Април идва със слаб мраз, по Великден ще е над 15°C

Януари - рекордно топъл, само Европа и Северна Америка замръзнали
10
Април идва със слаб мраз, по Великден ще е над 15°C
Снимка: Reuters, архив

Цялата Земя през януари е била по-топла от нормалното, а единствено в Европа и Северна Африка беше отбелязана отрицателна температурна аномалия

Очаква ни много хубав период на продължително топло и сухо време, което не е много характерно за март. Още от днес, 21 март, се очаква у нас да започне продължителен период от десетина дни, през който средните температури ще бъдат значително по-високи от нормалните, прогнозира пред БТА климатологът доц. д-р Георги Рачев.

По думите му през този период сутрешните температури ще се задържат около 10 градуса или малко под тях, а максималните температури ще достигнат много високи стойности.

За повечето места в страната температурите "ще бъдат твърдо над 20 градуса".

В някои от южните райони на България и в районите, които са "деликатни" на южен вятър, на фьонов вятър, температурите ще надминат и 25 градуса.

Подобно време не е характерно за всяка година през март, обаче по-важното е, че целият период от десет дни ще бъде с трайни високи температури, коментира климатологът.

Март месец ще си отиде като по-топъл и по-влажен, прогнозира доц. Рачев. Той отбеляза обаче, че досега вече на много места е изпълнена почти двойната месечна норма за валежите, а средните мартенски температури ще бъдат може би с 2, а на места и с повече от 3 градуса по-високи от нормалните.

Едва в началото на април ще има захлаждане на времето, с максимални температури от 14-15 градуса, каза доц. Рачев.

От 3 до 5 април се очаква да има значително по-хладно време, но заради активната вегитация, която предстои заради топлото време до края на март, до десет дни много от ранните овощни видове ще цъфнат, прогнозира климатологът.

По думите на доц. Рачев вероятно за Цветница ще има "много добри върби, с вече оформени листчета", тъй като температурите през март ще бъдат доста над нормалните.

За периода между 3 и 5 април се очаква да има по-ниски температури, като това се отнася особено за сутрешните температури.

Тогава във високите котловинни полета у нас може да има и "слаб мраз", но е много трудно още от сега да се прогнозира какви ще са температурите в началото на април. Има обаче вероятност те да са около нула градуса, но предстои да се уточнят в края на март, каза доц. Георги Рачев.

Около 7-9 април има вероятност за превалявания, след което от 10 април до Великден - 16 април, се очаква времето да е слънчево, с малка облачност, каза доц. Георги Рачев.

Според него тогава минималните температури ще са от 6 до 10 градуса, а максималните - над 15 градуса.

Времето ще е много хубаво, типично пролетно, като по-скоро ще е типично за края на април и за началото на май.

Месеците април и май се очаква да бъдат близки по температурен режим до този, който познаваме от последните 20 години, прогнозира доц. Рачев.

Тези два месеца ще бъдат сравнително нормални в температурно отношение и малко по-топли, добави той.

През април и през май се очаква валежите да бъдат в рамките на нормалното и може би да са малко повече от нормалното.

Това са дългосрочните прогнози, които дава Американската агенция за изследване на океаните и континентите, отбеляза климатологът.

Януари беше един от най-топлите месеци, откакто съществуват метеорологични наблюдения в света, но в България, на Балканския полуостров и в Европа, температурите бяха под нормата, каза доц. Георги Рачев, обобщавайки каква в климатично отношение беше изминалата зима.
Февруари също беше един от най-топлите месеци, откакто има метеорологични наблюдения, но "дългосрочните прогнози за януари бяха катастрофално фалшиви за Европа", заяви климатологът.

По думите на доц. Рачев "Европа и почти цяла Северна Африка оформиха единственото синьо петно с под нормални температури за цялата Земя".

И до днес големите метеорологични центрове нямат отговор защо се е получи така. Цялата Земя през януари е била по-топла от нормалното, а единствено в Европа и Северна Африка беше отбелязана отрицателна температурна аномалия, коментира климатологът. Това показва, че глобалното затопляне не е мит, а е факт, като в отделни райони на Земята, поради специфичната циркулация може да се наблюдава отрицателна аномалия - времето да бъде по-студено, обясни доц. Георги Рачев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
1
 
! Отговори
до 7 преди 7 години
Не съм специалист, а още по-малко се изтъквам като такъв.Има данни, модели, резултати и тяхното интепретиране. Доколко то е обективно, честно, безкористно и т.н., винаги е било въпрос на гледна точка и личен избор.Завършваш с ...храна за растенията, но къде отива излишъкът от CO2 в една затворена система с постоянно нарастващо население, което има постоянно растящи нужди от енергия (огънят и горенето на дърва са най-евтината и достъпна алтернатива), и намаляваща дървесна маса заради изсичане
4
1
 
0
 
! Отговори
до 1488 преди 7 години
Благодаря за възможността да се запозная с нешлифован диамант. Нашенски, пореден или непризнат, ще оставим на историята да реши в бъдеще време.Колкото до източниците не се притеснявай, съмишленика ти ДиДжейТи се е наточил да им резне държавната субсидия. Ще ми се занимават с глупости. Къде повече хляб има в бизнеса с имоти, предприемаческите врътки или в шиенето на ишлеме по чужбина на маркови парцалки.Имаше и една интересна статия на Клиф Харис и Ранди Ман, но няма да те ангажирам...
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тъй като изтриха коментара с посочените линкове, ще имаш удоволствието да си ги търсиш по ключови думи. Списъкът е достатъчно дълъг, затова можеш да се фокусираш върху:- ALADIN Model на Валери Спиридонов, по проект Сесилия с таргет Централна и Източна Европа, в който участва НИМХ;- NOAA/NCEI - Climate Forecast System & ModelDatasets;- Current Results: Weather & Science Facts - History of Changes in the Earth's Temperature; Links;- NASA Goddard InstituteИ дано ти стигне математеката!
2
1
 
2
 
! Отговори
до 1488 преди 7 години
предлагам да поразсъждаваме върху следното:Един средностатистически работник копае с лопата една дупка с някакви размери за 60 секунди. 60 средностатистически работници имат 60 пъти по-голяма производителност от един такъв.Тогава, ако използваме 60 средностат. работници да изкопаят същата тая дупка по размери, то поради броя си те би трябвало да свършат същата работа за 1 секунда.Логично ли е?Да.Вярно ли е?Не.Когато акцентираш върху собствените си възприятия, изпадаш в същия парадокс.
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По-скоро драмата с точността на прогнозирането е в недостатъчния ресурс от хора, време и средства.