Дни преди Гергьовден: Румънско агнешко подбива цените на родното

Овцевъди се жалват от ниските цени и твърдят, че стоката им залежава
30 апр 2017 07:45, Боряна Павлова
80
Дни преди Гергьовден: Румънско агнешко подбива цените на родното
Снимка: архив Булфото

Ниските изкупни цени и вносът на агнета, основно от Румъния, са сред основните проблеми, с които се сблъскват овцевъдите в страната. Няма и достатъчно работна ръка, оплакват се животновъди.

"Свикнали сме преди Гергьовден пазарът за агнешко да е най-силен. Стоката обаче залежава по фермите. И въпреки че разходите се увеличават, изкупната цена бележи спад", признава пред БНТ Любен Сивев, който има стадо от 400 животни в силистренското село Кайнарджа. По негови думи миналата година агнетата са се търгували по 5 лв за килограм, а тази година цената е паднала до 4 лева.

Често срещана практика през последните години, която ощетява родните производители, е вносът на агнета от Румъния, особено преди празниците. Така е било преди Великден, така е и сега, преди Гергьовден.

"Явно че са внесени от там на доста по-ниска цена и са реализирани в България. Те са дошли от екстензивни райони - отглеждани при не особено добри условия, на ниска себестойност, и съответно на ниска цена", коментира проф. Радослав Славов от Тракийския университет – Стара Загора.

Проблем за фермерите освен с ниските изкупни цени, имат и с намирането на работна ръка. Секторът е един от ниско заплатените.

"Не можем да намерим работна ръка, товарим се самите собственици на животни. Трябва да ги гледаме, същевременно бумащината всеки божи ден се увеличава…", посочи Любен Сивев.

А овцевъдството е сектор, който помни и добри години. През 80-те в България е имало 11 милиона овце и кози. Днес те са едва милион и триста хиляди.


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българските агнета ще се спасят от геноцида на Гергьовден и българските природозащитници ще бъдат доволни. Ще пораснат дърти овце и кочове.
49
0
 
0
 
! Отговори
Шопо преди 1 година
Румънски !!! Па я нема моабет да правя с них,че ги ручам...
48
0
 
3
 
! Отговори
дон преди 1 година
До Анонимен 59 СЪЩОТО ТОВА чилийско вино в ГЕРМАНИЯ в LIDL е 2 евро,мерло с чудесен вкус,ами какво да говорим за ТЕРИТОРИЯТА.Почти всичко в българския лидъл е на двойна цена,ама никой не пита защо е така.Вярно е че,пазарът в БГ е малък,но тук ДДС на храните е 7%,просто у нас всичко е сбъркано,включително и хората.
47
0
 
4
 
! Отговори
дон преди 1 година
До Анонимен Много си прав пич,за съжаление това е истината за матРияла.Докато думата ТАРИКАТ т. е. мошеник се използува в добър смисъл ще е така.Цял народ тарикати, а пък най-бедни в Европа.Защо ли е така?Пожарникарят е прав.
46
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
15 лева за кг кои какво подбива са празни приказки аз нищо не усещам
от 27 г не сме яли агн месо и още сме живи
45
5
 
3
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Никой не ви кара да празнувате този измислен празник. Кофти хора с кофти име.
44
0
 
12
 
! Отговори
БЪЛГАРКАТА преди 1 година
ДОСТА СУБСИДИИ ИМ ОТПУСКА ДЪРЖАВАТА. ЗАЩО ЩЕ СЕ ЖАЛВАТ. САМО, ЧЕ БАЙ ГАНЬО КАКТО ВИНАГИ ХИТРУВА. ВМЕСТО В ЖИВОТНОВЪДСТВО И ЗЕМЕДЕЛИЕ ПАРТЕ ОТИВАТ ЗА СКЪПАРСКИ ДЖИПОВЕ, ГОЛЕМИ ПАЛАТИ, ЛЮБОВНИЦИ, ЕКЗОТИЧНИ ПОЧИВКИ В ДУБАЙ, МАЛДИВИ, КАНАРСКИТЕ И Т.Н. Е НЕ МОЖЕ ХЕМ ВЪЛКА СИТ, ХЕМ АГНЕТО ЦЯЛО. АКО СЪМ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО ЩЕ СПРА СУБСИДИИТЕ. ТОГАВА ЩЕ ГИ ВИДЯ ТЕЗИ ТАРИКАТИ.
43
0
 
