Край на сагата с урана във водата в Хасково. Чиста е!

Все пак здравните власти съветват да не се пие засега
57
Край на сагата с урана във водата в Хасково. Чиста е!
Снимка: Булфото, архив

Няма несъответствие по химичен показател естествен уран във водата от централното водоснабдяване на Хасково при краен потребител. Това показват предварителните резултати от пробите, които бяха анализирани в лабораториите на Националния център по радиобиология и радиационна защита, съобщи пресцентърът на Министерството на здравеопазването.

Още по темата
От МЗ припомнят, че след като на 19 април РЗИ-Пазарджик бе уведомена за установени повишени стойности на естествен уран в питейната вода на Велинград и на околни села /от 0,041 до 0,078 мг/л при норма 0,03 мг/л/, на 20 април бе разпоредено спиране на водовземни съоръжения в града. Днес водоподаването в засегнатите квартали бе реорганизирано от други източници.

В околните населени места - село Света Петка, село Пашово, село Грашево и махала "Мечо Корито", поради липса на алтернативни водоизточници водоподаването не е прекратено, но са въведени ограничения за ползването на питейната вода.

Продължава извършването на анализи за проследяване на показателите при краен потребител.

Министерството на здравеопазването препоръчва до приключване на проучването и отчитането на всички наблюдавани показатели водата от централното водоснабдяване в засегнатите населени места да не се използва за пиене и готвене.

Няма ограничения при употребата й за къпане и миене, уточняват от МЗ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още по темата: водаУранхасково
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
23
 
! Отговори
обобщение преди 7 години
Дотук какво разбрахме:1/ Уран във въпросната вода няма2/ Ако все пак има, той е в минимални количества3/ Ако все пак не е в минимални количества, то той не е опасен4/ Ако все пак е опасен, то ние отдавна сме му сме свикнали
23
6
 
8
 
! Отговори
Зрител преди 7 години
Гледах истеричната "изява" на новоизлюпената депутатка от БСП Елена Йончева. Тя,с пяна на уста заклеймяваше ГЕРБ и Борисов ,че са единствено виновни за урана и едва ли не са погубили комунистите в България. Сега чета,че нямало такава опасност.Ясно е едно - комунистите заразиха с уран водата,за да могат да кажат ,че ГЕРБ са виновни. А единствено вкараха съмнение в чистотата на продаваната вода в България! Това е държавен тероризъм ,както винаги са правили комунистите.
22
1
 
21
 
! Отговори
ha ha ha преди 7 години
А стига бе!За има-няма 5 дни, откакто се появи новината за наличието на уран в питейната вода и той изчезна "яко дим"!За 5 дни! Това е световно постижение!Явно някой го е уплашил и той /уранът/ е избягал другаде.Я вземете, та проверете в останалите 20 места от уранодобив у нас - най-вероятно е избягал там някъде.Ако не е опасно, щеше да е смешно!Освен храната и водата е пълна с отрови. За въздуха не ми се коментира.Тровят ни бавно, но сигурно - на едно от първите места сме по смъртност.
21
1
 
18
 
! Отговори
Геноцида продължава преди 7 години
Гладни бедни и отровени!Професор Гайдарски съвсем е изтрещял" този УРАН не бил като онази от чернобил"Уран си е УРАН и е със период на полуразпад 4.5 милиарда години.Как толкова бързо изчезна от пробите? Вчера има днеска няма.Хайде бе!Не е за чудене защо има толкова бездетни семейства!Не е за чудене защо има толкова онкоболни!Москов е мълчал 2 години.Всички виновни да бъдат съдени и осъдени за престъпление срещу нацията!Чакаме присъдите!Ако ги дочакаме!
20
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пълни буркани с вода без уран. Продавай в ебей. Сложи една снимка от къде си я налял. Прати линк на МЕГА КОРПОРАЦИИ ЗА ХИМИЧНИ И РАДИОАКТИВНИ АНАЛИЗИ. Сложи една цена от 10 usd и стани богат.Аз продадох 50 литра. Тя си тече безплатно.
19
2
 
7
 
! Отговори
Фарма преди 7 години
Моля след като създадете продукт за продажба "Water without uranium" изпратете линк до email sgs_comИскаме и снимка, че сте наляли водата от мината
18
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До6а нас ни изкарваха да тичаме за здраве по физическо, щото се знаеше за чернобил
17
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ами защото сте без образование бе драги българи, за това сте бедни, така ни обясниха по новините днес, уран що да не можете да пиете...
16
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ми как тя се изчисти веднага след като комунистите от ГЕРБ дойдоха на власт, учили са се от *** от БКП-БСП
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а какво ли е положението с бутилираната вода?сигурно не смеят да пипнат, щом мълчат.Хасковлии да са спокойни щом загасят осветлението и не светят.Ако обаче светят може да се почесат по тила.
14
2
 
12
 
! Отговори
До Каун преди 7 години
И аз така, колега, но зъбките нещо поуредяха.
13
2
 
17
 
! Отговори
Каун преди 7 години
Откак си пия уранец хич ми не требе ракия. Баш си ми е добре да ви кажа.
12
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом няма налейте 100 литра и пратете хасковска вода за народното събрание. Черпете политиците без пари.В МОМЕНТА В EBAY МАСОВО ПРОДАВАТ И МНОГО ФИРМИ КУПУВАТ "вода без уран от хасково". Аконалеете водата от мината и направите снимка, литъра в ebay се продава за 3 usdИма много фирми , които произвеждат хапчета и машини за радиация. Те имат нужда от такава вода - "без уран". Споко, всичко е законно. Щом вече водата няма уран и е чиста. Никой не може да ви накаже, че продавате "вода без уран"
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Охрана на водатаИ все пак се доверете на психиатрите, може да помогнат, медицината напредна. Пси-писачите са опасни за обществото. Трябва принудително лечение за тях!
10
7
 
10
 
! Отговори
мачу пикчу преди 7 години
До Анонимен: Шофьора на самолет само пуска опашати лъжи....учи се от КУРнелка...
9
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали ви казах, че тоя въпрос важи за района поне от 40 години, така че няма какво да се притеснявате. Водата се изчисти за 2 дни по дневниците на ХЕИ и ВИК и вече е годна за миене и пиене.
8
2
 
14
 
! Отговори
Един от Хасково преди 7 години
Пил съм много вода, а днес ядох и боб. Заведете ме в северна Корея, ша
7
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боко каза: как ще управлявам радиоактивни овце? Вижте още веднъж изследванията, да не ги направя аз! Нали знаете, че съм доктор на науките от Пернишкият Университет по Технологии, Компютри и Архитектура
6
1
 
13
 
! Отговори
лъжци преди 7 години
как лъжат..
5
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** ни излъгаха за Чернобил.сега на власт са пак те.умната!