Заплаха ли са сирийското семейство Джабар? За Елин Пелин – очевидно!

Шефът на Общинския съвет си тръгна след спор в студиото на Bulgaria ON AIR
14 фев 2017 13:00, Анисия Иванова
430
Заплаха ли са сирийското семейство Джабар? За Елин Пелин – очевидно!
Снимка: Bulgaria On Air

Казусът на бежанското семейство Джабер, живеещо в Елин Пелин, раздели мненията не само в обществото, но и в студиото на Bulgaria ON AIR. Председателят на Общинския съвет на Елин Пелин - Николай Плещов, и говорителят на Върховния комисариат на бежанците към ООН Даниел Стефанов, коментираха темата в предаването "България сутрин".

Дискусията прерасна в остър сблъсък на мнения, а Плещов дори напусна студиото в знак на несъгласие със събеседника си.

"Проблемът е много по-дълбок, защото това не е първият опит за настаняване на такива лица на територията на община Елин Пелин. Това е поредният случай, в който върху общината се оказва натиск, въпреки нежеланието да се заселят такива хора", коментира той.

По думите му именно жителите на града не желаят бежанци да им бъдат съграждани и в този смисъл управата изпълнявала тяхната воля с отказа за пребиваване на семейство Джабер.

Плещов беше категоричен, че по този начин се цели да не се нарушават мирът и спокойствието на жителите на Елин Пелин и дори заяви, че съдбите на бежанците често се оказвали разменна монета в ръцете на хора, заинтересовани да получат пари от тяхното настаняване в дадено населено място.

На въпрос дали случаят не се използва от общината за политически цели, Плещов отговори: "За мен е много грубо да се играе със страховете на хората, така че ние просто имаме една ситуация, пред която сме изправени. Ако някой друг в България разиграва тази карта, това е лично негова отговорност".

А според Даниел Стефанов семейство Джабер не представлява заплаха за Елин Пелин и няма основание да се иска неговото премахване от града.

"Точно тази група не само, че не е опасна и не носи риск, те са хората, които са най-често в риск, когато говорим за места на конфликти и войни, и точно заради това те са първите, които напускат тези места", аргументира се той.

Стефанов увери, че даденото семейство е преминало всички проверки и процедури, необходими, за да гарантира, че не представлява заплаха за националната сигурност. Той се обърна към Плещов с призива да подкани и съгражданите си да проявят състрадание и подкрепа, а не само хората, търсещи дивиденти от дадената ситуация.

Репликата му не се хареса на Плещов, който напусна студиото на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


430
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
11
 
34
 
! Отговори
Istinata преди 7 години
Tova sa bejanzi istinski.ostavete horata na mira
61
1
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българинът не е свикнал да посреща мигранти и за това му е трудно.За Западните държави това е нещо познато те постоянно са посрещали мигранти по време на Студената война.Към България никой не е мигрирал.Самото семейство може би са добри хора,но техни сънародници заедно с противоречивата им религия дърпат ръчната спирачка на българите.Друга религия...други ценности много различни от нашите.За това е такова отношението.
60
0
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ВасилевТе пък понеже пакитата и афганистанците са едни работни... ама май не си излизал от родното си село и не знаеш, че половин Европа е пропищяла от тях и тяхната "работност". Същите са като нашите шведи, само им дай деца да раждат и да чакат на социала.
59
0
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако питате арабите в Англия ще ви кажат, че след 50 години този остров ще бъде техен. Такава им е нагласата. Това е тиха културна и демографска война. Според вас как исляма от дребна племенан религия се готви да стане най-голямата в света? Исляма е изключително агресивна доктрина и идеология! България е оцеляла 13 века войни, 2 века византийско, 5 века турско, 50 години комунизъм. Няма да оставишм някакви либерални лунатици да ни унищожат, като ни смесват с цялата *** на света.
58
2
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е работа на мен да съдя или който или друг външен човек да съди. Това е решение на гражданите на Елин Пелин, общинарите и кмета като техни представители. Техен е града, те живеят в него. Техен е.
57
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До за 71като свалиха Кадафито, още повече се изсипаха.По-добре Асад да варди Портите.
56
1
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Даниел Стефанов както се е зализал, да си хваща жената и децата и да ходи в арабския свят да им се моли да го настанят със статут на бежанец да видим колко бързо ще му се търкулне туквурата, а жена му ще е 5та жена на някой местен бабай...това е положението и не е нужно да се правим на по-католици от папата. тези хора имат висока раждаемост и водят война с ония си работи. 50 години и сме малцинство. След "ромовете" и това сега
55
5
 
