Война на китките! Родно – няма, всичко е внос

Еквадорски рози, тайвански орхидеи.... за 8 март
7 мар 2017 09:15, Петя Славова
24
Война на китките! Родно – няма, всичко е внос
Снимка: архив, Булфото

Цветари на пловдивския Четвъртък пазар скочиха срещу нова фирма за продажба на букети преди 8 март. Новото дружество е платило на "Общински пазари" ползването на сергия само за 3 дни, но по-ниските цени на китките им са ядосали така наречените "традиционни" търговци.

Те са поискали от управата на пазара да изхвърли новия им конкурент, въпреки че той си е платил чинно сергията. Така в навечерието на 8 март битката между цветарите за клиенти се разгаря все повече и повече.

"Всеки може да продава на каквито цени иска, но проблемът е, че така наречените традиционни търговци вече имат претенции. Исканията им са налудничави, като целта им е да се изложи общината, че не се грижи за техния бизнес", обясни пред "Монитор" шефът на "Общински пазари" Стефан Султанов.

По думите му ако той изпълни исканията на традиционните търговци, които държат 6 сергии на Четвъртък пазара от години, ще наруши закона.

"Работата на общинското предприятие е да отдава площи и маси под наем на всеки, който желае. Другото искане на традиционните търговци е да няма ниски цени на цветята преди празника на жената, което според мен е признак за картелно споразумение", каза още Султанов.

Той даде за пример, че новата фирма продава цикламата за 4 лева, а цената на традиционните сергии на същото цвете е 7 лева. В пъти по-висока е цената и на игликата. Конкурентът на търговците на китки от години на Четвъртък пазара я продава за 1,50 лева, докато на останалите сергии цената е 3,50 лева.

"Нашите цветари ме изнудват да махна новата фирма от Четвъртък пазара, което е чист рекет. Искат да не допускаме други наематели на пазара, което граничи с цинизъм", каза още шефът на "Общински пазари”.

По думите му, за да защитят високите си цени, традиционните търговци са повикали на Четвъртък пазара в понеделник медии да се жалват срещу управата на тържището. Оттам обаче са категорични, че новата фирма, която е мощна и може да си позволи да се конкурира с традиционните търговци, е в правото си да продава китки за 8 март. Оттам са платили наема на сергията от 6 до 8 март и договорът с тях няма как да бъде разтрогнат.

В София пък букетите по сергиите поскъпват с 5 лв. Търговци коментират, че родното производство е слабо, едва 20% от цветята по магазините са от България. Тази година цяла Европа е в недостиг заради суровата зима. Италия и Гърция, които са основни вносители у нас, не се радват на добри условия. Дори Холандия, която е най-големият износител на цветя в ЕС е засегната от студа. Цените на едро са по-високи, което предполага и поскъпване в магазините.

Търговците споделят, че освен рози, хората масово купуват и пролетни букети за този 8 март. На родния пазар в момента розите са главно внос от Еквадор и Кения, като цената на бройка стига до 5 лв., пише "Монитор".

Очаква се букети от пролетни цветя да се продават най-много, като най-търсени са лалета, кокичета, зюмбюли, фрезии. Орхидеите от Тайван също са предпочитани, заради своята издръжливост. Последните години се забелязва тенденция за подаряване на живи цветя в саксии, защото могат да се отглеждат дълго време и запазват красотата си.

Цената на едро за роза е от 1,20 до 2,60 лв. за брой, а еквадорската роза върви за 3 лв. Търговец на цветя в софийски магазин увери, че цените остават същите и няма да се вдигнат за празника.