7
 
! Отговори
бг Сталин преди 1 година
Прекупвачите иб ават мамата на производителите ,а и много от производителите си надуват здраво цени от по 6,7,8 лв.живо тегло, е ами да си ги гледат и хапват сами.Лично ние с още две приятелски семейства ще излезем в Румъния и ще си купим таман три заклани и изчистени. Даже ще имаме и отстъпка от 5лв. на наши пари падаме на 4лв.
42
1
 
9
 
! Отговори
айде нема нужда преди 1 година
На Великден си хапнахме 3 тлъсти зайчета,дето си гледаме в къщи,и всичко беше ОК!
41
0
 
16
 
! Отговори
Шиши преди 1 година
При пазарната икономика е така! Едни ревът, а други лапат!
40
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 50

Ами яж си тогава румънските агнета, що си се разревала, че ти е скъпо българското, имаш избор. Купи си евтино румънско , какво си седнала тук да ми квичиш...
39
1
 
22
 
! Отговори
до 50 преди 1 година
Така ли е при демокрацията купуваш скъпо и прескъпо и не си търсши правата туй ли било демокрадцията. Aми яж си агнешкото като залежав,а ние ще ядем румънски агнета ще ходим и в Румъния и Гърция да си купуваме и дрехи, а ти се жалвай на арменския поп.
38
1
 
21
 
! Отговори
Търговец преди 1 година
Ми не купувайте бе! Що купувате като е скъпо? Не купувайте, нека стоката на търговците залежи, агнешкото бързо се разваля, да фалират. Що купувате, а, айде вървете на майната си....
37
3
 
7
 
! Отговори
от Германия преди 1 година
Да ви светна, тук на запад където аз живея в цивилизацията такова нещо не може да се случи. Само в България е възможно!
36
0
 
27
 
! Отговори
Потребител преди 1 година
В нормалните държави търговците смъкват цените по празниците за да реализират по-голям оборат. Нашите - на обратно - вдигат ги и после се сърдят, че нищо не са продали.

Да си вземат поука или да гладуват!

Майната им!

Ще избера румънско агнешко. Българско избирам само при равни други условия.
35
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблемът на България сега е, че съдебната система е неефективна. България има нужда от ефективна съдебна система, ето защо България трябва да извърши реформа в съдебната система. Само след една основна реформа в съдебната система цената на агнешкото в България ще падне.
34
1
 
28
 
! Отговори
ист преди 1 година
Не е вярно че овцете в България са само милион и триста. Те са седем милиона.
33
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормално е търговрците да се стремят да реализират по-големи печелби, щом хората купуват значи цената е правилна. Капитализмът е най-съвъшената система, пазарът е най-добрият регулатор. При демокрацията хората са свободни и никой не е задължен да купува агнешко, който му е скъпо агнешкото да яде зеле за Гергьовден.
32
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българското агнешко подби цената на руското, чеченското, катарското, беларуското.
31
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затова ще дишаме праха на румънците - произвеждат много и печелят от оборот при невисоки цени. Работят хората и резултатите им са видими. Нашите искат с няколко животни и лежане да станат милионери. Всяка вносна селскостопанска продукция вече им се вижда евтина. Вместо да седнат на задниците си и да се замислят как да направят производството си по ефективно, мислят единствено как да се наложат ограничения на вносителите, за да им разчистят конкуренцията.