Машинното гласуване не спасява от манипулации

Разликата е само в начина на преброяване, обясняват специалисти
Обновена: 13 фев 2017 09:32 | 13 фев 2017 09:30, Петя Славова
36
Машинното гласуване не спасява от манипулации
Снимка: Bulgaria ON AIR

Възможно ли е нашият глас да бъде манипулиран чрез машинното гласуване, коментираха софтуерният специалист Божидар Божанов и политологът Борислав Виларов пред Bulgaria ON AIR.

Божанов предупреди, че машинното гласуване не е онова, което може да ни спаси от манипулиране на вота. Той посочи, че съществуват рискове, включително да има вируси и нарочно написан зловреден код, който да манипулира гласа си.

Още по темата

"Аз не казвам, че това непременно ще бъде така, но възможността да се случи я има", каза той и обясни, че машината има USB порт, през който могат да влязат вируси, които да направят така, че всеки глас за партия Х да отива за партия У. "Така може да се получи един резултат, който да не личи, че е манипулиран, а всъщност да е", поясни Божанов.

Борислав Виларов пък е на мнение, че действително проблеми съществуват, но такива има и с обикновените бюлетини.

"Не трябва да забравяме, че при това гласуване има и книжни бюлетини, които се броят паралелно, тъй че проблемът не е чак толкова голям", настоя политологът.

По думите му в началото на 21 век, в продължение на 3-4 дена, да не се знаят какви са резултатите от изборите, е меко казано срамно, а машинното гласуване определено ще скъси процеса.

Божидар Божанов подчерта, че машините скъсяват броенето на част от бюлетините на място.

"Дали ще си пуснеш гласа на хартия или на машина, разликата е в това как после ще бъде преброен", каза софтуерният специалист.

"За да сме сигурни, че машините функционират правилно, трябва техният изходен код да бъде видим за всички. Но предполагам, че някои фирми, които доставят такъв софтуер и хардуер, биха били резервирани към възможността някой да им гледа кода", заключи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Машинното гласуване не спасява от манипулации. Ами то се прави за да има манипулации, освен това за да се изхарчат огромни суми държавни пари които пак ще потънат в нечии вечно скъсани джобове.
10
1
 
6
 
! Отговори
tangra преди 7 години
Да дадат по една покер машина. Софтуера направо е готов. Печели винаги собственика на казиното и да приключва тая мъка.
9
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Специалистите и преди приемането на закона си казаха, че всичко може да се манипулира, но в парламента надделяват лаладжиите и послушните, слугинажът. По новия закон , ако трябва освен машинно и с бюлетина, както пише в по-горния текст, работата е повече от ясна - чупим стъкла, за да има работа за татко.
8
4
 
4
 
! Отговори
Чичо Тони преди 7 години
До 4. "Специалистите" не са "умни и красиви" и затова не ги пита никой.
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До IT---Те явно затова драпат за машинно. Ще ги бъзикнат машините на ниво фърмуер и никой нищо няма да усети как са ни измамили. Службите имат хора, които могат да го направят.
6
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едно време хакнах софтуерния тест по един предмет в ТУ-то и двамата със съквартиранта си изкарахме шестици. Не че и без да го хакна нямаше да изкарам 6, но така беше по-забавано. Мисълта ми е, че с това машинно гласуване е същия таш&к. Накрая ще се събудим с правителство от хак. И нито ще се разбере, нито може да се докаже със сигурност.
5
2
 
10
 
! Отговори
Чичо Тони преди 7 години
Машината по дефиниция единственото нещо, което правие да ни улесни работата. Нищо друго! Както би улеснила броенето,така също би улеснила и манипулирането на резултата (ако си недоброжелателен). И понеже е МАШИНА и е направена да улеснява работата, разуно е да се ползва в секции с 600-800-1000 избиратели. Там където има по 40-50 избиратели, машините да ги платят "умните и красивите" дето написаха закона.
4
2
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
като ми дадат 50 лева има ли значение как ще гласувам с бюлетина машинноили електронно
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"специалистите" трябваше да се обадят когато се обсъждаше закона, не след като вече е действащ. Сега "отговорните авторитети" са длъжни да спазват закона. Сега обаче "елитът на нацията" се подготвя да представи на мат'ряла серия изпълнения с погазване на собственоръчно създадените закони, заедно с оторизираната част от т. нар. "правосъдна система". После мат'рялът ще се чуди "кой" заслужи шампионската титла за прогнилост на държавата.
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Машинното гласуване е по-добрата алтернатива, но механизмът му на въвеждане у нас намеква за някакъв опит за манипулация.
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спасява, спасява, но на политиците не им изнася. Простите и неграмотни няма как да ги купят.