Онлайн бутиците също се радват на голям успех. Предлагат се кошници с пъстри цветя, кутия с рози във формата на сърце и огромни букети. Цените са от 25 лв. до 200 лв. и нагоре.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: цветя8 март
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Само да попитам... преди 7 години
В България не можем ли да си отглеждаме декоративни рози, та чак от Еквадор и Кения ги внасяме? Какво ни липсва?
18
0
 
2
 
! Отговори
Мунчо преди 7 години
Чудното е че няма рози от Китай след като мартениците са от там!!
17
1
 
1
 
! Отговори
Цветарка преди 7 години
До Минало, бешелоТези рози са маслодайни! Тях все още си ги има, но не се берат по 8-ми март и няма как сега да се направят букети от тях.
16
2
 
4
 
! Отговори
Минало, бешело преди 7 години
"Вземи във този хубав ден една БЪЛГАРСКА роза от мен... И не забравяй нито ден ти таз БЪЛГАРСКА роза... и мен". Помните ли я тази песен? Браво, помните я! Ама... минало, бешело... И беше хубаво, беше прекрасно! България - страната на розите! Цяла България ухаеше на рози - рози, които имаха прекрасен аромат! А сега? Сега си имаме "еквадорски" рози. Коментарът е излишен.
15
1
 
1
 
! Отговори
Мен преди 7 години
Мдааа, на тия сергиики 8-ми март им оправя година, иначе ще умрат от глад. А сега някаква голяма фирма се е тръснала там и им подбива цените, най вероятно е вносител. Цветята поскъпват двойно още от вносителя и търговците на дребно нямат друг избор освен и те да вдигнат цените. Сега 6-7 човека реално ще са на загуба до края на годината, за да може 1 да продаде огромно количество цветя. Единственият начин е да се обединят и всички да продават на цени под себестойност, за да изгонят натрапника.
14
2
 
0
 
! Отговори
Pictur преди 7 години
Zer i kitkata na bsp Cornelia hanim efendi e ekuadorska? :-)
13
0
 
10
 
! Отговори
карина преди 7 години
Само вносни цветя - това в страна, научила Европа на градинарство.
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
УТРЕ ГИ ПРОВЕРЕТЕ ТИЯ СЕЛСКИ ТАРИКАТИ ПУСКАТ ЛИ КАСОВА БЕЛЕЖКА.СИГУРЕН СЪМ, ЧЕ НА 100 ПРОДАЖБИ Я ИМА 1 БЕЛЕЖКА Я НЯМА.УТРЕ ДА ИДАТ ДАНЪЧНИ - ТА ДА СЕ НАЕ***Т САМИ
11
0
 
3
 
! Отговори
vlady преди 7 години
Най-хубавите цветя са росянка, мухоловка и т.н. Решават и проблема с мухите и комарите.
10
2
 
7
 
! Отговори
Наивен преди 7 години
Всеки е бил свидетел, как след някакъв юбилей или обикновено тържество, букети и кошници няма къде да отидат, освен на ***. Защото са в огромно количество. Прекрасни цветя, осъдени на незабавна смърт. Търговията с откъснати цветя трябва да се ограничи и след време и забрани. Посади цвете, радвай се на живот, а не на смърт.
9
0
 
4
 
! Отговори
Бай Гого преди 7 години
Знаейки че подобна "сергийка "за цветя в съседния Пазарджик ,прави оборот 5-8 000 за този празник е разбираем рева на пловдивчаните срещу конкурента .
8
3
 
3
 
! Отговори
Discovery преди 7 години
До 1:По твойта логика и шоколадово бонбони няма смисъл да се подаряват, щото ще ги изядат още на първия ден...
7
0
 
3
 
! Отговори
Без име преди 7 години
Аз ще подаря цвете на 9 март.
6
0
 
4
 
! Отговори
абе, преди 7 години
Нали уж бяхме страната на розите? Къде са?
5
2
 
1
 
! Отговори
Мяу преди 7 години
До Бау. То всичко се амортизира. Дай нищо да не правим.
4
0
 
25
 
! Отговори
ужас преди 7 години
НАП да излезне по улиците сега и да види какво е търговия на черно без да се плащат данъци и без да се издават касови бележки
3
1
 
15
 
! Отговори
Експерт-икономист преди 7 години
Тая мини-драма на пловдивдсия пазар за цветя е нещо като summary на икономиката на цялата ни държавица.
2
0
 
7
 
! Отговори
агент-провокатор преди 7 години
Има родно Гербери, ашладисани от кукловодите.
1
2
 
20
 
! Отговори
Бау преди 7 години
Подаряването на цвете, което ще умре след няколко дни винаги ми се е виждало лоша идея.