Спешна проверка установи куп опасни джакузита

Основната опасност: Филтриращата помпена система
2 мар 2017 07:46,
16
Спешна проверка установи куп опасни джакузита
Снимка: Reuters, архив

Куп опасни джакузита са открити по магазините в страната след спешна проверка, разпоредена от Агенцията за метрологичен и технически надзор вчера. Поводът стана инцидентът с 4-годишната Изабел, която пострада тежко в джакузи в хотел "Адмирал" в курорта Златни пясъци преди три дни.

Инспекторите са проверили 29 търговски обекта, в които се продават джакузита. Общият брой на проверените уреди е 38. Открити са пет джакузита, които не съответстват на изискванията, съобщиха от метрологичната агенция. От тях 2 без нужния европейски сертификат и маркировка, а другите 3 са без инструкция за монтаж и експлоатация на български език. Издадени са заповеди за спиране на 2 продукта и са съставени 5 акта за установяване на административни нарушения, пише "Монитор". Основните препоръки към купувачите на джакузита е задължително да изискват инструкцията за монтаж и експлоатация на български език.

Монтажът и свързването им към водопроводна, канализационна и електрическа мрежа трябва задължително да става от компетентни лица, което да гарантира безопасната работа на изделието. Тъй като в повечето случаи в плувните комплекси и хотели с басейни има изградени или свързани джакузита, основната опасност при използването им би могла да бъде от пречистващата и филтрираща помпена система, предупреждават специалистите.

Започва разследване на инцидента с Изабел. То е възложено на следовател след съвещание между административните ръководители на Окръжната и Районната прокуратура във Варна. На него е преценено, че делото е с изключителна фактическа и правна сложност.

Досъдебното производство по инцидента се води срещу виновно лице. Производството е за немарливо изпълнение на занятие или друга правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, с причинена средна телесна повреда на 4-годишната Изабел Христова. Това е престъпление по чл. 134, ал. 1 от НК", съобщиха от Апелативната прокуратура във Варна.

От болницата, където се провежда лечението на пострадалото дете, обясниха, че Изабел е в съзнание и е контактна. Лекарският екип се опитва да й даде вода, след което ще предприеме и нормално захранване. Детето обаче все още е с опасност за живота, отбеляза лекуващият д-р Румен Христов, който е началник на отделението по детска хирургия в "Света Анна". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Бай Хой преди 7 години
Да бяха само джакузитата! Опасни имам предвид
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"в които се продават джакузита", къде ги тия опасни неща по магазините? и какво общо има вече със сходно което е в експлоатация?утре кампания "опасна наденица дебне в хранителните магазини" ?
8
0
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
Заглавие: Спешна проверка установи куп опасни джакузита... и в статията ... намерени опасни джакузита - НУЛА. На 5 от 38 документите им били неизрядни, но те може и да са най-безопасните.
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега проверяват джакузита щото инцитента е такъв .Кой въобще проверява спа центровете и всички уреди намиращи се в тях никой докато някой не се подпали в сауните а басейните забравихте ли защото и там може да липсва някоя решетка Цялата страна е без контрол има написани хиляди наредби но нищо не се спазва от тях не само в туризма
6
1
 
2
 
! Отговори
онбашията преди 7 години
сигурен съм че джакузито е имало всички сертификати и е монтирано от техници на фирмата която го продава, а не от готвача на хотела. сертификатите не струват и хартията на която са написани, а компетентните лица ще го монтират така както е предвидено, но ако самото изделие е дефектно проектирано, не могат да го пренаправят. компетентните лица да не би да могат да спрат самсунг телефоните да гърмят? колко производители изтеглиха автомобили от употреба след инциденти? цивилизация, свиквайте.
5
0
 
2
 
! Отговори
Компетентен преди 7 години
Да не говорим пък по ремонти на такива съоръжения какво ли не са вадили нашите работници от филтрационните системи. Неискам да изброявам. Долнища на дамски бански костюми и части от бельо са най- "невинните" неща.
4
1
 
6
 
! Отговори
джи преди 7 години
Как не се научиха тези държавни хрантутници/чиновници един път ,че такива проверки се планират и правят преди да се случи белята,а не да са следствие.Иначе претенциите им са най големи.
3
0
 
8
 
! Отговори
Компетентен преди 7 години
При всички случаи вината е на собственика. Би трябвало да има поне табела със забрана за деца под 12г. (например). Толкова малко детенце би могло дори да се удави в джакузи. Иначе - Ако правилно се третира водата в него е напълно безопасно. Гнусно е но е напълно безопасно. 11 г. работя в тази сфера и досега не съм се къпал нито веднъж нито в обществен басейн нито в джакузи, защото масово не третират водата в тях с правилните химикали и с правилни дозировки. Просто съм гнуслив.
2
0
 
2
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 години
Най-лесно се възпитават чужди деца.
1
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз в хотел никога не съм се къпал във вана, просто не знаеш предишните какви венерически са имали! Джакузито същата работа, камо ли да пуснеш и детето в джакузито! Това според мен!