46
 
! Отговори
Заплаха са преди 7 години
Да целуват Светия Кръст и да остават. Иначе - ОБРАТНО!
54
16
 
36
 
! Отговори
бТВ Ханъм преди 7 години
Срамувайте се че сте българи, гледайте реклами, риалити шоута и гласувайте за ЦЕКО от Рапонци с АТВ-то
53
0
 
47
 
! Отговори
Гробаря преди 7 години
В Кърджали ги пращайте! да видим оцет и олио ще се смесят ли?
52
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Burzumikus Burzumskiей сега вече всички кметове и жители ще приветстват в домовете си бързумчетата.много помогна на Световния комисариат по насилственото въдворяване.
51
0
 
47
 
! Отговори
GG преди 7 години
Прочетете тази статия за Швеция-Оребро .Писана от полицай,Убйства ,заплахи на полицай ,дрога, и най вече изнасилвания поголовно от имигранти Сомалия,Афганистан,Сирия,Ирак ит....https://facebook/peter.springare/posts/10208300682343230?__mref=message_bubble
50
16
 
36
 
! Отговори
И извода е преди 7 години
Сега си задавам въпроса: Българина е беден, защото е *** или е ***, защото е беден.
49
9
 
33
 
! Отговори
емиграция преди 7 години
Хубаво де. Я да прочетем какво пише в конституцията ни.Какво се правим на добри, лоши, зли, хитреци. Този осн. закон за кой е писан? За мюсулмани, християни, евреи,индуси,мандуси, индианци.....?Научете се най-после да прилагате закончетата , за да тръгнат нещата. Мятате се , като риба на паваж....
48
1
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Burzumikus BurzumskiБратчед, от коя НПО организация си или просто си станал с г..за напред? Не са толкова глупави хората да ти се хващат на сълзливата пропаганда. Истинските бежанци си седят мирно в Турция и чакат да отблъснат ИД за да се върнат по родните си места. Тези са икономически търтеи, финансирани от богати арабски страни да ни ислямизират. България и без това е зле демографски, можеш ли да си представиш какво ще стане ако едни 100 000 млади сирийски мъже се заселят тук?
47
0
 
62
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Това което супер ме вбесява е , постоянната демагогия - да наричат всякакви НЕЛЕГАЛНИ МИГРАНТИ...САМОВОЛНИ НАРУШИТЕЛИ НА ДЪРЖАВНАТА НИ ГРАНИЦА - БЕЖАНЦИ!!! Кой е заплашил живота им в МЮСЮЛМАНСКА ТУРЦИЯ та са ръгнали из Европа? Точното наименование за такива ( да не кажа престъпници ) е нелегални икономически имигранти...тръгнали да дирят келипира из толерастка Европа на Меркел, и Брюксел!
46
1
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблемът не са Джабер, проблемът е ,че повличат крак и след 20-30 години Елин Пелин ще е Джеберово с българска махала...Единственото решение е да се помогне на Асад са си стабилизира държавата и тези хора да си отиват по живо по здраво откъдето са дошли. Ние какви морални съдници станахме на половината свят, като сме между *** и наковалнята. То и Садам беше диктатор,ама реват сега хората там за него, същото с Кадафи...
45
0
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има нещо гнило тия хора не са причината а следствието, причината е войната в Сирия трябва да се спре тая война, но явно никой не му дреме и сега се чудят какви да ги дъвчат. Да ги пращат в САЩ те започнаха тия бъркотии в Близкия изток.
44
6
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да целуват кръста и н.проблем .
43
0
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблемът не е конкретно това семейство, те може и да са си съвсем нормални хора, проблемът е, че след тях ще дойдат и други и е просто въпрос на време да се довлекат всякакви ***! Казвате да сме толерантни и какво? Някой ходил ли е на Лъвов мост вечер, че да види до какво ни доведе тая толерантност?! Хората вече ги е страх да излизат от домовете си! Така, че прави са хората от Елин Пелин, че не искат да стигнат до там, че да ги е страх да живеят в собствените си домове.