Медици предупреждават: Пред епидемия от морбили сме

Българчетата в ЕС без ваксина срещу варицела
22 апр 2017 19:15, Петя Славова
30
Медици предупреждават: Пред епидемия от морбили сме
Снимка: архив, Булфото

В предепидемична обстановка сме по отношение на морбили. Това заяви националният консултант по микробиология и директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев по време на здравен семинар в Боровец.

Съмнение за морбили при двама души от Великотърновско са имали лекари. Изследванията обаче са показали, че те не са заразени с опасната шарка, пише "Монитор".

73-ма човека към момента в Пловдивско са с морбили, припомни  доц. Андрей Галев – национален консултант по епидемиология на имунизационните заболявания, председател на Българското дружество по превантивна медицина и лекар във ВМА.

Двадесет и четирима от инфектираните там са бебета до една годинка,  22-ма са деца от 1 до 4 годинки, 5 – от 5 до 9 г., 2  са тийнейджъри от 15 до 19 г., 4-има  са млади хора 20 до 26 г., а други 4-ма – от 29 до 34 г.,  един е на 45 години, един на 55 години. Щамът е пренесен от Румъния.

Причините при децата са, че майките не са ваксинирани, подчерта доц. Галев.

Епидемията от морбили  в Българя през 2009-2010 г. е най-тежката в Европа. Тогава заболяха над 24 000 души, а 24-ма починаха. С това нашата страна се оказа, че е водеща в този период по епидемия, 74% от инфекциите за цяла Европа бяха отчетени у нас. Това заяви проф. Татяна Червенякова – национален консултант по инфекциозни болести и директор на Специализираната болница по инфекциозни заболявания в София.

По думите й обаче, варицелата също не е за подценяване. След острите респираторни заболявания тя е най-разпространената болест. Ваксината срещу нея у нас не е регистрината, бългаските деца не се имунизират.

По думите на инфекционисти, дори родителите да искат да я внесат в България от съседните страни, за д я сложат на децата си, не могат да го направят, тъй като лекарите отказват да бият инжекцията, тъй като тя няма регистрация за употреба в нашата страна.

Юристи от сферта на медицинското право припомниха, че за да стане това, още поне две друга държави в ЕС трябва да направят пререгистрации на своите ваксини срещу варицела. Това, от своя страна, би им създало административни грижи. Юристите отчетоха като пропуск нерегистрирането на ваксината на медицинските ни власти в периода преди приемането на България в ЕС, когато процедурата е била много по-лесна.

Затова, единственият начин родителите да опазят децата си от варицела към момента, е да ги водят на „ваксинна” екскурзия в чужбина, където да им бъде поставена инжекцията.

При нелекуване или неадекватно лекуване на това заболяване, то може да доведе до пневмонии, церебелит, който засяга централната нервна система, както и менингити и менингоенцефалити, каза още проф. Татяна Червенякова. Тя беше категорична, че регистрация на ваксината срещу варицела трябва да бъде направена и в България, за да бъдат защитени и българските децата от този вид шарка.

 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
Виготура преди 6 години
Конституция на Република България:Чл. 5. ал (4) Международните договори, ратифицирани по конституционен ред, обнародвани и влезли в сила за Република България, са част от вътрешното право на страната. Те имат предимство пред тези норми на вътрешното законодателство, които им противоречат.dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=15136
26
0
 
3
 
! Отговори
Виготура преди 6 години
чл. 5. Всяка интервенция, свързана със здравето, се извършва само със свободно и съзнателно изразеното съгласие на заинтересованото лице.Това лице получава предварително необходимата информация за целта и естеството на интервенцията, както и за произтичащите от нея последствия и рискове.Заинтересованото лице може свободно да оттегли съгласието си във всеки момент.
25
0
 
2
 
! Отговори
Виготура преди 6 години
КОНВЕНЦИЯ ЗА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И БИОМЕДИЦИНАТА(Ратифицирана със закон, приет от XXXIX Народно събрание на 26 февруари 2003 г. - ДВ,бр.21 от 2003 г. В сила за Република България от 1 август 2003 г.)(обн.,ДВ,бр.32 от 12 април 2005 г.)чл.2: Интересът и благото на човека имат предимство над интереса на обществото или този на науката.
24
1
 
6
 
! Отговори
вакс преди 6 години
Спрете с тази пропаганда.Обяснете на хората следното - Локалните епидемии от морбили започват от самите ваксини!На 1000 ваксинирани 1 става заразен и заразява 15%те процента ваксинирани които не са изградили имунитет. И става локална епидемия. Медиите гръмват, хората се наплашват и още по нахъсано бият ваксини.Това води до нова локална епидемия на следващата година.Така фарма мафията си гарантира вечна продажба на ваксините си.
23
1
 
