Психиатриите – пълни! 70 000 с психични проблеми по улиците

Състоянието на хора с този тип проблеми се обостря през пролетта
22 мар 2017 07:00, Мария Захариева
59
Психиатриите – пълни! 70 000 с психични проблеми по улиците
Снимка: Flickr

Близо 70 000 с психични отклонения бродят по улиците из страната. Това е приблизителната цифра, тъй като у нас няма регистър на психично болните или някаква база данни, за да се знае със сигурност точният им брой, съобщиха психиатри.

Психиатриите в момента са препълнени, тъй като през пролетта и есента се обостря състоянието на хората с такъв тип проблеми, обобщава "Монитор".

Почти всички легла в Курило са заети. От общо 130 свободни легла към момента са заети 70. Капацитетът временно е намален, тъй като в психиатричната болница в момента се прави ремонт, обясни директорката д-р Цветеслава Гълъбова.

Повечето места в психиатрията в Карлуково също са заети.

Промяната на времето действително оказва влияние на хората с психични проблеми. През пролетта те се нуждаят от наблюдение тъй като смяната на сезоните, атмосферното налягане и редица други природни фактори влияят на чувствителността им, поясни д-р Гълъбова и допълни, че ако в такъв критичен момент на човека не бъде оказана квалифицирана медицинска помощ, не е ясно какво може да се случи.

Ако той няма близки, които да следят дали си пие хапчетата и да го заведат на доктор при отклонение в поведението му, не е ясно в кой момент той може да прояви агресия към себе си или към околните.
Подобри ли се обаче състоянието на пациента, психиатриите бързат да го изпишат, за да освободят места за други новопостъпващи. Проблемът обаче е, че след като вратата на болницата се затвори зад гърба му, лекарите не знаят какво се случва с него, те буквално губят връзка с него, тъй като в момента няма единен регистър.

В същото време в повечето градове няма психиатрични диспансери и дневни центрове, където специалисти да следят състоянието на хората с психични проблеми. Такива здравни заведения няма още в областите Видин, Силистра, Монтана, Благоевград, Кърджали, Ямбол и Сливен.

52 845 човека с психични отклонения са били хоспитализирани само за една година. Това представлява 2,3% от общия брой на приетите за лечение в болница в страната, показват данни на Националния център за опазване на общественото здраве и анализи за 2015 г., от когато са последните цифри. Най-много са лицата между 18 и 65 години – 44 497. Следва възрастовата група на малолетните и непълнолетните, до 18 години – 2672. Най-малко са лицата над 65-годишна възраст – 5676.

Същевременно 40% от стационарно лекуваните пациенти са болни от шизофрения и шизотипно разстройство, следват тези с афективни психози, тревожни разстройства и синдром на алкохолна зависимост.

Първичните хоспитализации са най-малко при болните с афективни психози (10%), следвани от шизофрения (12,6%) и от пациентите с депресивни разстройства (18%).

Около 11 на сто са хоспитализираните пациенти със зависимости. Голяма част от тези болни са приемани в психиатрични болници не веднъж. 


59
Още от
Напиши коментар Коментари
46
0
 
3
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 10 месеца
По улиците има много с псих. проблеми. В болниците са само тези, които са се издали, че ги имат! Това е истината .
45
0
 
1
 
! Отговори
до 36 преди 10 месеца
Не си осведомен(а).
През 80-те години само в София имаше над 20 000 човека с подобни проблеми, които не пребиваваха в психиатрични заведения за постоянно. Те трябваше редовно да си пият лекарствата и да живеят у дома си, но каква е гаранцията, че редовно взимат тези лекарства?
Предполагаше се, че поне още толкова човека страдат от подобни заболявания, но не са регистрирани никъде. Данни от този род обаче бяха известни само на определен кръг длъжностни лица и специалисти.
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Щом проблема е наболял, какво казва планът юнкер?
43
0
 
5
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 10 месеца
Ми то напоследък лечението с турски сериали нещо не можа да сработи.
42
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И като няма единен регистър всички стават кандидат депутати и ние ги избираме
41
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Еми като ни покажат Борисов два пъти всеки ден по тв и си готов да счупиш телевизора. И се почва.
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Например Максим ***, който чете в Русе езотерични лекции, е лежал в психодиспансера по повод психоза, предизвикана от амфетамини.
39
0
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 10 месеца
ако психиатриите са редовни то луди 20 години какво правят навън щото имали някои и могат да правят каквото си искат
38
0
 
10
 
! Отговори
lud преди 10 месеца
абе стрес да има постоянно по медиите -да ни довършат! Продавала се стряскащата новина. Въртят периодично иедни и същи новини...
37
5
 
9
 
! Отговори
Циник преди 10 месеца
Другарката Нинова обещава - повече лудници....повече лоботомии....всичко за благоденствието на народа!
36
0
 
19
 
! Отговори
пенсионер преди 10 месеца
телевизията от сутрин до късна вечер ни залива с тези психично болни и техните мераци и интервюта е как да не изкукуригаш ако ги гледаш всеки ден
35
0
 
9
 
! Отговори
Македонски преди 10 месеца
Лошото е, че не само бродят по улиците
-някои пишат по интернет - форуми!
Странджата и Шопа например)
Просто ужассс
34
2
 
13
 
! Отговори
Румяна преди 10 месеца
70 000??
100% не са броили свекърва ми.Тя е като за още 50 000!
33
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
При демокрацията и пазарната икономика улиците се напълниха с хора с всякакви психични отклонения. Преди демокрацията ги лекуваха и положението се търпеше, сега е хаос.
32
3
 
6
 
! Отговори
Беж в първи клас! преди 10 месеца
Цитат: "Близо 70 000 с психични отклонения бродят по улиците из страната. Това е
приблизителната цифра, ..., съобщиха психиатри. "
Цифрите не могат да бъдат приблизителни. В десетичната бройна система, която използваме, цифрите са точно 10: 0,1,2,3,4,5,6,7,8 и 9.
Някой трябва да се върне в първи клас и да научи какво е цифра и какво е число.
31
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За електората на БСП ли става въпрос?
30
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Спокойно така както е тръгнало ТЕ ще бъдат Мнозинство
29
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пълни ама на книга.....Всички RUMи се водят за психичноболни за да не ги викат на работа от Бюрото по труда! А ти, българино работи...че трябва да ги храниш.
28
7
 
12
 
! Отговори
Аз преди 10 месеца
Всички луди ще гласуваме за БСП!!!
27
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
много инфантнилни коментари. всичко се свежда до негодувание към управляващи все едно сме ги внесли от чужбина управниците.