Какво ни чака през март ли? Зимата трудно се "дава"

През идния месец ще има от всичко, сняг, дъжд, облаци и дъжд
11
Какво ни чака през март ли? Зимата трудно се "дава"
Снимка: Булфото, архив

Март няма да изневери на променливия си характер и през повечето дни на месеца времето ще бъде динамично, с бързи и чести промени. Ще ги усетим още през първите дни. Баба Марта ще пристигне с променлива облачност и краткотрайни превалявания. В южните райони дори ще има и гръмотевици, прогнозира синоптикът Петър Янков пред "Труд".

В сряда повече ще бъдат облаците над Южна България и главно над планинските райони ще превали. Над Дунавската равнина облаците ще намаляват често до слънчево време. Максималните температури ще бъдат от 12 до 17 градуса. В четвъртък денят ще започне с дъжд в източните райони и сняг в Източна Стара планина. Следобед облачността ще се разкъсва и намалява. От петък, 3 март, до края на седмицата ще бъде сравнително топло с мъгли в ниските места и много слънце по планините. Максималните температури ще бъдат от 10 до 15 градуса.

Топлото и сухо време ще продължи до 8 март. От 9 до 11 март започва по-продължителен валежен период, с валежи предимно от дъжд. От 14 до 17 март мощен средиземноморски циклон ще донесе на Балканите дъждове и силни южни ветрове.

Интензивни, с проливен характер ще бъдат дъждовете в югозападните райони. Има условия за бързо топене на снежната покривка по високите части на планините.

Пролетни дъждове ще има в периода от 22 до 25 март и в края на месеца – от 28 март до 1 април. В планините ще вали мокър и тежък сняг, с условия за лавинна опасност.

През март средните месечни температури са с 4-5 градуса по-високи от тези през февруари. Слънчевите часове се увеличават значително и понякога температурите достигат летни стойности – най-високите измерени са от 30 до 35 градуса.

Въпреки идващата пролет зимата трудно се "дава", снеговалежите не са рядко рядко явление.
 
Средните климатични максимални температури за март са между 9 и 13 градуса, а средните минимални между минус 1 и 3 градуса. Валежните периоди са между 1 и 16, от 27 до 31 март, а сухият период е между 17 и 26 март.

Живакът в термометрите е стигал най-ниско до минус 29 градуса в Горна Оряховица, минус 28 в Ихтиман, минус 27 във Видин. Когато в началото на месеца е сравнително топло, а в края арктически въздух достига страната ни, се получават сериозни поражения по агрокултурите. Провокирана от високите температури, растителността се развива, овошките започват да цъфтят. При последващо застудяване с отрицателни температури се нанасят сериозни щети на агробизнеса. Такива условия за последно е имало през 2002 година.

В планините снежната покривка ще бъде достатъчна за практикуването на бели спортове през целия месец.

Денят през март нараства от 11,13 часа на 1 март до 12,40 часа през последния ден от месеца. На 20 март в 12,28 ч Слънцето влиза в знака Овен – начало на пролетта.

За причините за смяната на характера на времето през март има много народни приказки. В една от тях се разказва как Баба Марта се оженила за Април, хубав момък, който обаче винаги ходел лошо обут и кален. Заради това, когато погледне лицето му, Марта се разсмивала, но когато погледне в краката му, се разплаквала и така времето през нейния месец се променяло много бързо.

Дъждовен март предвещава дъждовно лято.

Март ако е кишав, лятото ще е сухо. Когато е сухо през март, посевите ще бъдат добри. Когато гърми през март, ще има суша през годината. Гръмотевица през март предвещава още пълни бъчви с вино и шупливи орехи. Ако вали на 1 март, годината ще е дъждовна. Ако на този ден е сухо, и лятото ще е сухо.


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
3
 
! Отговори
реалност преди 4 години
глад ни чака глад
8
1
 
1
 
! Отговори
интелект... преди 4 години
Ще има дъжд.
Възможни са и дъждовни дни.
Времето ще е предимно преобладаващо.
Съществува вероятност и изобщо да не вали, но без това да е напълно сигурно.
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ще има от всичко, сняг, дъжд, облаци и дъжд

е два пъти щяло да вали дъжд, кво се плашите бе :)))
Добре, че не е сняг, сняг, сняг.
6
0
 
17
 
! Отговори
Наивен преди 4 години
Баба Марта е сърдита, защото комшиите и не струват-Февруари е къс, а пък Април мек.
5
5
 
13
 
! Отговори
Пишурката преди 4 години
Как, какво ни чака?
Сега са пости,
БСП ни идват пак на гости.
Гласувайте за тях,
като сте прости.
4
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
стига сняг и студ ! - ще си сея магданоза......в едно сандъченце на терасата.
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според друга приказка Януари и Февруари изпили на Баба Марта виното и тя се разсърдила много и се разлютила, ама после пък се сетила, че са й братя и се усмихнала и развеселила.
2
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Време е герджика да открадне още едни 390 000 лева за временно осветление! Директно в черната каса на червените - целта - машинации на изборите!
1
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Време е герджика да открадне още едни 390 000 лева за временно осветление! Директно в черната каса на червените - целта - машинации на изборите!