"Лисичата опашка", изпусната от "Агрополихим", не е отровна

Спирането на цеха било планирано заради ремонт на съоръжението
18
"Лисичата опашка", изпусната от "Агрополихим", не е отровна
Снимка: Черно море

Жителите на Варна усетили силна задушлива миризма в центъра на града и в района под Колхозния пазар.

От РИОСВ-Варна съобщиха, че експерти са извършили проверки в периода от 5:30 до 10:30 часа за наличие на миризма на нефтопродукти, която се усеща в черноморския град. Обходен е бил районът от Варна до Девня.

Стойностите на основните показатели, характеризиращи качеството на атмосферния въздух, са леко завишени, но далеч под средночасовите норми, предаде Информационна агенция "Черно море".

В неделя е осъществено спиране и пускане в експлоатация на цех за азотни киселини поради необходимостта от механичен ремонт на съоръжение. За това надлежно са били уведомени РИОСВ-Варна, Басейнова дирекция за Черноморски район, Кмета на Община Девня, Началника на ОУ ПБЗН- Варна и Областния управител на Варна.

При спирането на цеха в рамките на около 2 минути се отделят азотни оксиди - т.нар. "лисича опашка", които се разсейват бързо в атмосферния въздух, предизвиквайки визуален ефект на жълто-оранжев дим.

Височината на изпускащия комин е над 130 м., поради което емисиите не могат да попаднат в дихателната зона на човека и не могат да окажат вредно въздействие върху здравето на населението.

Целите през последните 10 гoдини са да се развива производството в пълно съответствие с нормите на безопасност и околна среда, като ще продължи инвестирането приоритетно в проекти, подобряващи тези показатели, съобщиха от областна администрация.

Производството на азотна киселина е неделим етап от процеса на производство на азотни минерални торове. Единствените емисии от производството са азотни оксиди, които са характерни за състава на атмосферния въздух и нямат необратими ефекти върху околната среда или човешкото здраве.

В последните 10 години са извършени мащабни инвестиции за стабилизиране на производствения процес, като само частта от инвестициите, пряко касаещи екологичните параметри на производството на "Агрополихим", надхвърлят 110 млн. лева.

В резултат на това аварийните спирания на цеха за азотна киселина са намалели в годишен аспект от над 20 в годините, преди приватизацията на Дружеството, до максимум две.

Значителни инвестиции са направени и в намаляване на емисиите от над  1000 мг/Нм3 до 165 мг/Нм3, което е значително под нормите за допустими емисии в пълно съответствие с най-добрите наличните техники на ЕС.

За непрекъснатото следене на емисиите от цеха е монтирана система за постоянен мониторинг. Резултатите от измерванията се контролират непрекъснато от РИОСВ.


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
онбашията преди 4 години
До ХимичкаCu + HNO3 -> Cu(NO3)2 + NO2 + H2O
14
1
 
0
 
! Отговори
Anonimen преди 4 години
Tova si e 4is amonqk ot tozi komin
13
0
 
0
 
! Отговори
тц .. преди 4 години
кат го гледам на цвят .. и на мен не ми изглежда отровна
12
2
 
1
 
! Отговори
Химичка преди 4 години
До онбашията Конкретно при ецването кашляш от острия мирис на азотната киселина, а не защото си вдишал азотен диоксид.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам какво разбираш под отровен ? Да те отрови или да ти скапе дробовете без да разбереш под формата на азотна киселина. Всяко вещество си има действие.
10
2
 
4
 
! Отговори
онбашията преди 4 години
До Химичкапри ецването на платки се отделя азотен двуокис, да, кашля се от него, дразни и тн, но ако беше "силно отровен", като примерно въглероден окис, щях да съм умрял.
9
1
 
4
 
! Отговори
до химичка преди 4 години
Тъкмо и аз се канех да напиша че е Азотен диоксид. Само се чудя защо лъжат хората а не си кажат истината и не вземат мерки да не се повтаря. Какво означава "ама било се отделяло азот и кислород" Хората дето не разбират ще си помислят веднага че се отделят чист азот и чист кислород. Е кой мало..мник ще изпуска чисти газове е така че са много евтини. Защо не кажат че са свързани в молекула. То и озона е кислород ама може да отрови човек.
8
2
 
7
 
! Отговори
Химичка преди 4 години
До онбашиятаОтвори си учебника по химия за 9 клас и прочети каква е разликата между азотна киселина и азотен диоксид. Азотният диоксид (NO2) е червено-кафяв, силно отровен, лесно втечняем газ. Той дразни лигавицата на очите и дихателните органи, предизвиква хрипове, кашлица и задух. Азотната киселина (HNO3) е безцветна с рязък мирис течност и реагира с метали (с изключение на злато и платина), основни оксиди, хидроксиди, като образува нитрати (NO3)+ (H2O)
7
0
 
10
 
! Отговори
коко преди 4 години
Това са лъжи .В неделя мажду Тръстиково и Разделна мъглата беше примесена с цветни ивици газ.Пред деня задушаващата миризма беше нетърпима.И след това как от РИОСВ не знаят замърсителя като са били предварително уведомени?Явно изпускат газта в почивните дни когато институциите не работят.И ще правим курорт примесен с отрови....Ха ,Ха ,Ха!!!
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че то и храната в магазините не е отровна но народа умира от рак. Защо ли????
5
5
 
3
 
! Отговори
онбашията преди 4 години
До Анонимен 2стига си паникьосвал хората, ако това е силно отровен газ, да съм умрял още като тинейджър когато си ецвах платките с азотна киселина
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как да е отровна, това са водни пари + боя за яйца за Великден . Претоплили са водата и това са парите !
3
1
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Същя подход на РИОС както на времето баламосваха комунистите хората, след експлозията на АЕЦ "Чернобил" - Малка авария....Нищо опасно! Спокойна яжте салати....! С това оранжевичкото - сероводород Черно море е пълно до около 150м под повърхността! Под него няма нищо живо! Сигурно защото е безвредно....
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никоя отрова не е вредна , стига да не я консумирате и да стоите далеч от нея.
1
0
 
15
 
! Отговори
ъхъ преди 4 години
Не само, че не е вредна, ами е много полезна!