6
 
! Отговори
гп преди 7 години
Ваксините причиняват аутизъм, увреждане на мозъка и нервната система, алергии и много други последици. Не съм против ваксините като идея и превенция, но съм против това, което се съдържа в тях и факта, че слагат минимум по 3 ваксини на бебетата и децата на визита, вместо 1. Също така броя на ваксините и дозите е скочил драстично, а с него и аутизма. Знаехте ли, че те съдържат формалдехид, алуминииу, живак и клетки от абортирани деца? Е, време е да разучите! В САЩ 1 на 89 деца е от аутист.спектър
22
0
 
5
 
! Отговори
Катрин преди 7 години
Колко ви платиха за тази статия?
21
1
 
6
 
! Отговори
хм преди 7 години
аз съм от пловдив и ми е чудно що не се признава че над 60% от заболелите от морбили СА ваксинирани именно срещу морбили.. ?да ви пикая на ваксините... и бизнеса ви с децата ни...и аз съм ЗА ваксиниране.. но единствено когато има контрол над продуктите които се предлагат... в българия няма контрол а само бизнес СРЕЩУ народа и за облаги на преялите...
20
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Миналата седмица Бил Гейтс предупреди, че Ислямска държава е планирала нападение със зараза с морбили или някаква друга болест! А това вече се е случило и се случва! Ние сме на пътя им към Европа!
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пред морбили са ***.
18
0
 
9
 
! Отговори
extremist преди 7 години
Юристи от сферта на медицинското право припомниха, че за да стане това, още поне две друга държави в ЕС трябва да направят пререгистрации на своите ваксини срещу варицела.- ДОКАТО ХОРАТА СИ БОЛЕДУВАТ ТЕЖКО ДА СЕ ПОЛИГАВИМ С БУМАГИ А...ЮРИСТИТЕ И ТИКВАТА И ВСИЧКАТА ПА*П*ЛАЧ НА БЕСИЛКА, А БЪЛГАРИЯ ВЪН ОТ ЕС ! ЯВНО ТРЯБВА ДА БЛАГОДАРЯ НА ГОСПОД ЧЕ СЪМ РОДЕН ПО ТАТОВО ВРЕМЕ КОГАТО ВАКСИНАТА ПРОТИВ ШАРКА БЕШЕ ДРЕБНА РАБОТА ! БЛАГОДАРЯ ТАТО
17
2
 
20
 
! Отговори
МЪСТ преди 7 години
До 14 Ами нормално миналата година лично Бойко Борисов призна,че бежанците",който са над 30 000 в Б-я са внесли в родината НИ морбили,спин,туберколоза,сифилис,трипер,холера,краста-тежка форма и др. заболявания а честити НИ ѝБежанци""""..........!!!!!!!!!
16
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До fhТо и на теб като гледам все някой друг ти е виновен.
15
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 9-напълно съм съгласна.Бременна карах варицела заедно със съпруга ми,а личната лекарка ни кара ние да си носим бързите известия в ХЕИ.В градината на детето ми имаше карантина ,но явно само по документи-събираха децата на общи тържества ,на които присъстваха и външни лица.Пълно безхаберие.Нямам думи,няма здравеопазване в тази страна-всичко е бизнес.
14
13
 
10
 
! Отговори
fh преди 7 години
Виновни са ненормалните пар.цали, които не си ваксинират децата и самите себе си!! Интересното е, че когато някоя болест за която не са ваксинирали децата си ги отнесе-после ще бъдат най-кресливите срещу държавата и властта!! И тогава на такива пак някой друг ще им е виновен, само те няма да са!!
13
10
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След 25 години демокрация се върна и и глада и мизерията и испанският грип и туберкулозата и шарката и разни други изкоренени през мръсният социялизъм болести . Чакаме за 30- тата годишнина от победата на на демокрацията, да се върне и Чумата - нещо вървят ръка за ръка с демокрацията .
12
4
 
12
 
! Отговори
Истината преди 7 години
По време на морбилната епидемия през 2009 2011 г. ваксинационният статус на заболелите е известен при 52% т.е. при 52 на сто от случаите е ясно дали пациентът е бил ваксиниран или не. Във възрастовата група 1-14 г. от групата с известен ваксинационен статус, 70% от заболелите са ваксинирани с една доза МПР ваксина, като е прието, че една доза ваксина се счита за достатъчна, а втората е с цел да обхване нереагиращите от първата.
11
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така е!И пред епидемия от СПИН сме и от Луда крава и от Ебола и от свински грип....!Давайте ваксините на Москов,че най-после да стане това,което изброените епидемии не можаха да направят!
10
1
 
16
 
! Отговори
До НАДЯ преди 7 години
Наде !!! Влюбена си Душко ! Не отговаря ли Москов !?
9
0
 
8
 
! Отговори
До 9 преди 7 години
Аз какво казах преди теб !? Няма хора !!!
8
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе на таз територия само *** ли са останали? Когато някой се разболее от баба шарка такА и викахме приди 30 години веднага болният се изолира и се поставя под Карантина! Никакъв контакт с външният свят. Спазват се правила за да не се разлюти баба шарка. Къде са старите доктори умряха и си пролича какви нека.дърници са се излюпили на територията на мутрите. Ще пламне цялата територия ако не се вземат мерки. Ще умрът половината от разболелите се поради неспазване на основни изисквания.