 
9
 
! Отговори
читател преди 7 години
Някой от тези, които скимтят тук, погледнал ли си е поне веднаж електромера?Какво е показвал преди и сега?И сравнявал ли е това което пише в сметките, с това което е на електромера?Не че ел. разпределителните дружества са "вода ненапита", но сметките винаги са изрядни, до сега не съм имал случай това което е във фактурата, да се разминава с елктромера. Който не вярва на елктромера, да го провери, няма пречкида го провери където си иска.
37
0
 
13
 
! Отговори
из под мазето преди 7 години
ако електромера мери и ток и напрежение ,коректно, ще платите толкова колкото сте изразходвали.W=UxIxT(kW/ч)където,Т е времето на консумация,в часове.другото си е ток и напрежениереактивната енергия не знам дали се засича.не съм ли прав?
36
0
 
7
 
! Отговори
Охранителят-София преди 7 години
До 46 и всички ,с които си бяхме полезни и можещи да водят дебати ,без обиди,а в насока към обогатяване на личноста- БЛАГОДАРЯ за инфото! А и сетих се,питах във Вилаз за уред,който през контакта мери волтажа ,но ме гледаха учудено,а чувал съм ,че има такива! Ще търся на друго място! 😀
35
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонименабе ти като се топлиш на ток - ок, ама ние не, нито готвим, нито вода топлим на ток.. и пак сметката е с 25% по-висока... или искаш да кажеш, че разликата идва щото отваряме по-често фризера и хладилника ?
34
3
 
10
 
! Отговори
съвет преди 7 години
Купувайте си качествени климатици.Има ги на нашия пазар.
33
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами за декември сметката ми беше 275 лв. Отоплявам се с 3 климатика и 1 духалка от време на време.За януари сметка ми беше 304 лв. Мисля, че е нормално все пак, тъй като беше доста по-студено и включавах по-често духалката да помага.
32
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Леле колко неграмотен народ се е изказал по темата.Как при по-ниско напрежение ще получите по-висока сметка ?Двете величини са в правопропорционална зависимост.Сметката ще бъде по-висока само ако ви подадат по-високо напрежение от 220 Волта, но това рядко се случва и за кратко.
31
3
 
5
 
! Отговори
из под мазето преди 7 години
До Охранителят-Софиятака е!не ги слушай другите,това е резултатът.
30
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
същото е и с другите ерп-та....
29
2
 
10
 
! Отговори
Охранителят-София преди 7 години
Хора,не се нападайте! Според мен от анализите ви разбирам,че Бойлерът затова работи повече,абсорбаторът мени сам силата на мотора, помпата за водата не може да прави дебит,термостатите на отоплителите не работят правилно ,жичните крушки менят светлината! Електромерът мисля ,че не навърта повече,но главният бушон позагрява понякога!Вече божа работа да не се съсипе нещо! Дано е така! Благодаря!
28
7
 
7
 
! Отговори
до 40 преди 7 години
, естествено че при по-ниско напрежение отчетена ел.енергия няма да е коректна.Тя ще е съответно по-ниска, а не по-висока.
27
8
 
1
 
! Отговори
из под мазето преди 7 години
в момента:215 волтачестота 49.56за импулсните захранвания - нищо ,просто черпят повече.на бойлера - не му дреме.стига електромера да мери напрежение точно ,а не по константа.как ги настройва монополиста-божа работа.
26
2
 
10
 
! Отговори
Скрунджо преди 7 години
120-140 лв за декември, 206 за януари - напълно нормално изглежда за температурите, които имаше.Моята сметка е 100 за декември и 140 за януари - приблизително същата пропорция. Нищо необичайно не виждам.
25
4
 
4
 
! Отговори
от селския рабфаг преди 7 години
мощност та била равна на напрежение по ток,самода ама за активните товари.за другите уреди е смърт.въртящият момент пада с квадрата на напрежението и тогава мамта си трака.
24
5
 
3
 
! Отговори
Охранителят-София преди 7 години
Добре де,питам защото съм чувал,че при подаване на слаб ток,както се случва при мен на къщата ,електромерът отчитал повече! Дали е така ? Питам човек който разбира,че мен ми е необяснимо това и се ограничавам в това да окабеля и заземя уред ? :) Помощ ? :)
23
2
 
18
 
! Отговори
Теди преди 7 години
Еми- зимата е много студена, тока е скъп, все пак някой трябва да плати и шведският ток и кражбите по мрежата. Та затова е така.