На пазара на труда: Търсят се хора с по-ниско образование

Липсата на работна ръка е все по-стряскаща, алармират работодатели
24 апр 2017 12:03, Анисия Иванова
120
На пазара на труда: Търсят се  хора с по-ниско образование
Архив: Булфото

Проблемът с липсата на работна ръка е по-голям, отколкото се вижда на пръв поглед. Това смятат анализатори от Регионалната структура на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в Бургас /КРИБ/.

Най-търсените професии в България били свързани с високо квалифицирани работници, общи работници, оператори на машини, както и такива в сферата на ресторантьорство и хотелиерство. Статистиката за 2015 година показвала, че на първа позиция сред най-търсените специалисти са били IT експертите, сега били на десета.  А на първа позиция излизали хора с по-ниско образование.

Причините за проблема се коренят основно в това, че все още липсва връзка между образованието у нас и пазара на труда.

За задълбочаването на проблема допринася и демографската криза, тъй като България е една от страните с най-застаряващо население, което намалява с над 33 000 души на година, съобщиха от структурата. И въпреки че Бургас е един от градовете с най-голям относителен дял на хора в трудоспособна възраст, проблемът с липсата на кадри и там е налице, добавят работодателите.

Кадрите, които се вливат в трудовия пазар, са по-малко от тези, които излизат от него. Доказателство за това са препълнените полети на самолетните компании с младежи, които заминават в чужбина да търсят своята прехрана, с надеждата да получават по-високи заплати, заявиха от КРИБ.

Недостиг на работна ръка отчитали и всички други държави в Централна и Източна Европа. Типичен пример бил Чехия, където икономиката нараснала с 4,7 процента през третото тримесечие, а през декември безработицата била 4,5 на сто- най-ниската в ЕС, заедно с Германия.

От КРИБ съобщиха, че по-късно днес нейни представители ще представят на местния бизнес алтернативни начини за справяне с проблема с недостига на работна ръка в региона в краткосрочен план. Събитие под мотото "Привличане на кадри за нуждите на местната икономика" ще се проведе в Бургас, допълва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
6
 
! Отговори
Русо Бьлгарче реве преди 7 години
Да си вьрнем казармите турците и ромите от турчия и европа! Искам пак да се вьрна на работа като офицер!
33
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Работодателите си мислят, че сме още по времето на комунизма и хората нямат избор или е силно ограничен. Явно не разбират, че трябва да се конкурират с пазара на целият ес. Можеш да отидеш да работиш, в която държава от ес искаш. Влагането в човешка ръка от българския бизнес се гледа като разход, а не като инвестиция. Заплатата също. Нормално е все повече млади, а и не само те да напускат.
32
1
 
8
 
! Отговори
Сайонора преди 7 години
До Отвори очи!Те за това олигарсите хранят пЪтриотичните партии-организирани групи за терор на съзнанието на баби и дественяци на 45 години по целия ЕС за да се разпадне и пак да има бели робини за 5 $ и майстори за 6$ ......
31
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Уная ирен, нали щеше да носи работници от украйна и русия?
30
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
s po nisko obrazovanie tarsqt za da davat po 500 lv zaplata kolkoto da si platish patq cigarite i hrana .... a za smetkite da teglish krediti ....
29
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Политиката е тясно свързана с икономиката и само наивници могат да отричат този факт.Тенденцията в модерния индустриален свят е за все по-наукоемко производство. Това ще изисква все по-образовани и квалифицирани кадри за нуждите на различните видове индустрии.А у нас генерал Магнолиев от сутрин до вечер ни пее как цъфтим, как нямало безработица и как имало ръст на БВП. Нуждата от нискоквалифициран труд е белег за лошо образовано общество и 5% финансови тарикати, които го експлоатират.
28
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Накрая, тези отвратителни чорбаджии, ще дават по-големи заплати и от Европа. Защото иначе бизнеса им отива по дяволите.
27
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всъщност търсят се нормални работодатели, които могат да правят бизнес и да плащат нормално. Това е причината, а следствията от липсата на нормални работодатели е мизерното заплащане, което води до недостиг на работна ръка във всички сфери.
26
1
 
19
 
! Отговори
Ставри преди 7 години
Минаха изборите и повишението на доходите отиде в клоаката на Валери Симеонов....
25
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
в ИТ сектора масово Индийци и Украинци търсенето намаля - търсят се добри - никой вече няма да ви вземе па да ви учи.. както бе последните 5-6 години
24
0
 
12
 
! Отговори
Бьлгарче реве преди 7 години
На времето имаше строителни войски, казармата беше две години и половина!турците и ромите работеха на обектите като мазачи куфражисти и тнт! А ние Бьлгарите се перчехме като офицери! Пропьдихме ги едните в турция другите в европа! Вече няма безплатен обяд за милата ми родина Бьлгария!
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми то от ясно по ясно лъсна кои върши простотиите ама иначе се *** пред теб каквото господ дал такова.и зел
22
1
 
32
 
! Отговори
Ivan преди 7 години
Точно същите крадливи,лъжливи и измамни работодатели(силно казано,по точно бадна крадци) изгониха хората-не плащат навреме или пълната сума която си заработил,ако се разболееш си без работа,въобще никаква човечност...Дано никой да не намерят да закрият перачниците си за пари.Аз работя в чужбина и съм много по ценен и заплатен отколкото тия бандити тука дават,че и в БГ като ти дадат мизерната заплата едва ли не трябва да си им благодарен!
21
2
 
45
 
! Отговори
Отвори очи! преди 7 години
15% от обявите в най-големия Бг. сайт за работа са в сферата на туризма.А заплатите в тази сфера са около 300Е/на месец.Един неук ром само за дето диша в Германия получава 670 Е помощ.Гермаия е на 2 часа с полет за 80Е билета.Олигарсите май проспаха момета след 2014г. когато българите станаха равни с европейците на трудовия и социален пазар в ЕС.Робите бягат.Трябва ограда по цялата граница и излизане от ЕС за да има кой да робува за 300Е на месец,следкато един барман в ЕС ги вади за 2 дни.
20
2
 
13
 
! Отговори
маке преди 7 години
до 10 и как по точно ще го решат щото заплащането ни е горе долу на последно място в световен мащаб може би папуаси ескимоси или полинезийци
19
1
 
25
 
! Отговори
:-) преди 7 години
:-))) Отивам да работя в ПАПУА-НОВА ГВИНЕЯ, разбрах че минималната заплата при тях е 350?. :-) Само трябва да внимавам за канибали.
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как бе сигорно играе на настроиване на хората затова съдружника по ракия обикаляше по офисите с извинението че търсил маика си
17
1
 
35
 
! Отговори
sante_dog преди 7 години
"Доказателство за това са препълнените полети на самолетните компании с младежи, които заминават в чужбина да търсят своята прехрана, с надеждата да получават по-високи заплати, заявиха от КРИБ."т.е. решението какво ще да е? Например да се дават нормални заплати? Не е като да не го знаете явно, ама не ви се дават... Свърши се вече. Освен еврофондовете за нашите фирми ЕС дава и свободен пазар на труд и стоки. Решаваш, товариш се и хайде на гурбет...
16
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На пазара на труда: Няма балъци за 500 лева.
15
1
 
40
 
! Отговори
Циник преди 7 години
В Харманли е пълно с афганистански, и пакистански специалисти! Първо обаче ще трябва да ги обучат как се ползват тоалетно клекало, и сифон...а после и български!Макарче от 1200лв. за лежане - дали ще се навият да плетат кофраж за 800 - не знам!