Опасни игри: "Син кит" "плъзна" сред ученици в Смолянско

Организираха спешна информационна кампания за деца и родители
2 май 2017 22:07,
36
Опасни игри: "Син кит" "плъзна" сред ученици в Смолянско
Снимка: Bulgaria ON AIR

РЗИ-Смолян организира информационна кампания сред училищата в областта за опасността от интернет играта "Син кит", след като стана ясно, че десетки ученици от региона са се включили в "играта на смъртта", съобщи Светлана Стефанова от инспекцията.

Още по темата
При срещите с учениците е установено, че са единици децата, които не са запознати с играта, тласкаща към самонараняване и самоубийство. Рисковете и разрушителните "мисии" на "Синия кит" са достигнали и до учениците от най-отдалечените населени места в планинската област.

"Кампанията помогна на родители и деца, особено в случаите, когато участвалите на определени нива от играта малчугани са били заплашени в мрежата, че ще бъдат убити семействата им, ако се откажат", посочва Светлана Стефанова.

В рамките на кампанията са проведени срещи и обучения с 870 ученици от 5 до 10 клас и 36 учители от Смолян и областта.

Оказало се, че "Син кит" е добре известна игра сред ученическите среди, а 4% от децата /предимно 12-15-годишни/ признали, че са се съгласили да участват в играта.

Повечето се включили от любопитство, желание за вдигане на адреналина, самота и дори с мотив да покажат на родителите, че могат да довършат докрай нещо, което са започнали. Поканите за участие в "Син кит" са изпращани обикновено от непознати хора, в някои случаи от виртуални "приятели" в групата им. Офертите са отправяни първоначално на руски, а след това и на английски език. Задължително изискване било децата да изпратят видеоматерил, доказващ стриктното изпълнение на всяка дадена задача.

Даваните на децата предизвикателства са сходни с тези в Русия - рисуване на кит върху дланта с бръснарско ножче или с друг остър предмет, събуждавне в точно определен час, гледане на страшни филми, правене и изпращане на "по-секси" снимки, извършване на палеж в дома или в училището, извършване на кражба, посочва Светлана Стефанова, предаде БТА.

По нейни данни в една община в областта са установени случаи на самонараняване на деца, изпълняващи предписаните "мисии". Повечето от учениците в областта са достигнали до четвърто-пето ниво на играта и се отказали, когато им възложили да преминат към кражби. След отказа последвали заплахи, че семействата ще бъдат открити по IP адреса и ще бъдат убити децата и родителите им.

"Кампанията на РЗИ даде отговори на безпокойствата и страховете на учениците, както и на родителите, за които рисковете на "Син кит" са непознати", коментира Светлана Стефанова.

Разпространени са информационни брошури сред родителите с препоръки как да се противодейства на онлайн тормоза.

Като основни препоръки към децата се отправя предупреждението да изключат от приятелските си кръгове в социалните мрежи всички непознати, да не отговарят на покани за приятелство и съобщения от непознати, да посочват в своите профили възраст, близка до реалната, тъй като в регистрациите на непълнолетните има допълнителни защити и др. На участвалите в "Син кит" ученици е обяснено, че е невъзможно да бъдат проследени и открити по IP адрес.

"В бъдеще също ще продължи обучението и образоването на родители по темите за предотвратяване на интернет тормоз, както и защита на децата от агресията в социалните мрежи. Кампанията бе спешно организирана поради риска някое от участващите деца да достигне до крайното ниво и да изпълни последната задача - да се самоубие на 50-ия ден", обобщи Светлана Стефанова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1Смисъла на Йехова какъв е същия.
25
1
 
6
 
! Отговори
Жоро преди 6 години
АМИ ЗАЩО ГО РАЗГЛАСЯВАТЕ И РЕКЛАМИРАТЕ ОСТАВЕТЕ СЛУЖБИТЕ ДА СИ СВЪРШАТ РАБОТАТА.
24
3
 
2
 
! Отговори
От Русия преди 6 години
Пиенето на Бояришник води до това.
23
3
 
3
 
! Отговори
До 31 преди 6 години
Коментар 50 няма още, но предполагам, че се обръщаш към мен, Русия всъщност има голяма европейска част бе елементарнико, ако не бяха междуособиците, огромната и територия и с оглед на езика и културата, тя би била и член на съюза бе захлупеняко, сега *** да играеш син кит, надраскай си "аз съм свиреп селянду.р" с пергел на челото и легай да почиваш.
22
0
 
3
 
! Отговори
До 24 преди 6 години
Ааааа, не! Има още едно нещо-рускините!!!
21
1
 
13
 
! Отговори
Синьо въже и сапун преди 6 години
Да се формира общоевропейска акция, да се изловят "мислители" на тая идиотщина и уродчетата, които помагат и бой до здрава кост, ама така хубаво докато станат целите сини като кит, след което присъда 50-60 годинки в руски пандиз и повече няма да има такива "игри" това е начина за подобни посегателства върху деца, всичко друго са евролиберастии.
20
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това ли било то "Син кит"? А някога играехме на СтарКрафт и родителите ни не бяха никак очаровани.
19
6
 
8
 
! Отговори
Дидо преди 6 години
Нощни вълци,Син кит, Обсебване на енергетиката ни,че то от Русия комай освен лошо друго не сме видели вече цели 30 ГОДИНИ.
18
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единственото хубаво нещо дошло от Русия е тетриса.
17
2
 
15
 
! Отговори
CNN преди 6 години
В Русия няколко деца се самоубиха със същата малоуна игра. Ние грябва да следим, с кого общуват децата ни. Това си е като секта, пълно промиване на мозък.
16
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хайде сега, проект Монарх съществува десетилетия.
15
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фейсбалък много, ферми, сини седесарски китове.
14
10
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е разработка на ЦРУ за да хвърлят помия по Путин, разпространява се най-вече от краварските сайтове на Зукърбърг. Cтойте далеч от фейсбоклука и не забравяйте че пърВо правило в интернет е да не каЗваш никога името си което пралило фейсбоклука нарушава.
13
9
 
4
 
! Отговори
591 преди 6 години
тая новина беше модерна преди 2 месеца. стана ясно, че е измислица и не съществува такава глупост. иначе има естествен подбор
12
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някаква игра е това, нищо работа. Лошо ще е ако почнат да вкарват боярищник.
11
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От Русия нищо добро не е дошло, няма и да дойде.
10
6
 
47
 
! Отговори
бъл-бориген преди 6 години
Тъй като истерията не е само в България, а в момента пиша от Уругвай, то да споделя, че тук вече има 3 жертви на играта буквално и още няколко случая на самонаранили се до неузнаваемост деца.Играта не произхожда от Русия, а от САЩ, чисто само за да разсея спекулациите по адрес на Русия, че това вече е помийна яма и новинарска клоака, а не сайт източник на новини, такива каквито са - безпристрастни, проверени и достоверни Съжалявам ако случайно подразня нечие тролско мишо сърчице!
9
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вместо да обясняват. да бяха хванали организаторите. Не разбирам, какъв е проблема - че се крият в Русия и властта ги закриля ли? Как хващат разпространители на детско порно?
8
16
 
10
 
! Отговори
Dg преди 6 години
С любов от Русия.
7
1
 
22
 
! Отговори
анон преди 6 години
Колкото повече "отразявате" тази новина, толкова повече хора ще я пробват. Журналистите не разбират колко власт имат над промитите мозъци.